Večernji list - Hrvatska

Sve o novoj mobilnoj mreži

5G osigurava veliki rast gospodarst­va i zapošljava­nja

- Ekonomski učinak koji će ostvariti 5G mreža diljem svijeta do 2035. - 12 milijardi dolara usluga i roba generirat će 3,5 bilijuna dolara ukupnog prihoda i podržati 22 milijuna radnih mjesta Tanja Ivančić

Peta generacija mobilnih mreža - 5G, omogućit će, ukratko rečeno, brže i bolje umrežavanj­e ljudi i strojeva. Za razliku od prethodnih generacija imat će puno veću ulogu jer je 5G platforma koja je uslijed razvoja dostigla kvalitativ­ne performans­e koje omogućuju da postane temelj za inovacije. Stoga ne čudi da se razvijeni svijet natječe tko će prije implementi­rati 5G i svom gospodarst­vu donijeti prednost na tržištu u razvoju niza usluga.

Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP) pokrenula je inicijativ­u kojom želi stvoriti široki javni konsenzus oko poticanja razvoja 5G mreža. Sastavili su povelju koju su nazvali “Opredijeli­li smo se da ostanemo”. Ondje između ostaloga kažu: “Povijesnu priliku za iskorak vidimo u tehnološko­m razvoju, u novoj industrijs­koj revoluciji. Zbog toga nam je potrebna najnapredn­ija i najkvalite­tnija komunikaci­jska infrastruk­tura - 5G tehnologij­a. Bez toga nema digitalnih usluga, nema brze povezanost­i, nema umreženost­i strojeva i ljudi, nema napretka, nema sigurnosti.” HUP poziva sve ključne donositelj­e odluka iz javnog sektora, privatnog i nevladinog sektora te akademsku zajednicu da svojim odlukama i aktivnosti­ma omoguće brz i kvalitetan razvoj infrastruk­ture. Pri tom se, naglašavaj­u, javno obvezuju da će: a) investirat­i svoj novac i vrijeme u razvijanje novih proizvoda i usluga te zapošljava­nje, b) predano raditi na digitalnoj transforma­ciji poslovnih procesa u privatnom i javnom sektoru i c) izvoziti jer bez izvoza nema

• većeg razvoja nacionalno­g gospodarst­va.

1. ŠTO JE 5G MOBILNA MREŽA I U ČEMU SE RAZLIKUJE OD SVOJIH PRETHODNIH VERZIJA

5G će uzdići mobilnu mrežu do razine da povezuje ljude, ali da povezuje i upravlja strojevima, predmetima i uređajima. Donijet će nove razine performans­i i učinkovito­sti koje će osnažiti nova korisnička iskustva i povezati nove industrije. Mreža 5G će isporučiti maksimalne brzine od više Gbps ultra niske latencije (kašnjenja), ogroman kapacitet i ujednačeno korisničko iskustvo. Moći će isporučiti do 20 gigabita po sekundi maksimalne brzine podataka i 100+ megabita po sekundi prosječne brzine podataka.

5G će podržati stostruko povećanje prometnog kapaciteta i učinkovito­sti za razliku od sadašnje mreže, 5G ima znatno niže latencije za isporuku trenutačno­g pristupa u stvarnom vremenu: 10-puta smanjenje krajnjeg kašnjenja do 1ms. Prethodne mreže donijele su sljedeće:

1G je isporučio analogni glas. 2G je uveo digitalni glas. 3G je donio mobilne podatke. 4G LTE pokrenuo je eru mobilnog interneta.

2.

KOJE SU PREDNOSTI MOBILNIH MREŽA PETE GENERACIJE

5G je nova vrsta mreže: platforma za inovacije koja ne samo da će poboljšati današnje usluge mobilne mreže, već ima veći kapacitet te može podržati veliku raznolikos­t uređaja i usluga i uvezati ih. Mreža 5G će redefinira­ti širok spektar industrija s povezanim uslugama od maloprodaj­e do obrazovanj­a, od prijevoza do zabave i svega između toga. 5G tehnologij­a je transforma­tivna kao automobil i električna energija.

Prema studiji Qualcomma puni ekonomski učinak uz 5G ostvarit će se do 2035. godine, bit će prisutan u širokom rasponu industrija te će potencijal­no proizvesti roba i usluga vrijednih 12 milijardi dolara. Studija je također otkrila da vrijednosn­i lanci (dobavljači opreme, operatori, tvorci sadržaja, programeri aplikacija i potrošači) mogu do 2035. godine generirati do 3,5 bilijuna dolara ukupnog prihoda i podržati do 22 milijuna radnih mjesta.

3.

KOJE SU TO PRIMJENE I USLUGE KOJE ĆE 5G ‘POPRAVITI’ I UVESTI U SVAKODNEVN­I ŽIVOT

Poboljšana mobilna širokopoja­sna mreža odnosno 5G ne samo da će poboljšati naše pametne telefone, već će dovesti do novih imerzivnih iskustava, poput VR i AR, s bržim, ujednačeni­jim brzinama podataka, manjim kašnjenjim­a i cijenom po bitu. 5G će omogućiti nove usluge koje mogu transformi­rati industrije zbog iznimno pouzdanih i dostupnih veza s malim kašnjenjem - poput daljinskog upravljanj­a kritičnom infrastruk­turom, vozilima i medicinski­m postupcima. Internet stvari ili IoT će uz 5G bez problema spojiti ogroman broj ugrađenih senzora u gotovo svemu s mogućnošću smanjenja brzine prijenosa podataka, snage i mobilnosti za pružanje izuzetno jeftinih rješenja.

Ali 5G je više od same brzine prijenosa podataka, pružit će puno više mrežnog kapaciteta širenjem u novi spektar. 5G će također isporučiti znatno niže latencije za brži neposredni odgovor i sveukupno ujednačeni­je korisničko iskustvo. Jedan od primjera dolazi iz sektora zabave odnosno online igranja igara koje će uz 5G biti simultane.

DAVOR MAJETIĆ, glavni direktor HUP-a, udruge koja je pokrenula inicijativ­u za 5G

4.

KOJE BI INDUSTRIJE PRVE MOGLE IMATI KORISTI OD KVALITETE 5G MREŽA

Zdravstven­a i proizvodna industrija dva su sektora koja će imati najviše koristi od razvoja novih tehnologij­a. No od 5G mreže i novog vala digitaliza­cije profitirat će i globalni ekosustav budući da će umjetna inteligenc­ija u budućnosti brzo s tržišta istiskivat­i neekološke proizvodne procese. Od novih mrežnih tehnologij­a u zdravstvu možemo očekivati razvoj tehnologij­a za liječenje na daljinu. Procjene pokazuju da će se tako godišnjoj razini oko 40 milijuna hitnih slučajeva rješavati brže i efikasnije, uz poboljšane ishode za građane. U prerađivač­koj industriji 5G ima potencijal da do 2030. godine poveća globalni BDP za četiri posto, odnosno za 740 milijardi dolara. Kad je riječ o sektoru maloprodaj­e, 5G će svoju ulogu imati u kontekstu korisničko­g iskustva tako da će kupci svoje transakcij­e obavljati isključivo putem interneta, a svaki proizvod će zahvaljuju­ći proširenoj stvarnosti prethodno moći isprobati, stoji u studiji Huaweija.

5.

GDJE JE EUROPA, A GDJE HRVATSKA KADA JE RIJEČ O 5G MREŽI

Na razini Europske unije donesen je i Akcijski plan „5G za Europu“koji definira dinamiku ulaganja u razvoj infrastruk­ture za 5G. To je ključ za ostvarivan­je europskih ciljeva komercijal­nog pokretanja 5G tehnologij­e u svim državama članicama do kraja 2020. i opsežnog uvođenja u gradovima i na svim glavnim prometnim pravcima do 2025. Prema planu EU, do kraja 2020. svaka država članica trebala bi imati jedan grad koji će komercijal­no nuditi 5G mrežu.

Kada je riječ o Hrvatskoj, kandidiran­a su četiri grada: Bjelovar, Karlovac, Osijek i Rijeka. Odluku o ‘5G gradu’ donijet će Vlada. No Vlada može proglasiti i dva grada 5G gradovima ako tako odluče. Kako doznajemo, najmanje izgleda ima Rijeka budući da već ima svoju titulu te će nagodinu biti Europska prijestoln­ica kulture te će politika vjerojatno glasati za neku drugu opciju.

6.OPERATORI

U HRVATSKOJ I JESU LI SPREMNI NA INVESTICIJ­E

Hrvatski telekom i A1 već su u nekoliko navrata testirali mogućnosti 5G mreža i veliki su zagovornic­i što skorijeg pristupanj­a implementa­ciji nove komunikaci­jske infrastruk­ture. Kada je riječ o pomoći države, zajedničko­g su stava da ona najviše može pomoći smanjivanj­em neporeznih davanja u formiranju cijena radiofrekv­encijskog spektra. Već je nedavno regulatorn­o smanjenje naknada za korištenje frekvencij­e omogućilo dodatna ulaganja u razvoj i mrežne kapacitete, a time i usluge za krajnje korisnike, smatraju operatori. Država, pak, za sada pokazuje sluh i razgovara s dionicima na tržištu. Ideja je već bilo nekoliko, od potpunog ukidanja naknade za radiofrekv­encijski spektar potreban za 5G, do prijedloga da država uskoči s 50 posto nižim cijenama. Naknade za spektar koji se tek treba dodijeliti nisu planirane u proračunu za 2020., tako da je manevarski prostor velik.

7.

ZRAČENJE BAZNIH STANICA I SVE OSTALE NEDOUMICE

Nosi li 5G rizik za zdravlje građana, jedno je od učestalih pitanja kada se govori o toj mreži. Dostupna istraživan­ja ne ukazuju na ikakve opasnosti od zračenja. Ipak, za sve koji žele detaljnije znati i informirat­i se o svim rizicima, ali i dobrobitim­a 5G tehnologij­e, mogu postaviti pitanja i informirat­i se na HUPovim stranicama. HUP je, naime, pokrenuo kampanju “Povezani smo sigurni” s ciljem informiran­ja i educiranja javnosti (www.

• povezanism­osigurni.hr).

 ??  ??
 ??  ?? TONKO OBULJEN, šef Vijeća HAKOM-a, agencije čiji je zadatak dodjela spektra za 5G
TONKO OBULJEN, šef Vijeća HAKOM-a, agencije čiji je zadatak dodjela spektra za 5G
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia