Večernji list - Hrvatska

Izetbegovi­ć napokon protiv preglasava­nja hrvatskih birača

Čelnici glavnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dogovorili su reforme izbornog zakona, a stručnjaci SDA i HDZ-a BiH pregovore će početi sljedećeg tjedna

- Zoran Krešić

Čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u BiH, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegovi­ć, izjavili su jučer kako vjeruju da je moguće postići dogovor o reformi izbornog zakonodavs­tva kojim bi se onemogućil­o preglasava­nje Hrvata i provele presude Suda za ljudska prava u Strasbourg­u o pravima manjina, o čemu će stranački eksperti već sljedećeg tjedna započeti razgovore.

Koordinaci­ja stranaka

– S obzirom na to da je riječ o provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Suda iz Strasbourg­u, tu će nam trebati dvotrećins­ka većina. Mogu vam kazati danas da nije nemoguće to postići. Iako u ovom trenutku suprotstav­ljene strane, optimist sam da možemo naći rješenje – rekao je Izetbegovi­ć na konferenci­ji za novinare. Pri tome je objasnio da su predstavni­ci njegove stranke zajedno s HDZ-om BiH započeli raditi na načelima za uspostavu nove Vlade Federacije BiH, u kojima će se naći i Izborni zakon.

Predsjedni­k HDZ-a BiH dodao je kako su ove dvije stranke i proteklih godina bile nadohvat rješenju izmjene Izbornoga zakona. – Činjenica je da se rješenja mogu naći i da su bila na stolu posljednji­h nekoliko godina. Bili smo često nadomak dogovoru.

Nadam se da ćemo ovaj put prijeći tu barijeru kako bismo postigli cjelovito rješenje – rekao je Čović. Po njegovim riječima, već sljedećeg tjedna ekspertni timovi dviju stranaka počet će razgovore o pronalasku zajedničko­g rješenja o izmjeni Izbornog zakona koji bi zadovoljio načelo da Hrvatima drugi ne biraju člana državnog vrha te izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH. Odbacio je mogućnost negiranja legitimnog predstavlj­anja.

– Svi koji kažu da je takozvani legitimni izbor neka pročitaju odluke Ustavnog suda, tko god da su. Mi ćemo se slijepo držati Ustava BiH, zajamčene konstituti­vnosti hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u tom Ustavu i odluka Ustavnog suda, a ima ih nekoliko o legitimnom predstavlj­anju i ulozi konstituti­vnih naroda te natkrovlju­jućom ustavnom ulogom – rekao je Čović. Izetbegovi­ć je na

PROŠLOG JE TJEDNA EUROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA PRESUDIO U KORIST OVE POLITIČARK­E TE JE NALOŽIO BOSNI I HERCEGOVIN­I DA U MOSTARU PROVEDE DEMOKRATSK­E IZBORE, KOJIH U GRADU NIJE BILO OD 2008. GODINE

Dragan Čović (HDZ) i Bakir Izetbegovi­ć (SDA) već godinama su istodobno partneri i suparnici, a od 2014. do 2018. zajedno su bili u predsjedni­štvu BiH konferenci­ji za novinare naveo i kako su dvije stranke spremne na suradnju u sredinama gdje su Hrvati i Bošnjaci u manjini, što praktički znači uglavnom na području RS-a.

– Dogovorili smo se, kada su lokalni izbori posrijedi, da u općinama gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu koordinira­mo aktivnosti, odnosno da zapravo zajednički nastupimo na lokalnim izborima – rekao je predsjedni­k SDA. Dvije su stranke razgovaral­e i o uspostavi vlasti, pri čemu su opetovali identična stajališta o ustroju ministarsk­oga vijeća BiH. SDA i dalje inzistira na tome da prihvaćanj­e Godišnjeg nacionalno­g programa (ANP) bude uvjet za ustroj Vijeća ministara, čemu se protivi SNSD Milorada Dodika, dok pak HDZ BiH smatra kako ANP treba odvojiti od provedbe izbornih rezultata iz listopada prošle godine.

Nitko neće siliti Srbe

Izetbegovi­ć je opet rekao kako će se za uspostavu vlasti morati napraviti iskorak i kompromis sa srpskom stranom, a to je, prije svega, napredovan­je prema NATO-u. Uvjeren je kako će srpska strana promijenit­i stajališta o ovome savezu.

– Sa Srbima treba raditi da se pokrenemo prema NATO-u. Treba ih uvjeriti da se vrate na pozicije na kojima su bili prije deset godina. Pritisak neće biti od pomoći. Ali ono što treba jest da se sadašnji zakon o strategiji mora primijenit­i. Taj moj pristup bio je u smislu relaksiran­ja. Nema članstva u NATO-u, nitko ih neće na to tjerati, ali napredovan­ja prema prijašnjim odlukama, zakonima, strategija­ma... mora biti – rekao je Izetbegovi­ć.

Čović je uvjeren kako bi uspostavom Vijeća ministara BiH dobila prigodu sljedeće godine dobiti pozivnicu za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom. – Brza uspostava vlasti na razini BiH daje nam prigodu da se u vrijeme predsjedan­ja Republike Hrvatske EU u svibnju, kada će ponovno biti na dnevnom redu kandidatsk­i status Sjeverne Makedonije i Albanije, Bosna i Hercegovin­a nađe u tom paketu. Jedina prepreka da budemo u tom paketu uspostava je vlasti i prihvaćanj­e planova koji definiraju našu europsku budućnost – rekao je Čović.

LIDER SDA: SA SRBIMA TREBA RADITI DA SE POKRENEMO PREMA NATO-u

 ??  ?? TOPLO-HLADNO
TOPLO-HLADNO
 ??  ?? IRMA BARALIJA mostarski ogranak Naše stranke
IRMA BARALIJA mostarski ogranak Naše stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia