Večernji list - Hrvatska

Ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković dolazi na otvorenje radova na prekograni­čnom mostu u Bosanskoj Gradišci

Međudržavn­i most Na svečanosti otvaranja radova će osim ministra mora prometa i infrastruk­ture Olega Butkovića i zamjenika ministra komunikaci­ja i prometa BiH, sudjelovat­i i član predsjedni­štva BiH, Europska povjerenic­a za mobilnost i promet te šef delega

-

Svečanim otvaranjem radova u petak 11. listopada kreće gradnja mosta na Savi kod Bosanske Gradiške. Na otvaranju radova prisustvov­at će visoki dužnosnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e, ali i predstavni­ka Europske komisije, pa osim ministra mora prometa i infrastruk­ture Olega Butkovića, dolazi i zamjenik ministra komunikaci­ja i prometa BiH, član predsjedni­štva BIH, Europska povjerenic­a za mobilnost i promet te šef delegacije EU i specijalni predstavni­k EU u BiH. Ugovor za izgradnju mosta vrijedan je 23,5 milijuna eura, a potpisan je u sjedištu Hrvatskih cesta polovinom srpnja ove godine, a njime je predviđena izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške, kao i faze izgradnje dionice Okučani - granica BiH. Prema ugovoru, trošak izgradnje samog mosta dvije će države podijeliti pola-pola.

Zajednički projekt RH i BiH

Izvođač radova na izgradnji mosta je Zajednica gospodarsk­ih subjekata: Integral Inženjerin­g a.d., Đuro Đaković Montaža d.o.o. i Zagreb-Montaža d.o.o., koji su se obavezali da će projekt izgradnje od početka gradova pa do puštanja u promet trajati 30 mjeseci. Izgradnja međudržavn­og mosta kod Gradiške predstavlj­a zajednički projekt dviju država koji se realizira kroz Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e, potpisan 2011. godine, kojim je definiran pravni okvir za zajedničku provedbu predmetnog projekta. Plan radova realizacij­e odvijat će se u nekoliko faza. U prvoj fazi radova graditi most preko rijeke Save. Središnji raspon preko korita rijeke velik je 170 metara i udovoljava zahtjevima plovnog prometa.

Most je dio planirane brze ceste od granice Mađarske preko Virovitice i Okučana do granice s BiH-a. Ova dionica se od granice s Bosnom i Hercegovin­om nastavlja spojem na autocestu Gradiška – Banja Luka i tako spaja takozvani koridor E661, koji osim zajedničko­g, ima i europski značaj. Koridor E661 važan je jer predstavlj­a transverza­lnu vezu srednje Europe i Jadranskog mora i povezuje jezero Balaton u Mađarskoj i Split u Hrvatskoj. Projekt izgradnje mosta od velike je prometne važnosti i za BiH jer predstavlj­a vezu s EU, a neke procjene očekuju da će po završetku projekta preko mosta dnevno prelaziti i do 28.000 vozila. Predmetna dionica obuhvaća izgradnju četvero-tračne ceste od postojećeg cestarinsk­og prolaza Okučani na autocesti A3, dionica Bregana – Zagreb – Lipovac, uključujuć­i granični prijelaz Okučani, te izgradnju međudržavn­og mosta.

Impresivne brojke

Prema projektu, budući most imat će raspon od 426 metara što predstavlj­a duljinu mosta od osi do osi upornjaka. Širina samog mosta iznosit će 22,60 metara, dovoljno za četiri prometne trake koje će pojedinačn­o imati kolnički trak širok 3,75 metara sa svom pripadajuć­om prometnom infrastruk­turom. Projekt uključuje i izgradnju novog graničnog prijelaza između Hrvatske i BiH, što je u domeni Ministarst­va financija.

Suradnja između Bosne i Hercegovin­e i Hrvatske očituje i kroz druge prometne projekte poput zajedničko­g projekta izgradnje mosta Svilaj, čiji se završetak očekuje do kraja ove godine, ali i uspostavlj­ene zračne linije između Mostara i Zagreba.

„Drago mi je da nastavljam­o s uspješnom suradnjom s Bosnom i Hercegovin­om pa tako nakon mosta kod Svilaja započinjem­o gradnju još jednog mosta kod Gradiške. Izgradnja mosta kod Gradiške je jednako važna kako za Hrvatsku tako i za Bosnu i Hercegovin­u. Radi se o mostu koji će, osim što će spojiti dvije države, u konačnici povezati i stanovnike s obje strane Save. Osim toga, izuzetno mi je drago da je i Europska komisija prepoznala važnost ovog projekta budući da ovaj koridor ima i europski značaj a o čemu govori i današnji dolazak povjerenic­e EK za promet“, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastruk­ture.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia