Večernji list - Hrvatska

Vrh SDP-a od svojih eurozastup­nika traži da glasaju protiv Europske komisije

Pritisak s Iblerova trga

- BERNARD KARAKAŠ

Ulaskom turske vojske u Siriju počela je najprljavi­ja faza ionako prljavog rata koji u ovoj zemlji bjesni godinama, faza u kojoj se Zapad sada rješava dosadašnji­h saveznika koji mu pak ne odgovaraju na budućoj geopolitič­koj karti Bliskog istoka. Glavni su cilj turske intervenci­je na sjeveru Sirije Kurdi, četrdeseto­milijunski narod bez države koji je tijekom rata protiv ISIL-a iznio najveći teret na samom terenu. Dok su ruski i američki zrakoplovi bombardira­li islamiste, Kurdi su bili ključna snaga na terenu koja je, na kraju krajeva, bila odlučni element slamanja islamista i njihove teroristič­ke države. Sve to vrijeme Kurdi su bili uvjereni kako će na temelju zasluga od svojih velikih prijatelja sa Zapada dobiti pravo da osnuju vlastitu državu na istoku Sirije. Sve su ove nade podgrijava­ne dok su Kurdi Zapadu bili potrebni.

ZAPAD SE SADA NEĆE ZAUZETI ZA KURDE KOJI SU KRVARILI NA TERENU

No, prošlo je vrijeme tapšanja po ramenima, ISIL-a više nema, Assadova vlast je učvršćena i protiv službenog Damaska Kurdi za Zapad nemaju uporabnu vrijednost. I sada se događa isto ono što se prije desetak godina događalo s prevoditel­jima u Afganistan­u pri povlačenju američkih trupa koji su ostavljeni na cjedilu. Isto ono što se dogodilo sa “SAD-u prijateljs­kim snagama” u Vijetnamu nakon pada Saigona. Ostavljeni su na terenu kao kolateraln­a žrtva.

Ista sudbina sada očito čeka i Kurde.

Naravno, Zapad prosvjeduj­e i pomalo nariče nad turskom intervenci­jom u Siriji i uništenjem svih snova o kurdskoj državi, ali i fizičkim uništenjem dijela Kurda. No to je samo formalnost, predstava za javnost jer ni jednim prstom neće se zauzeti za Kurde, koji su donedavno provodili svaki zahtjev Zapada i krvarili na terenu. Jer realna politika Zapada sada ima izbor – prešutno podržati Tursku, svog bitnog saveznika u NATO-u, ali i bitnog trgovinsko­g i strateškog saveznika, ili podržati Kurde koji sada više nikome ne trebaju. I izbor je prilično jasan jer ovdje se igra po formuli – ako nekoga više ne trebaš, daješ mu nogom u stražnjicu ma koliko

• te do sada zadužio.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia