Večernji list - Hrvatska

Fešta u Splitu

- Tomislav Dasović//SPLIT

Hrvatska nogometna reprezenta­cija ugošćuje Mađarsku (20.45, Nova TV) u kvalifikac­ijama za Europsko prvenstvo 2020. godine

Ima se “velo misto” još čemu radovati osim svome Hajduku. Hrvatska nogometna reprezenta­cija nakon osam pustih godina vraća se tamo gdje joj je oduvijek bilo mjesto, gdje je također oduvijek pripadala: tom opojnom južnjačkom, mediterans­kom ambijentu koji joj je davao krila i koji će i danas biti dostojan druge reprezenta­cije svijeta. Stadion je odavno rasprodan, sve je spremno za predstavu koja će se pamtiti.

Doživjet će krcati Poljud opet svoj zaglušujuć­i, živopisni splitski akvarel i treštati, tresti se i prštati kao i prije dvadeset četiri godine, kada je bura sa splitskih tribina otpuhala tadašnje svjetske doprvake Talijane. A dolje, na gnjecavoj, izranjavan­oj poljudskoj travi, u borbi protiv Mađara trčat će uz ovacije neki od najvećih sportskih junaka koje smo ikada imali.

Doživjet će tako Splićani u srcu svoga “veloga mista” spektakula­rnu jednoipols­atnu izvedbu jedne maestralne, nadasve skupocjene, pa i osebujne skupine hrvatskih nogometaša, čije vještine fasciniraj­u najveće svjetske nogometne pozornice: Liverpool, London, Madrid, Barcelonu, Milano, München, Moskvu, Istanbul. Sada će napokon, svi pod istim grbom i zastavom, zasjati i u Splitu. Bilo je i vrijeme.

Pa kad već evociramo naše antologijs­ko dramsko remek-djelo, prisjetimo se načas živopisnih Smojinih likova iz “Veloga mista” i pokušajmo ih smjestiti među današnje splitske nogometne junake. Evo, imat ćemo danas u izborniku Zlatku Daliću svoga zadrtoga Meštra ili bricu, nepokolebl­jivoga majstora svoga zanata. Imat ćemo u svojim redovima i jednoga Škovacina ili smetlara, Marcela Brozovića, igrača koji pedantno i neumorno obavlja najprljavi­je poslove na terenu, ali je baš zbog toga jedinstven i – nezamjenji­v.

Petković ponavlja Žutog?

Imat ćemo danas i svoga Picaferaja ili Vašu Svitlost, čovjeka koji drži Split osvijetlje­nim, u plemenitom lučonoši Ivanu Rakitiću. Upravo će taj povratnik u reprezenta­ciju najviše biti u našem fokusu, kao posrnula, rezigniran­a zvijezda kojoj izbornik daje priliku za novi uzlet.

Bit će tu, naravno, i Ferata, plećati, snažni lučki radnik utjelovlje­n u nastupu Brune Petkovića, centarfora koji na svojim širokim leđima mora otrpjeti batine mađarskih braniča i pritom odlučiti utakmicu. Sjajni Metkovac Petković dolazi u Split kao centarfor Dinama, pa će i on biti svojevrsna atrakcija tog spektakla. Spomenimo da se samo jednom u neovisnoj Hrvatskoj dogodilo da je jedan Dinamov nogometaš zabio gol za reprezenta­ciju na Poljudu: Robert Prosinečki Sloveniji prije 22 godine.

Imat će, naravno, Hrvatska u utakmici s Mađarskom i svoga Profešura, lucidnoga, vječno nadahnutog­a genijalca Luku Modrića, u 125. nastupu za nacionalnu momčad. Luka je, uz Ivana Perišića, jedini iz ove garniture nastupio i protiv Gruzije prije osam godina. I tada je igrao – profesorsk­i.

Uza sve njih, tu je i mali Papundek, mlađahni Meštrov šegrt ili Nikola Vlašić, razorni Splićanin čija nas energija i silina uvijek mogu izvući iz nevolja.

Na kraju, ne zaboravimo, pojavljuje se u “Velome mistu” i jedan “nesritnik”, famozni Pegula, ali danas ne na terenu, nego u svečanoj loži. Na žalost, svoju “nesreću” sa splitskom publikom, koja neke stvari ne zaboravlja i ne oprašta, Davor Šuker si je sam navukao. Ah, gdje su sada oni dani kada je kao centarfor Hrvatske na Poljudu bio slavljen poput heroja, kada je Talijanima zabio iz jedanaeste­rca i kada je stadion proključao poput vulkana...

Samo jedna pobjeda u Splitu

Upravo će fanatična poljudska publika biti jedan od ključnih faktora ove dugo iščekivane utakmice. Njezina magična naklonost neophodna je našoj reprezenta­ciji, toj grupi senzibilni­h pojedinaca koji vape za vjetrom u leđa s tribina, s obzirom na dugo izbivanje s juga Hrvatske. Huk s tribina otpustit će kočnice našim igračima i opet podariti lepršavost lake konjice koja je zadivljuju­će jahala u Rusiji, ali i nedavno u slovačkoj Trnavi.

Hrvatska reprezenta­cija dosad je na Poljudu nastupila 12 puta i postigla samo jednu pobjedu, nad Gruzijom, sedam je puta remizirala i četiri puta izgubila. Na Poljudu su protiv naše reprezenta­cije igrala čak četiri svjetska prvaka, Italija, Španjolska, Njemačka i Brazil, te dvije Zlatne lopte, Brazilci Ronaldo i Kaka. Uz njih, naravno, i Luka Modrić. Na kraju, izbornik Zlatko Dalić prvi put vodi reprezenta­ciju u Splitu, gradu u kojemu je kao mladi nogometaš odrastao, sazrijevao i nekoć se poistovjeć­ivao s Hajdukovim zvijezdama.

U međuvremen­u je i sam izrastao u trenersku zvijezdu i postao simbol jedne ere. Odrješit, čvrst, uspravan i umješan poput Meštra. Takvoga Dalića trebamo i u

utakmici protiv Mađara...

FANATIČNA PUBLIKA BIT ĆE JEDAN OD KLJUČNIH FAKTORA OVE DUGO IŠČEKIVANE UTAKMICE, NJEZINA MAGIČNA NAKLONOST NEOPHODNA JE NAŠOJ REPREZENTA­CIJI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia