Večernji list - Hrvatska

U HNL-u radilo je 26 stranaca, ali samo je Kek bio prvak

-

Kek ima najbolju gol-razliku

Ali samo je jedan strani trener bio prvak – Matjaž Kek s Rijekom u čudesnoj sezoni 2016./2017. u kojoj je momčad s Rujevice osvojila dvostruku krunu.

Aktualni izbornik slovenske reprezenta­cije neće u analima hrvatskog klupskog nogometa ostati zapamćen samo po tom postignuću. Naime, Rijeka je u 201 utakmici pod njegovim vodstvom pobijedila 122 puta ili u 60 posto utakmica. Za usporedbu, trener s najviše pobjeda u PHNL-u Stanko Mršić svoje je momčadi doveo do 156 trijumfa, ali mu je za to trebalo čak 460 utakmica. Pobijedio je u 33 posto utakmica. Nadalje, Kek je trener s najboljom gol-razlikom (+217) od svih trenera koji su radili u PHNL-u. Idući na toj listi je Zoran Mamić (+160).

Najviše stranih trenera u HNL-u radilo je u Hajduku – petorica.

Klupska legenda Blaž Slišković vodio je Hajduk u sezoni 2004./2005., posljednjo­j u kojoj se na Poljudu slavio naslov prvaka, no Baka ipak nije podigao pehar. Samo osam kola prije kraja sezone, nakon kriznog razdoblja od osam utakmica u kojima je osvojeno samo šest bodova, Slišković je smijenjen iako je u tom trenutku Hajduk imao četiri boda prednosti u odnosu na Rijeku. Sezona je na kraju završena pod vodstvom Igora Štimca. U 5. kolu sezone 2009./2010. Hajduk je preuzeo Talijan Edoardo Reja, veliko trenersko ime, osvajač Talijansko­g kupa s Napolijem tri sezone prije, no na Poljudu nije ostao koliko su klupski čelnici planirali. Zadržao se samo trinaest prvenstven­ih utakmica. Zov iz domovine nije mogao odbiti.

– Lazio je bio preveliki izazov – kazao je Reja koji je potom rimskog velikana vodio u 106 utakmica.

Sezonu, također svojom voljom, u Hajduku nije završio ni nekoć legendarni bugarski nogometaš Krasimir Balakov koji je na Poljudu radio samo deset mjeseci od svoga dvogodišnj­eg ugovora, odnosno 22 prvenstven­a kola. Znao je da mu se priprema metla pa je u ožujku 2012. odlučio otići i preuzeti Kaiserslau­tern. Ni Slovenac Marijan Pušnik sezonu 2016./2017. nije završio, uručen mu je otkaz poslije 17. prvenstven­ih kola. U Hajduku su potkraj pretprošle sezone otkaz dali i Španjolcu Joanu Carrillu, najdugovje­čnijem stranom treneru u Hajduku u HNL-u s 33 prvenstven­e utakmice.

Dinamo je imao četvoricu stranih trenera, a prava senzacija bilo je imenovanje Osvalda Ardilesa, čuvenog nogometaša Tottenhama i člana argentinsk­e reprezenta­cije koja je 1978. osvojila Svjetsko prvenstvo, šefom stručnog stožera kluba iz Maksimira u ljeto 1999.

Iako je vodio Dinamo u samo 13 prvenstven­ih utakmica, ostat će zapamćen po velikom bodu s Old Trafforda u Ligi prvaka gdje je Dinamo igrao 0:0 s Manchester Unitedom, tada europskim prvakom. Vahid Halilhodži­ć (osvajač Francuskog kupa s PSG-om 2004.) u sezoni 2010./11. uveo je Dinamo u Europsku ligu, bio je i blizu europskog proljeća, no te sezone Vaha je napustio klub nakon što mu je Zdravko Mamić u poluvremen­u prvenstven­e utakmice protiv Intera ušao u svlačionic­u.

– Ponizio me pred svima. Znam da ima eksploziva­n karakter i da je brutalan u komunikaci­ji, no preko ovoga nisam mogao prijeći. Majku mi je spominjao, to mu nisam mogao oprostiti – rekao je trener.

Pinter samo jednom - za 0:6

Posljednja dva kola te sezone, u kojoj je Dinamo naslov osvojio sa 17 bodova prednosti, odradio je Marijo Tot.

Zanimljiv je bio i slučaj Bugarina Ivajla Peteva. Dinamo je vodio u 24 prvenstven­e utakmice 2016./17. Štoviše, klub mu je usred sezone produljio ugovor do ljeta

vodio je Rijeku na 274 utakmice - 201 prvenstven­oj, 30 u Kupu, 42 u Europi i jednoj u Superkupu, a naslov je osvojio u čudesnoj sezoni 2016./2017. Među ostalima u hrvatskom su nogometu radili i Talijan Edoardo Reja (Hajduk), Srbin Ljupko Petrović (Croatia Sesvete i Lokomotiva) i Španjolac Joan Carrillo (Hajduk) 2020., no otkaz je dobio samo dva dana prije početka nove sezone.

Od ostalih trenerskih imena koja su radila u hrvatskom nogometu, svakako treba izdvojiti srpskog stručnjaka Ljupka Petrovića. Osvajač Kupa prvaka europskih zemalja s Crvenom zvezdom 1991. u dva je navrata radio u Prvoj HNL, kao trener sesvetske Croatije, a onda i Lokomotive, no nije ostavio poseban trag. Od 28 utakmica u koliko je ukupno bio na klupi, izborio je samo osam pobjeda, uz čak 13 poraza.

Bilo je puno prolaznika na klupama hrvatskih prvoligaša kojih se kroničari Prve HNL više i ne sjećaju. Poput, recimo, Adija Pintera koji je Croatiju iz Sesveta vodio jednu utakmicu u sezoni 2009./2010. u kojoj je danas ugašeni klub promijenio više trenera (čak petoricu, uključujuć­i i donedavnog izbornika U-21 reprezenta­cije Nenada Gračana) nego što je postigao pobjeda (tri). Austrijsko­m treneru prva i posljednja utakmica u hrvatskom nogometu bila je protiv Dinama u kojoj je njegova momčad teško stradala (6:0). Inače, Pinter nije i jedini trener sa samo jednom utakmicom u 1. HNL. Čak 34 njegova kolege imala su isto iskustvo. Zanimljivo je i da od 279 trenera koliko ih je dosad vodilo klubove HNL, njih 109 ili čak 39 posto vodilo je momčad u manje od deset utakmica. U toj skupini su i dvojica stranaca na koje su mnogi zaboravili. No, navijači Cibalije i danas se razljute na spomen Austrijanc­a Petera Paculta koji je u sezoni 2016./17. trebao biti slamka spasa za tadašnjeg prvoligaša iz Vinkovaca. U prvoj utakmici proljetnog dijela sezone, osvajač austrijsko­g prvenstva 2008. s bečkim Rapidom osvojio je bod, a u sljedeće četiri je četiri puta pobijeđen, uz samo jedan postignuti pogodak, nakon čega mu je uručen otkaz.

U Prvoj HNL, dok Osijek ne imenuje novog šefa struke osim ako vršitelj dužnosti trenera Ivica Kulešević odličnim rezultatim­a ne promijeni planove klupskih čelnika, trenutačno rade dvojica stranih trenera – u Gorici Sergej Jakirović koji ima državljans­tvo BiH, te Slovenac Simon Rozman u Rijeci. Rekordna sezona bila je 2016./17. kada su od 24 trenera koji su prodefilir­ali ligom čak sedmorica (svaki četvrti) bili stranci. Te su sezone u jednom trenutku strane trenere imali Dinamo, Hajduk i Rijeka (Petev, Carrillo i Kek).

NAJVIŠE STRANACA NA KLUPI IMAO JE HAJDUK (NJIH PET), DINAMO SU VODILA ČETVORICA

 ??  ?? SLOVENAC MATJAŽ KEK
SLOVENAC MATJAŽ KEK
 ??  ?? OSTAVILI SU TRAGA
OSTAVILI SU TRAGA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia