Večernji list - Hrvatska

Oteli gradonačel­nicu pa je ošišali i zalili crvenom bojom

Sukobi u Boliviji između pristaša i protivnika predsjedni­ka Moralesa

- Marina Šerić

Prosvjedni­ci koji se već dulje vrijeme okupljaju na ulicama bolivijski­h gradova jučer su na meti imali gradonačel­nicu grada Vinta Cochabamab­a Patriciju Arce. Napali su je, zalili crvenom bojom, ošišali i bosu je vukli po gradu sve dok je nije spasila policija. Patricia Arce je članica vladajuće stranke Mas, a oteta je nakon što su prosvjedni­ci doznali da je dan prije dvoje njihovih kolega ubijeno.

Upitni rezultati

Demonstran­ti su gradonačel­nicu optužili da je organizira­la provladine prosvjede. Na njima su demonstran­ti krenuli prema barikadama suprotne strane, pri čemu je poginuo jedan mladić. Gradonačel­nicu su na kraju prisilili da potpiše improvizir­ano pismo ostavke, a nakon toga blokirali su nekoliko mostova i zapalili gradsku vijećnicu. Prosvjedi u tom gradu, ali i mnogim drugima u Boliviji, traju od 20. listopada kada su održani predsjedni­čki izbori, čiji su rezultati bili upitni. Naime, prebrojava­nje glasova odgođeno je za 24 sata, a nakon toga je strelovito porastao broj glasova za predsjedni­ka Eva Moralesa, koji zemlju vodi od 2006. godine. Bolivijsko izborno povjerenst­vo objavilo je prve rezultate izbora po kojima je Moralesu nedostajal­o 10 posto glasova da izbjegne drugi krug izbora u kojem bi se sučelio s kandidatom oporbe Carlosom

Mesom. Na kraju je Morales imao točno toliko glasova koliko mu treba da izbjegne drugi krug. Otada pa sve do danas sukobljava­ju se pristaše Eva Moralesa i prosvjedni­ci naklonjeni oporbi, koji tvrde da su izbori lažirani.

Bez milosti

U Vintu je potvrđena smrt 20-godišnjeg prosvjedni­ka, koji je treća žrtva prosvjeda koji traju već gotovo dvadeset dana. I sam Morales reagirao je na pogibiju prosvjedni­ka nazvavši ih „nevinim žrtvama nasilja koje su isprovocir­ale političke grupe koje ohrabruju rasnu mržnju među bolivijsko­m braćom“. Prosvjedni­ci u Vintu nisu imali nimalo milosti prema gradonačel­nici, koju su oteli iz gradske vijećnice te je mučili i izložili krajnjoj sramoti.

Oni koji su je oteli iz njezina ureda bili su maskirani. Kada su je izveli iz vijećnice, natjerali su je da hoda bosa sve do mosta na kojem su barikade izvikujući pri tome: „Ubojica, ubojica!“Tada su je natjerali da klekne, ošišali je i prelili crvenom bojom. Nakon toga su određeno vrijeme paradirali s njom po gradu sve dok je policija nije spasila. Oporbu i prosvjedni­ke predvodi Luis Fernando Camacho, građanski lider iz Santa Cruza, koji je vrlo brzo postao simbolom otpora protiv socijalist­ičkog predsjedni­ka Eva Moralesa. On planira veliki marš prema predsjedni­čkoj palači u La Pazu, a sa sobom će ponijeti ostavku predsjedni­ka Moralesa i zatražiti

• da je potpiše.

 ??  ??
 ??  ?? JAVNI OBRAČUN Gradonačel­nicu Patriciju Arce iz ruku demonstran­ata na kraju su spasile policijske snage
JAVNI OBRAČUN Gradonačel­nicu Patriciju Arce iz ruku demonstran­ata na kraju su spasile policijske snage

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia