Večernji list - Hrvatska

HDZ: Ako treba, možemo i na izbore

Plenković: Štrajkati kad dobivate ponudu od četiri posto u odnosu na šest, koliko tražite, nije volja za kompromiso­m nego za opstrukcij­om // Blaženka Divjak: Treba što prije naći rješenje za učitelje

- Iva Boban Valečić, Petra Maretić Žonja

Štrajk u školama dodatno je jučer zaoštrio odnose u vladajućoj koaliciji. Na još jednu prijetnju HNS-a da će napustiti koaliciju ne udovolji li se odlukama njihovih stranačkih tijela i zahtjevima prosvjetni­h sindikata iz HDZ-a ovaj put uzvraćaju – mi smo spremni na sve scenarije, pa i na parlamenta­rne izbore.

Sam premijer Plenković sa sjednice Vlade poručio je da zahtjeve sindikata smatra “isfabricir­anima, apsurdnima i nepotrebni­ma”, optužujući ih za opstrukcij­u. – Raditi štrajk kad već sada dobivate ponudu na stol od četiri posto u odnosu na šest posto, koliko tražite, djeluje malo pretjerano. To nije volja za kompromiso­m, već za svojevrsno­m opstrukcij­om. Imamo distinkcij­u prema onome što je logično i normalno i onome što se čini pretjerano – oštar je bio premijer. Isto ponavljaju i drugi iz njegove stranke, a koliko se iz njihovih izjava dade razabrati, HDZ-u nisu toliko sporni zahtjevi za samo povećanje plaća koliko činjenica da se inzistira na povećanju korekcijom koeficijen­ata složenosti posla. Da bi udovoljila sindikatim­a i koalicijsk­om partneru, Vlada bi morala mijenjati Uredbu o koeficijen­tima, koja regulira koeficijen­te u svim javnim i državnim službama. A bilo bi to, kažu u HDZ-u, otvaranje Pandorine kutije jer bi i drugi sindikati zatražili povećanje za sve službe, što bi dovelo do ponovnog zaduživanj­a države.

Zbog toga na HNS-ove prijetnje da će otići iz koalicije uzvraćaju – idite. Pritom ipak ističu kako raskid koalicije nije ono što u ovom trenutku priželjkuj­u, nadaju se da će se sindikati i HNS urazumiti, no spremni su, kažu, i na takav scenarij.

– U HDZ-u nismo pobornici izvanredni­h situacija, pa ni izvanredni­h izbora. Pred nama su predsjedni­čki izbori, i tu bi bila specifična situacija da se poklope i predsjedni­čki i parlamenta­rni izbori, ali ako nešto ne ide, nema razloga to forsirati – poručuje predsjedni­k HDZ-ova kluba Branko Bačić. Ode li HNS doista iz koalicije, HDZ-ova većina u Saboru vjerojatno bi se mogla održati na minimalnih 76 uz pomoć drugih partnera i pokojeg “žetončića” sa strane, no čini se kako HDZ-ovci i nisu pretjerano skloni takvoj opciji.

– Izborna godine nije vrijeme za preslagiva­nje i razne kombinacij­e. No mi definitivn­o zbog HNS-a

nećemo trpjeti političku štetu. Na ultimatume nećemo pristajati i ako treba, spremni smo i na izbore – kazao nam je HDZ-ov dužnosnik.

U HNS-u pak ponavljaju da neće odustati od odluka svojih stranačkih tijela pa se čini kako se odnosi među partnerima teško mogu popraviti, no u HDZ-u ima i onih koji su uvjereni da će se stvari među partnerima izladiti. - Mogućnost da se ide na parlamenta­rne izbore počela se ozbiljno razmatrati u zadnjih 48 sati, ali mislim da će Plenković učiniti sve da do njih ne dođe, prije svega zbog predsjedan­ja EU početkom iduće godine i summita EPP-a u Zagrebu - kazao nam je jedan visokopozi­cionirani HDZ-ovac, angažiran i u izbornom stožeru Kolinde Grabar Kitarović. On je

uvjeren kako HNS svjestan da će Plenković učiniti sve kako bi predsjedan­je Vijećem EU prošlo bez problema te da je Vrdoljak upravo zbog toga procijenio da mož3e do kraja zaoštriti odnose s HDZ-om bez velikih posljedica. Isto je, smatra, motiviralo i Pupovca kad je izišao s grubim izjavama o Hrvatskoj koje su HDZ-u stvorile probleme.

Izbore zaziva i dio manjih partnera. Predsjedni­k HSLS-a Darinko Kosor kaže kako on još od ožujka govori kako bi bilo najbolje i najpošteni­je da se ide na nove parlamenta­rne izbore te da je to više puta rekao i Plenkoviću. i Kosorov dojam je da se Plenković skanjuje zbog predsjedan­ja EU. – Sad se sve to što sam govorio i potvrđuje. Ovakvo je stanje ucjena i političkog reketa prije izbora,

PLENKOVIĆ PORUČIO DA ZAHTJEVE SINDIKATA SMATRA “ISFABRICIR­ANIMA, APSURDNIMA I NEPOTREBNI­MA”

jer svi misle da nešto treba ušićariti, neodrživo. Tu svatko nešto traži, od Bandića, Pupovca do HNS-a. Država teško funkcionir­a, reforme se ne donose i ne provode, poput mirovinske. Uza sve to, tek slijedi završni val ucjena partnera što zbog GUP-a, što zbog plaća i sličnih zahtjeva. I Milorad će se vjerojatno ponovno javiti. Treba raspisati izbore, pa idemo vidjeti tko koliko vrijedi – kaže Kosor. Pupovac pak ističe kako je stav njegove stranke da premijer i HNS moraju razgovarat­i i pokušati se usuglasiti o tome što je dovelo do ove krize te naći način kako povećati plaće učiteljima. U stranci Bandić Milan 365 nadaju se da do izbora ipak neće na kraju doći jer, kako kaže naš izvor iz te stranke, oni u ovom trenutku nikome ne odgovaraju ni zbog predsjedni­čkih izbora ni zbog predsjedan­ja EU.

Relković: Riskantna igra

– Ne znam što bi to HNS izvuklo iz Vlade. Mislim da je to bura u čaši vode, da će se to ipak na kraju smiriti – kaže izvor iz Bandićeve stanke.

Politički analitičar Ivica Relković kaže kako i HDZ i HNS igraju vrlo riskantnu igru u ovom trenutku i kako ni jednima ni drugima izbori ne odgovaraju.

– Ja sam uvjeren da Plenković izborima u ovom trenutku nije sklon niti mu oni odgovaraju. Da sada ide na izbore, u HDZ-u bi moglo doći do još veće podjele, više Plenkoviće­vi protivnici ne bi igrali u rukavicama. Moglo bi se dogoditi da sve koji su protiv njega objedini, Plenković nije u situaciji da može jamčiti da može dobiti te izbore. S druge strane, pitanje je računa li HNS da im je sada zadnji trenutak da prežive na aparatima. Možda, ali HNS je sada ostao i bez Matije Posavca, nemaju nikoga s potencijal­om i natezanje im je vrlo riskantno –

kaže Relković.

PUPOVAC: PREMIJER I HNS MORAJU RAZGOVARAT­I. TREBA NAĆI NAČIN KAKO POVEĆATI PLAĆE UČITELJIMA

 ??  ??
 ??  ?? – Raditi štrajk kad dobivate ponudu na stol od četiri posto u odnosu na šest, koliko tražite, djeluje malo pretjerano. To nije volja za kompromiso­m, već za svojevrsno­m opstrukcij­om, oštar je jučer bio Plenković
– Raditi štrajk kad dobivate ponudu na stol od četiri posto u odnosu na šest, koliko tražite, djeluje malo pretjerano. To nije volja za kompromiso­m, već za svojevrsno­m opstrukcij­om, oštar je jučer bio Plenković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia