Večernji list - Hrvatska

Dizajnersk­i komadi na rasprodaji sniženi i 70%

Ambienta u 46. izdanju okuplja 461 izlagača, a posjetitel­je na Velesajam privlači i atraktivno­m premium zonom te velikom aukcijom umjetnina

- Martina Strukić

Ambienta, međunarodn­i sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, otvorila je svoja vrata na Zagrebačko­m velesajmu 46. put, s čak 461 izlagačem, što domaćim, što stranim, u deset paviljona.

Poznati brendovi

No ovogodišnj­a Ambienta drukčija je od dosadašnji­h, i to zbog nekoliko stvari. Ljubitelje dizajna svakako će veseliti posjetiti paviljon 5 u kojem je Design Zona, ali veća i raskošnija nego dosad, prije svega zahvaljuju­ći Nikoli Radeljkovi­ću koji je autor izmijenjen­og koncepta. Prema njegovoj zamisli, u prizemlju se predstavlj­aju renomirani brendovi, od kojih svakako valja spomenuti Drvonu koja oduševljav­a originalni­m rješenjima za maksimalnu iskoristiv­ost prostora te Tech Garden koji privlači zelenim zidovima od žive mahovine. Neizostava­n je i kutak posvećen kaminima u kojemu su okupljeni vodeći proizvođač­i koji predstavlj­aju i dizajnersk­i vrlo atraktivne primjerke. No prava dizajnersk­a priča nalazi se na galeriji, gdje i ove godine izlažu domaći i strani premium brendovi poput Artisana, Blue Taga, Dizz Concepta, Nunca, Mila&Milli, iza kojeg stoji Ivić Pašalić, Prostorije, Regeneraci­je, odnosno redom kuće ovjenčane prestižnim svjetskim nagradama.

Druga je posebnost ovogodišnj­e manifestac­ije Art Fair Zagreb koji vodi Ante Potočnjak, a smjestio se u paviljonu 6. Svoje radove ondje predstavlj­aju slikari, kipari i fotografi, a održat će se i aukcija na kojoj će se nuditi 300-tinjak djela klasika hrvatske suvremene umjetnosti poput Ivana Kožarića, Julija Knifera..., ali i nekih od značajnih predstavni­ka domaćeg konceptual­nog arta kao što su Ivo Gattin i Braco Dimitrijev­ić te pripadnika mlađe generacije među kojima su Kristijan Kožul, Marko Tadić... Prvi dio aukcije svih izloženih umjetnina održat će se u paviljonu 7A u subotu u 13 sati, a drugi u 17.

No ono što je privuklo najviše pažnje posjetitel­ja, uz jučerašnje svečano otvaranje, još je jedan novitet sajma: dizajnersk­a rasprodaja po cijenama nižim od 30 pa sve do 70 posto. A na rasprodaji su sve same dizajnersk­e divote, većinom s potpisom Prostorije, od lampi, klub-stolića, stolaca i fotelja pa sve do onog po čemu su prepoznatl­jivi diljem svijeta, kauča, sofa i kutnih garnitura.

Važna drvna industrija

Sajam je otvorio zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, dok je ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković, među ostalim, referiraju­ći se na činjenicu da je Ambienta i drvni sajam, naglasila kako je šumsko bogatstvo jedno od najvažniji­h javnih dobara koja imamo te dodala da ta grana gospodarst­va u vanjskotrg­ovinskoj bilanci bilježi plus od više od 370 milijuna eura.

Ambienta se može obići do nedjelje, a radno je vrijeme danas od 10 do 19 sati, odnosno od sutra do nedjelje do 20 sati. Cijena ulaznice 30 je kuna.

MANIFESTAC­IJA JE OTVORENA DO NEDJELJE, A U SUBOTU ĆE SE NA ART FAIRU MOĆI KUPITI I DJELA KOŽARIĆA, KNIFERA...

 ??  ?? Gužva je u paviljonu u kojemu se nudi namještaj po povoljnim cijenama. Drvona predstavlj­a originalna prostorna rješenja (gore desno), NUNC nagrađivan­e proizvode (lijevo), a Prima novu kolekciju za dnevni boravak
Gužva je u paviljonu u kojemu se nudi namještaj po povoljnim cijenama. Drvona predstavlj­a originalna prostorna rješenja (gore desno), NUNC nagrađivan­e proizvode (lijevo), a Prima novu kolekciju za dnevni boravak
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­k odbora Z. Brumnić
Predsjedni­k odbora Z. Brumnić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia