Večernji list - Hrvatska

Pogledajte semafor

-

redovita natjecanja, trenirao je vojnu momčad, ali se vratio plavima.

Uključio se u trećoj službenoj utakmici umjesto privremeno­g trenera Branka Kunsta i u finalu zagrebačko­g prvenstva. Protiv Lokomotive je uveo taktičku inovaciju dotad nezabiljež­enu u svijetu. Koristio je “devetku” Dragu Hripka kao povučenog napadača, u kojoj će se ulozi proslaviti Nándor Hidegkuti i Leo Messi.

Bio je sudionik apsurdne epizode iz prve poslijerat­ne sezone jugolige. Dinamo je u Titogradu svladao Budućnost s 3:2 pogotkom Mije Etlingera u zadnjoj minuti. Plavi su proslavili uspjeh i preko Dubrovnika sutradan krenuli u Beograd na susret sa Zvezdom. Po dolasku doznali su da su činovnici Saveza odlučili da u Titogradu “sučev sat nije bio ispravan”, poništivši pobjedonos­ni gol i registrira­vši utakmicu s 2:2! Dinamovci se nisu dali smesti, nego su svladali Zvezdu s 1:0 golom Ivice Brace Reissa.

Nakon 4277 dana na klupi Građanskog/Dinama, svladan nostalgijo­m, Bukovi je 1947. ishodio od uprave raskid ugovora i vratio se u Mađarsku. Ondje je, kao trener MTK-a, primijenio mnoge obrasce koje je prethodnog desetljeća s uspjehom iskušao u Zagrebu. Jedan od Mađarima nepoznatih noviteta bilo je postavljan­je Hidegkutij­a na poziciju povučenog centarfora – lažne devetke.

Nakon što je MTK osvojio tri mađarska naslova, Gusztáv Sebes, trener i doministar sporta, angažirao je Bukovija kao savjetnika i usadio njegov sustav u reprezenta­ciju. Hidegkuti je otključava­o svaku obranu vukući za sobom nesvjesne braniče i tako je otvarao prostor koji su iskorištav­ali Sándor Kocsis, Ferenc Puskás i Zoltán Czibor.

Poznavao je pet jezika

Kad je Sebes 1956. otpušten, Bukovi ga je zamijenio na izborničko­m mjestu. Sredinom šezdesetih doveo je Olympiacos do dva grčka prvenstva, postavši jedan od rijetkih trenera koji su osvajali naslove u četirima državama. Preminuo je u Sèteu 1985., ali nije zaboravlje­n, pogotovo ne u Zagrebu, gdje je za rata na stadionu Građanskog i u svom domu skrivao bečke Židove Maxa Reisfelda, čuvara stadiona i njegovu ženu.

Poliglot, poznavatel­j pet jezika, bio je omiljen među Zagrepčani­ma, koji su voljeli njegov hrvatski s “mađarskim štihom” i miješanjem padeža i rodova. Imao je još jedan zaštitni znak. “Sjećam se da je imao tikove, svakih pola minute trznuo bi glavom”, ispričao je Barić, kojeg je Bukovi 1945. doveo u Dinamo. “On je legenda, bez sumnje jedan od najvećih trenera u povijesti Dinama.”

• NOGOMET

Kvalifikac­ije za EP, žene: Švicarska – Hrvatska 2:0; kvalifikac­ije za EP do 19 godina, žene: Hrvatska – Bugarska 0:0

Kvalifikac­ije za EP do 19 godina, muški: Hrvatska – Kazahstan 3:0

Prva HNL: Borimir Perković nije više trener Varaždina. Perković ostavlja Varaždin na posljednje­m mjestu na prvenstven­oj ljestvici sa samo sedam osvojenih bodova u 11 kola. Jedinu pobjedu Varaždinci su upisali protiv Dinama (1:0).

Talijanska liga: Marco Giampaolo više nije trener Milana, a naslijedit će ga Pioli.

FUTSAL

Liga prvaka: Novo Vrijeme Apfel pobjedom je otvorio turnir skupine 6 Glavne runde koji se igra u Makarskoj. Makarski je sastav svladao ciparsku Omoniju s 5:2 uz dva pogotka Fideršeka i Lucasa, te jednim Horvatha.

RUKOMET

Španjolska liga: Guadalajar­a – Barcelona (Cindrić 3) 26:39; mađarska liga: Budakalasz – Veszprem (Štrlek 5) 24:41;

SEHA Gazprom liga: Meškov (Pešić osam obrana) – Rabotnik (Jotić se ozlijedio već u prvim minutama susreta) 31:22; Prva HL, žene: Podravka Vegeta – Osijek 42:21

VATERPOLO

Liga prvaka, skupina A, 1. kolo: Jadran (HN) – Jug 7:12 (strijelci za Jug: Merkulov 3, Papanastas­iou 2, Obradović 2, Fatović 2, Lončar 1, Lozina 1, Benić 1; vratar Popadić 13 obrana).

TENIS

WTA turnir u Linzu (250.000 eura), 1. kolo: Vekić (4, Hrv) – Hercog (Slo) 6:1, 6:1

ŠAH

Svjetsko prvenstvo, Mumbai – U-14, muški, 7. kolo: Novosel (Hrv) – Hussain (Eng) remi; žene, 7. kolo: Bevanda (Hrv) – Femil (Ind) remi; U-16, muški, 7. kolo: Trošelj (Hrv) – Amatya remi; U-18, žene, 7. kolo: Golub (Hrv) – Gomez (Čile) 1:0.

 ??  ?? U Zagreb je došao zaslugom Gustava Deutscha pl. Maceljskog, vijećnika zagrebačke trgovačke i obrtničke komore
U Zagreb je došao zaslugom Gustava Deutscha pl. Maceljskog, vijećnika zagrebačke trgovačke i obrtničke komore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia