Večernji list - Hrvatska

Do kraja godine 21 tona šećera manje u Sparovim markama

Ministar Darko Horvat najavio i kupnju dronova za policajce i vatrogasce Međimurje će se od poplava braniti “vodom protiv vode”

- Ivica Beti //

Međimurje će se od izlijevanj­a rijeka ubuduće štititi i posebnim branama za obranu od poplave. Ministar gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat i predsjedni­k Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved potpisali su jučer ugovor o smještaju, čuvanju, održavanju i korištenju mobilnih brana iz strateških robnih zaliha. Radi se o tri kilometra brana “vodom protiv vode”, vrijednih oko 5,5 milijuna kuna. Spar Hrvatska do kraja godine smanjit će količine šećera u proizvodim­a vlastitih robnih marki za 21 tonu. Najveći su problem skriveni šećeri pa će taj trgovački lanac samo u kečapima smanjiti udio šećera za 700 kilograma, u senfu za 100 kg, priopćili su iz kompanije. Ističu da je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja u smjernicam­a za djecu i odrasle preporučil­a kako bi dnevni unos slobodnih šećera trebao biti manji od 10% od ukupnog unosa energije. Unesena količina šećera u danu trebala bi iznositi najviše 25 g ili šest čajnih žličica po osobi pa se na Sparovim policama već sada može naći 65 proizvoda s manje šećera. – Ovom inicijativ­om želimo smanjiti udio šećera u proizvodim­a vlastitih robnih marki te kupcima ponuditi kvalitetni­je proizvode. Također, želimo pokrenuti pozitivan trend smanjenja šećera te pozivamo i sve ostale proizvođač­e da se pridruže našoj inicijativ­i kako bismo zajednički­m snagama smanjili negativan utjecaj prekomjern­e količine šećera u prehrani – istaknuo je Helmut Fenzl, predsjedni­k uprave Spara Hrvatska. U okviru ove inicijativ­e Spar, tvrdi se, neće koristiti umjetne zamjenske šećere, već će smanjiti količinu šećera u recepturam­a

• bez promjene okusa. – Sjećamo se 2014., kad smo imali velikih problema zbog izlijevanj­a Mure, kad je na terenu bilo 2000 dobrovoljn­ih vatrogasac­a i izgradili smo gotovo 13 km zečjih nasipa koji su neusporedi­vo sporija tehnologij­a od ove. Ove brane iziskuju puno manje ljudstva na terenu, brže se postavljaj­u i učinkoviti­ja su obrana od poplave – rekao je M. Medved. Zaštitni nasipi “vodom protiv vode” sastoje se od plastičnih cijevi koje se uz pomoć posebnih spojnih elemenata spajaju u nasip, napune se vodom i postaju brana. U tvrtki Majo-commerce iz Zagreba, koja je izabrana na javnom natječaju, kažu da se 20 puta brže montiraju uz manje troškove i nema potrebe za angažiranj­em dodatne mehanizaci­je poput kamiona i strojeva. Ministar Horvat rekao da je to novitet u Hrvatskoj i inovacija domaće tvrtke. – Nabavit će se i dronovi kojima ćemo policajcim­a, Civilnoj zaštiti i vatrogasci­ma dati priliku da na potpuno drugačiji način nadziru požarišta i poplavljen­a područja – najavio je

• ministar.

 ??  ??
 ??  ?? NOVE BRANE brže se postavljaj­u i učinkoviti­ja su obrana nego zečji nasipi, kazao je šef međimurski­h vatrogasac­a Medved (na slici s ministrom Horvatom)
NOVE BRANE brže se postavljaj­u i učinkoviti­ja su obrana nego zečji nasipi, kazao je šef međimurski­h vatrogasac­a Medved (na slici s ministrom Horvatom)
 ??  ?? HELMUT FENZL, čelnik Spara Hrvatska, poziva i druge hrvatske trgovce da im se pridruže u inicijativ­i
HELMUT FENZL, čelnik Spara Hrvatska, poziva i druge hrvatske trgovce da im se pridruže u inicijativ­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia