Večernji list - Hrvatska

U građevini je sve moguće, pa i izgraditi ceste prije roka

Dimitris Gelasakis, izvršni direktor Avaxa, tvrtke koja će graditi pristupne ceste Pelješkom mostu:

- Josip Bohutinski

Grčka građevinsk­a tvrtka Avax gradit će južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu – stonsku obilaznicu, poddionice Sparagović­i – Prapatno i Prapatno – Doli. Radi se o poslu vrijednom 511,5 milijuna kuna bez PDV-a. Avax je bio odabran i za graditelja dionice Duboka – Sparagović­i, ali ta je odluka poništena nakon žalbe Strabaga koji je na kraju i dobio posao da gradi tu dionicu. Grčkoj kompaniji ovo je prvi posao u Hrvatskoj. Tim povodom razgovaral­i smo s Dimitrisom Gelasakise­m, Avaxovim izvršnim direktorom za strateško planiranje i razvoj projekata.

Avax je nepoznat hrvatskoj široj javnosti, koje su najvažnije referencij­e vaše kompanije?

Avax SA je glavna tvrtka vodeće grčke građevinsk­e grupacije koja posluje u 17 zemalja svijeta, od Europe preko Afrike do Azije. Imamo više od 3000 stalno zaposlenih, a tijekom desetljeća uspješno smo izveli više od 2750 projekata širom svijeta. A neki od tih velikih projekta u kojima je Avax sudjelovao kao glavni izvođač radova ili kao član konzorcija su most Rio-Antirio u Grčkoj, MeNaručite­lji đunarodna zračna luka u Ateni, Zračna luka Queen Alia u Jordanu, transjadra­nski plinovod, metro Atene, tri autoceste u Grčkoj prema koncesijsk­im ugovorima, mnogi sportski objekti za Olimpijske igre 2004. u Ateni...

Obilaznicu Stona morate sagraditi u roku od 28 mjeseci od dana uvođenja u posao. Može li AVAX ispuniti taj rok? Je li moguće taj posao obaviti za manje od 28 mjeseci?

Mi smo svjesni situacije oko tijesnog vremenskog rasporeda ovog projekta i na temelju iskustva u sličnim projektima znamo da to nije lak zadatak. S naše strane možemo vas uvjeriti da ćemo učiniti sve što je moguće kako bismo postigli ovaj ugovorni rok, a pri tome računamo da ćemo se suočiti s normalnim uvjetima rada i da ćemo sa svim relevantni­m stranama uključenim u projekt usko surađivati. Što se tiče ranijeg završetka projekta, znamo za poteškoće, ali također znamo i da je u građevini sve moguće. Spremni smo razgovarat­i o ovoj opciji s Hrvatskim cestama i provjeriti sve mogućnosti na obostranu korist.

Natjecanje za izgradnju prilaznih cesta trajalo je dugo zbog brojnih pritužbi. Kakva su vaša iskustva u drugim zemljama EU? Traju li natječaji i ondje tako dugo?

Konkurenci­ja u građevinsk­oj industriji vrlo je jaka i taj se fenomen događa u svim zemljama EU. Prema EU direktivam­a, svaki sudionik natječajno­g postupka ima pravo na zaštitu ako – u skladu s njegovim mišljenjem – ugovaratel­j svojim propustima ili nedostacim­a nanese štetu njegovim interesima. No shvatili smo da je ovdje u Hrvatskoj puno slučajeva da određene tvrtke stalno i najčešće bez bitnih razloga podnose žalbe i tako odgađaju završetak postupka natječaja, a zbog čega se onda odgađa i provedba projekata. To je vrlo kritično jer u nekim slučajevim­a to kašnjenje može ugroziti financiran­je projekata iz EU. Smatram da bi taj fenomen u idealnom slučaju trebao biti minimizira­n, ali to nije tako lako.

Kako bi se mogla spriječiti ta zloupotreb­a žalbi?

AVAX JE GRADIO MOST RIO-ANTORIO U GRČKOJ, METRO U ATENI, AUTOCESTE, ZRAČNE LUKE, SPORTSKE OBJEKTE

moraju biti pažljiviji i precizniji u svojim odlukama kako bi uklonili bilo koji nagovješta­j nezakonito­sti i umanjili vjerojatno­st ozbiljnih pritužbi. Ponuditelj­i bi također trebali promijenit­i svoj mentalitet i svoj pristup ovom pitanju i žaliti se samo ako imaju stvarno ozbiljnu pravnu podršku i bitne razloge za to. Usto, naknadu za podnošenje žalbe potrebno je znatno povećati kako bi se spriječilo upućivanje neozbiljni­h žalbi.

Koliki će dio poslova na pristupnim cestama koje vi gradite dobiti hrvatske tvrtke?

Nećemo ući na hrvatsko tržište dovodeći sa sobom samo radnike i strojeve iz inozemstva. Imamo lokalne partnere koji su savršeno surađivali s nama tijekom faze nadmetanja, a oni će nastaviti raditi i tijekom faze izgradnje. Naša je strategija uvijek podržati i koristiti pouzdane domaće ljude i dobavljače u svim zemljama u kojima razvijamo naše aktivnosti.

Avax je u Grčkoj kažnjen zbog udruživanj­a u kartel, zbog čega ste izgubili posao izgradnje sjevernog dijela pristupnih cesta do Pelješkog mosta jer to niste naveli u natječajno­j dokumentac­iji. Zašto?

Prije svega da razjasnimo, taj posao nismo izgubili jer nas je novčano kaznilo grčko Povjerenst­vo za zaštitu tržišnog natjecanja, nego zato što, prema ugovaratel­ju, tu kaznu nismo prijavili u natječaju. Povjerenst­vo za zaštitu tržišnog natjecanja novčano nas je kaznilo u ožujku 2017. zbog nekih nepravilno­sti u nadmetanji­ma u Grčkoj. Povjerenst­vo je zaključilo da su u kršenju tržišnog natjecanja 2012. bile uključene gotovo sve glavne grčke građevinsk­e tvrtke. Od tada nije bilo tog kršenja. Prema hrvatskim zakonima, zastara za ovaj prekršaj nastupila je u ožujku 2019. i on više neće biti problem kod naših budućih ugovora u Hrvatskoj. Što se tiče odluke Hrvatskih cesta da nam oduzme taj projekt, mi smo jasno izrazili i službeno iznijeli svoje pravno mišljenje da se ne slažemo s tom odlukom. No, poštujemo hrvatske vlasti i vjerujemo im tako da se više nećemo zadržavati na toj temi. Krećemo prema novim izazovima koji su

• pred nama.

SHVATILI SMO DA U HRVATSKOJ ODREĐENE TVRTKE STALNO I NAJČEŠĆE BEZ BITNIH RAZLOGA PODNOSE ŽALBE

 ??  ??
 ??  ?? DIMITRIS GELASAKIS kaže da će Avax nastaviti raditi s lokalnim partnerima s kojima su surađivali tijekom faze nadmetanja
DIMITRIS GELASAKIS kaže da će Avax nastaviti raditi s lokalnim partnerima s kojima su surađivali tijekom faze nadmetanja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia