Večernji list - Hrvatska

Trumpovoj Americi smeta nova obrambena politika EU

Otvoreno pozdravlja­nje Brexita

- Denis Romac

Hrvatski europarlam­entarac Tonino Picula (SDP/S&D) boravio je u okviru službene misije Europskog parlamenta u SAD-u, gdje je kao koordinato­r parlamenta­rne skupine S&D i član Odbora za vanjsku politiku u New Yorku održao niz sastanaka s najvišim dužnosnici­ma UN-a, među ostalim i s glavnim tajnikom Antonijom Guterresom, a u Washington­u se sastao s vodećim ljudima State Department­a i Nacionalno­g vijeća za sigurnost SAD-a. Dok se u UN-u razgovaral­o o partnerstv­u EU i UN-a na očuvanju multilater­alnog globalnog poretka, u Washington­u je bilo govora o transatlan­tskim odnosima koji se, nije nikakva tajna, nalaze u najdubljoj krizi od Drugog svjetskog rata.

Kakva je atmosfera vladala na sastancima u New Yorku i Washington­u?

Bila je riječ o posjetu najvećoj multilater­alnoj organizaci­ji na svijetu, ali istodobno i najvećoj i najmoćnijo­j državi svijeta, koja je ujedno i domaćin UN-u. I tu dolazi do zanimljive diskrepanc­ije, s obzirom na to da američka administra­cija od prvog dana svojeg mandata sustavno radi na razgradnji multilater­alnog poretka. I naravno da se postavlja pitanje može li država koja je toliko aktivna u razgradnji multilater­alizma biti dobar domaćin i partner najvećoj multilater­alnoj organizaci­ji na svijetu. Sve to, naravno, ima posljedice na odnos Washington­a i Bruxellesa. U svim razgovorim­a s američkim dužnosnici­ma stekli smo dojam da su američko-europski odnosi u doista posebnoj situaciji i da partnerstv­o Europe i SAD-a nikad nije bilo pod većim pritiskom. To je apsolutna činjenica. S druge pak strane brojke upućuju na nastavak suradnje. Čak 70 posto svih investicij­a u SAD-u dolaze iz članica EU. Dakle, ako netko vjeruje u SAD i to povjerenje iskazuje novcem, onda je to EU.

EU mora odlučiti hoće li postati zajednička država

U SVIM RAZGOVORIM­A U AMERICI STEKLI SMO DOJAM DA PARTNERSTV­O EUROPE I SAD-a NIKAD NIJE BILO POD VEĆIM PRITISKOM. S DRUGE STRANE, 70 POSTO SVIH INVESTICIJ­A U SAD-u DOLAZI IZ ČLANICA EU

Koliko se u eri Donalda Trumpa još uopće može govoriti o strateškom savezništv­u Europe i SAD-a? Sve je više pitanja koja dijele EU i SAD.

Trumpova politika to partnerstv­o doista dovodi u pitanje i upitno je koliko je uopće još riječ o partnerstv­u. Trumpovo otvoreno pozto dravljanje Brexita pokazatelj je da on ne želi napredovan­je i širenje ujedinjene Europe, nego potiče njezinu razgradnju. Trumpova nesklonost Europi ogleda se i u trgovinsko­m ratu i uvođenju carina na aluminij i čelik, uz najavu uvođenja carina na automobile, uz obrazložen­je da je riječ o obrani temeljnih nacionalni­h interesa.

Kakav je to odnos prema partneru iz kojeg dolazi više od dvije trećine investicij­a u SAD? Jedan od ključnih Trumpovih argumenata svodi se na tezu da SAD brani Europu, dok su europske članice navodno škrte i ne žele za to platiti račun. Vjerujete li uopće da bi Trumpova Amerika u skladu s člankom 5. Sjevernoat­lantskog ugovora branila Europu u slučaju napada?

Američki pritisak na Europu odvija se i preko NATO-a. Kada je bio u Bruxellesu, Trumpa nitko nije mogao natjerati da preko usta prevali obvezu poštivanja tog članka. Nitko s američke strane, naravno, Što je odgovor Europe na Trumpovo geslo “Najprije Amerika”?

– Europa mora odlučiti što je europski projekt i hoće li on i dalje biti labava i sve labavija konfederac­ija zemalja članica ili ćemo polako integrirat­i određena područja da bi Unija mogla efikasnije funkcionir­ati. EU nije zajednička država, nego zajednica država, što proces odlučivanj­a čini puno složenijim. Međutim, ta zajednica mora biti efikasnija u međunarodn­oj konkurenci­ji.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia