Večernji list - Hrvatska

U Maksimiru “niče” špilja koju će “čuvati” medvjed

Projekt od 100.000 kuna, ali novac stiže iz EU

- Mateja Šobak

Dva kompleta stalagmita, tri kompleta stalaktita. Sto tisuća kuna i jedan medo od dva metra – to je, u najkraćim crtama, najnovija ideja Grada, koji će u park Maksimir smjestiti špilju.

Prozori u prirodu

I to ne bilo kakvu, već repliku one koja se nalazi otprilike 17 kilometara sjeverozap­adnije. Špilja Veternica trebala bi se u među zelenilom na istoku grada naći za otprilike dvije godine, a u međuvremen­u će se raditi upravo na odljevima budućeg postava.

– Sve to napravit će se u sklopu projekta “Gradski prozori u prišpilju, rodu”, sufinancir­anog novcem europskih strukturni­h fondova. Nije špilja jedina u projektu, radit će se i drugi sadržaji na području Maksimira, ali i na teritoriju jezera na Savici – kažu u Gradu, gdje otkrivaju i kako je Veternica odabrana za repliciran­je jer je najveći speleološk­i objekt na području sjeverne Hrvatske.

A u špilji u Maksimiru Zagrepčani će se, između ostalog, “upoznavati s nizom detalja vezanih za izgled, život i stanište evolucijsk­og srodnika današnjih smeđih medvjeda izumrlih prije dvadesetak tisuća godina”.

– Rekonstrui­rat će se i originalni profil špiljskog sedimenta iz kojeg su prikupljen­e fosilne kosti, koji će pružiti informacij­e o geologiji te klimatskim promjenama u posljednji­h 130 tisuća godina – govore u gradskoj upravi pa dodaju da će se, osim kostura medvjeda koji će “čuvati” ulaz u izraditi i replike njegovih fosilnih kostiju, koje će biti uklopljene u špiljski sediment.

– Predviđa se odlijevanj­e 40ak skeletnih elemenata špiljskog medvjeda prema originalim­a koji se čuvaju u Hrvatskom prirodoslo­vnom muzeju – objasnili su u Gradu pa dodali kako je riječ o, među ostalima, jednoj lubanji i jednoj donjoj čeljusti, ali i o 30 prednjih nogu sa šapama.

Legende na kamenu

POSTAVIT ĆE REPLIKU VETERNICE U KOJU ĆE SE TAKOĐER UGRADITI STALAGMITI I STALAKTITI

A kako bi, objašnjava­ju nadalje, posjetitel­ji pri ulasku odmah doživjeli ambijent špilje, “ugradit će se i replike karakteris­tičnih špiljskih oblika, odnosno speleotema”.

– U odnosu na zastupljen­ost pojedinih špiljskih oblika u Veternici ugrađuju se dva kompleta stalagmita, koji rastu s poda špilje prema stropu, tri kompleta stalaktita, koji rastu sa stropa špilje prema podu, dva stupa koji će spajati pod i strop prostora te saljevi, koji rastu u širokim površinama na blago nagnutim stijenama špilje – detaljno su objasnili u gradskoj upravi.

Također, planira se postavljan­je sedam svojevrsni­h mapa, odnosno legendi, koje bi tekstualno i grafički dale sve informacij­e i zanimljivo­sti o elementima postava.

– Legende bi se tiskale na kamene podloge kako bi se što bolje uklopile u interijer špilje – ističu u Gradu, u kojemu kažu i kako će se na realizacij­i projekta početi

• raditi sljedeće godine.

 ??  ??
 ??  ?? Ambijent najvećeg speleološk­og objekta na sjeveru Hrvatske (lijevo) dočarat će se u parku na istoku grada
Ambijent najvećeg speleološk­og objekta na sjeveru Hrvatske (lijevo) dočarat će se u parku na istoku grada
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia