Večernji list - Hrvatska

I uz napredak na ljestvici strukturni problemi su ostali nepromijen­jeni

Globalna konkurentn­osti Poslodavci ocjenjuju kako je rast Hrvatske na Globalnoj ljestvici konkurentn­ost pozitivan, ali ističu kako država još zaostaje za ostalim članicama Europske unije, te kako trebamo snažnije reformske zahvate

- Saša Paparella/PD

U najnovijem izvješću o globalnoj konkurentn­osti Svjetskog gospodarsk­og foruma,

Hrvatska je izdvojena kao zemlja s najznačajn­ijim napretkom od svih zemalja Europe i Sjeverne Amerike. Među 141 svjetskom ekonomijom, Hrvatska je pozicionir­ana na 63. mjestu, što je pomak za pet mjesta u odnosu na lanjski popis.

Kao što je naveo Poslovni dnevnik, lani su stagnaciju konkurentn­osti prouzročil­e prvenstven­o spore reforme zbog kojih je po kriteriju makroekono­mske stabilnost­i Hrvatska bila najlošije kotirala. Upravo u tom segmentu učinjen je i najveći zaokret kojim je Hrvatska na ljestvici po tom kriteriju skočila za 63 mjesta (sa 106. na 43.) i sada je, uz infrastruk­turu, taj kriterij postao onaj po kojemu u novom mjerenju konkurentn­osti Hrvatska najbolje stoji.

Komentar napretka Hrvatske potražili smo u HUP-a i HGK.

-Pomak na ljestvici konkurentn­osti je posljedica poboljšanj­a stupa makroekono­mske stabilnost­i, uslijed znatnog pomaka pokazatelj­a dinamike udjela javnog duga u BDP-u i pomaka Hrvatskog kreditnog rejtinga, koji WEF ocjenjuje temeljem prosjeka ocjena vodećih svjetskih agencija (Fitch, S&P i Moody’s). Ovako velik pomak na rang listi navedenog pokazatelj­a (sa 106. na 43. poziciju) posljedica je “kvantnog skoka” u kategorija­ma koje metodološk­i definira WEF, napominju u HUP-u.

Potreban veći napor

-No, osim ovih pokazatelj­a, drugi parametri govore u prilog tome da su nam strukturni problemi ostali nepromijen­jeni te da i dalje izostaje provedba strukturni­h reformi u zemlji, na što HUP neprestano upozorava. Hrvatska je i dalje najnekonku­rentnija zemlja članica EU, a od zemalja u regiji koje nisu u EU konkurentn­ija samo od Srbije, Crne Gore i Albanije, podsjećaju u udruzi poslodavac­a.

U HGK pak navode kako se “iz ovogodišnj­eg izvještaja o konkurentn­osti iščitava da je potrebno uložiti puno više napora u oblikovanj­u okruženja za poticanje i implementa­ciju inovacija i rasta poslovne dinamike te unapređenj­u konkurentn­osti na domaćem tržištu i poboljšanj­u efikasnost­i i kvalitete institucij­a odnosno usluga javnoga sektora.

Konkurentn­ost hrvatskoga gospodarst­va, mjerena Globalnim indeksom konkurentn­osti koji izrađuje i objavljuje Svjetski gospodarsk­i forum, ocijenjena je 63. pozicijom od ukupno 141 zemlje. Iako je time napredoval­a za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je ostala najlošije ocijenjena članica EU. Druga najlošije ocijenjena članica, Grčka, bila je za četiri mjesta bolja od Hrvatske, a najlošije ocijenjene

“NAJVEĆI NAPREDAK U ODNOSU NA PROŠLU GODINU HRVATSKA JE NAPRAVILA U PODRUČJU MAKROEKONO­MSKA STABILNOST

članice iz tzv. nove Europe, Rumunjska i Bugarska, bile su za 12 (Rumunjska), odnosno 14 (Bugarska) mjesta bolje od Hrvatske. Poboljšanj­em ranga Hrvatske smanjilo se njezino zaostajanj­e za ostalim članicama EU u odnosu na prošlu godinu kada je druga najlošija članica Grčka bila bolja za 11 mjesta”, napominju u HGK.

Podsjećaju pritom kako su najkonkure­ntnijim članicama EU ocijenjene Nizozemska (na 4. mjestu) i Njemačka (na 7. mjestu), a od članica iz tzv. Nove Europe najbolje su plasirane Estonija (31.) i Češka (32.).

Kapacitet za inovacije

-Hrvatska je bila najbolje rangirana u području Infrastruk­tura (32.), a najgore u području Poslovna dinamika (101.). Najveći napredak u odnosu na prošlu godinu Hrvatska je napravila u području koje je bilo najlošije ocijenjeno prošle godine. Radi se o području Makroekono­mska stabilnost gdje se Hrvatska poboljšala za čak 63 mjesta (sa 106. na 43. mjesto). Upravo je ovako velik napredak u ovome području Hrvatskoj omogućio poboljšanj­e ukupnoga ranga za pet mjesta, jer je zapravo u većini područja zabilježen­o pogoršanje ranga. Naime, od 12 područja koja se ocjenjuju, u njih sedam Hrvatska je bila rangirana lošije nego prošle godine. Najveći je negativni pomak (s 81. na 101. mjesto) ostvaren u području Poslovna dinamika koje je postalo i najlošije ocijenjeno područje. Veći negativni pomak ranga ostvaren je i kod područja Tržište proizvoda (za 15 mjesta) i područja Kapacitet za inovacije (za 10 mjesta).

Područje Kapacitet za inovacije ujedno je i ono koje najviše zaostaje za tzv. idealnim stanjem (nalazi se na samo 38 posto idealnog stanja) i to bez promjene u odnosu na prošlu godinu, kažu u

• HGK.

 ??  ?? Područje ‘Kapacitet za inovacije’ ujedno je i ono koje najviše zaostaje za tzv. idealnim stanjem
Područje ‘Kapacitet za inovacije’ ujedno je i ono koje najviše zaostaje za tzv. idealnim stanjem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia