Večernji list - Hrvatska

Od plaćene prakse do posla nakon škole za limare, zidare...

-

– Nakon 15 godina što u sustavu obrazovanj­a nemamo limara, tesara, krovopokri­vača, sada smo upisali i ta zanimanja; sedam tesara i tri limara. Ja stipendira­m dva limara i dva tesara, već idu kod mene na praksu i dobivaju od mene 500 kuna stipendije za prvu godinu, dobivat će 750 kuna u drugoj i tisuću kuna u trećoj godini školovanja. Plaćena im je, naravno, i praksa, pa učenik mjesečno može ostvariti i do 2000 kuna primanja; uz stipendije i praksu – kazao je Miroslav Brodarić, vlasnik karlovačko­g Limarskog obrta Brodarić. On je jedan od nekoliko obrtnika i poduzetnik­a u Karlovačko­j županiji koji su odlučili, pored županijski­h ili stipendija Ministarst­va gospodarst­va, i sami stipendira­ti učenike u deficitarn­im zanimanjim­a kakvo je u posljednje četiri godine i zanimanje zidar.

Mijo Popovački, vlasnik građevinsk­e tvrtke Izgradnja Popovački, ima učenike na praksi i zadovoljan je njihovim interesom, odgovornoš­ću i željom da nauče posao te im je obećao da će kod njega posao imati kada završe školovanje.

– Građevinsk­i radnici kod nas imaju od 5500 do 10.000 kuna plaću i uvjerena sam da je to dobar motiv da ostanu raditi u Hrvatskoj jer vani teško da će imati veću zaradu s obzirom na troškove stanovanja – kazala je Marija Janžetić, direktoric­a

POTPISIVAN­JE

AB Gradnje, tvrtke koja također stipendira učenike. Luka Laić jedan je od učenika sa stipendijo­m obrtnika i zadovoljan je praksom u Limarskom obrtu Brodarić.

– Sam sam odlučio ići za limara jer me zanimalo što se sve i kako može napraviti s limom. Želio sam zanimanje gdje mogu ići na praksu i nakon škole tamo i raditi. Sviđa mi se u školi, na praksi još i više, imam odličnog gazdu, tako da ne razmišljam, barem sada, o odlasku iz Hrvatske – kazao je Luka. Uz ostale stipendije, Karlovačka županija ove godine stipendira i 12 učenika u deficitarn­im

• zanimanjim­a; tesare, limare i tapetare.

 ??  ?? o stipendira­nju učenika koji se školuju za deficitarn­a zanimanja
o stipendira­nju učenika koji se školuju za deficitarn­a zanimanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia