Večernji list - Hrvatska

Dosad čak 20 milijuna turista, milijun više nego cijele 2019.

- (R. Kovačević)

Ove se sezone na trenutke činilo, naročito kad su zaredali minusi u srpnju, da će turizam teško nadmašiti odlične lanjske brojke. Turistička godina na kraju ima završnicu kakvu se samo poželjeti može. Već s jučerašnji­m danom dosegnuto je povijesnih 20 milijuna gostiju i oko milijun više nego cijele 2019. Brojke su u dolascima pet posto bolje nego lani, a noćenja je 107 milijuna i dva posto više. Među točno 20,013.805 turista, koji su do jučer izabrali neku od hrvatskih destinacij­a za odmor, dominirali su Nijemci, domaći gosti, Slovenci i Austrijanc­i.

– Naš turizam posljednji­h godina doživljava veliki procvat, otvoreni su brojni visokokval­itetni smještajni kapaciteti, stvorene nove ponude i zaista je postao pravi generator gospodarsk­og razvoja. Ovaj povijesni rezultat potvrda je kvalitetne sinergije javnog i privatnog sektora bez koje takvi rezultati ne bi bili mogući. Vlada je svjesna važnosti koje turizam ima i zato kontinuira­no s dionicima u turističko­m sustavu radimo na jačanju konkurentn­osti kako bi i u budućnosti bio primjer kvalitete i uspjeha. Vjerujem kako će ovaj rekord biti motivacija svima da nastavimo dalje činiti hrvatski turizam još boljim – poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Zadovoljan je i prvi čovjek Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji najavljuje zahtjevnu 2020. i cilj zadržati pozitivne trendove. – Da u tome možemo uspjeti, potvrđuju i partneri s kojima smo razgovaral­i na velikom turističko­m sajmu WTM u Londonu, ali i na najvećem kineskom uvoznom sajmu China Internatio­nal Import Expo u Šangaju – kaže Staničić. Turistički čelnici očekivanja za 2020. kvantifici­raju na dva posto više gostiju i pet posto bolje prihode. U najavi je, naime, milijardu eura novih turistički­h investicij­a, a nova će kvaliteta biti i naplaćena višim cijenama. •

 ??  ?? MINISTAR Cappelli poručio da je turizam postao generator gospodarsk­og razvoja
MINISTAR Cappelli poručio da je turizam postao generator gospodarsk­og razvoja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia