Večernji list - Hrvatska

Hoćemo li žičaru plaćati 50 kuna? Grad: Još “važemo”

U formiranju cijene za vožnju na Sljeme, kažu, proučavaju i europske tarife

- Mateja Šobak

Ne možeš letjeti visoko ako su ti krila kratka. Ili, u ovom slučaju, ako ti je novčanik plitak. Pedeset kuna, kalkulira se posljednji­h dana, trebala bi koštati karta za prijevoz novom sljemensko­m žičarom, i to u jednom smjeru, što će reći da bi prosječnu obitelj izlet na zagrebačku goru, uzme li se da djeca obično imaju popust, mogao stajati oko tristo kuna. Mogao – jer su nam u ZET-u službeno odgovorili kako “cijena karte za vožnju još nije definirana”. U Gradu, pak, neslužbeno doznajemo da su se neki iznosi spominjali, ali nijedan nije konačno prihvaćen.

Sigurno neće biti 11 kao prije

– Razgovaral­i smo o pedeset kuna, ali i, recimo, o trideset. Ne znamo još jer će to ovisiti o puno faktora. Sigurno je samo da će karta biti skuplja od 11 kuna u jednom smjeru, koliko je koštala u staroj žičari – kažu nam u gradskoj upravi, u kojoj su objasnili i da se proučava kolika je cijena vožnje žičarama diljem Europe. Ti bi iznosi mogli biti jedan od faktora za formiranje sljemensko­g ceha iako se naše gondole od inozemnih razlikuju ponajprije po tome što uglavnom prevoze “domaće”, a manje služe turistima. Ista je shema, primjerice, u Sarajevu, gdje su zato čak formirane dvije cijene pa se strancima put do Trebevića naplaćuje 80 kuna, a “lokalcima” 25. Jedna je cijena, s druge strane, vožnje do Untersberg­a u Salzburgu, koja košta 25 eura, a ondje se naplaćuje “đir” i psima, osam i pol eura. U Barceloni je vožnja 11 eura, u Italiji iznad Etne 30 eura, a sve spomenute žičare dužine su do dva kilometra. Do Sljemena će se, pak, prelaziti trasa nešto duža od pet kilometara, a za usporedbu, otprilike kilometar manje prelazi se do Matterhorn­a, gdje vožnja gondolama stoji sto švicarskih franaka.

Bolje specifikac­ije – skuplje

Naravno, ta je žičara boljih tehničkih specifikac­ija od one koja trenutačno niče iznad Gračana i kojom bi se Zagrepčani trebali prvi put provesti sljedeće godine na Dan grada. A i to će se valjda, pri formiranju cijene, uzeti u obzir.

 ??  ??
 ??  ?? Trasa je duga oko pet kilometara, a radovi će biti završeni u svibnju
Trasa je duga oko pet kilometara, a radovi će biti završeni u svibnju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia