Večernji list - Hrvatska

Zašto će Brexit vrlo brzo postati Brino

- Silvije Tomašević

Brexit će biti samo po imenu (Brexit in name only) iliti Brino. Velika Britanija će samo formalno napustiti EU, ali u biti ostat će unutar jedinstven­og tržišta. A, na idućim parlamenta­rnim izborima pobijedit će Boris Johnson, odnosno Konzervati­vna stranka. Simon Kuper u Financial Timesu objašnjava zašto će se tzv. izlazak Londona iz EU zvati Brino. Uzmimo da Johnson pobijedi na izborima i zatim da dobije prolazak dogovoreno­g Brexita u Parlamentu. Tada će morati ostvariti obećanja, odnosno uvesti niske poreze (low tax), niske cijene (low cost) i nisku, slabu, regulaciju (low regulation). Velika Britanija, primjerice, neće moći konkurirat­i Kini ili Vijetnamu niskim cijenama. London neće moći imati poseban sporazum sa SAD-om o uvozu, što bi htio pojedinim europskim zemljama nametnuti Donald Trump, jer bi u tom slučaju Otok bio preplavlje­n američkim proizvodim­a koji nisu sukladni britanskim standardim­a. London šalje dodatne diplomate u veleposlan­stva u 27 zemalja EU kako bi sa svakom posebno potpisao neki trgovinski sporazum, ali neće moći razbiti jedinstven­o

tržište. Englezi neće moći ući u pojedine europske države a da se ne pridržavaj­u europskih pravila. U tim pokušajima stvaranja novih odnosa doći će se do kraja 2020., odnosno do kraja roka za tranziciju. Čvorovi neće biti raspleteni, pa će se odlučiti produžetak tranzicije, pa novi produžetak i tako će nastati Brino. EU to odgovara. Velika Britanije će i dalje plaćati svoju kvotu u europskom proračunu i trgovina će se nastaviti kao i sada. Englezi će ostajati, dakle, u EU kao, a pravit će se da su izašli. Zbog toga će se Brexit zvati Brino. Ima još jedna negativnos­t za London. Bit će u jedinstven­om tržištu, ali više neće sudjelovat­i na sastancima na kojima se donose odluke. Britansko samoranjav­anje bit će potpuno ispunjeno, drži Kuper.

A, da će pobijediti Johnson, objašnjava politolog Matthew Goodwin u knjizi “Nacionalni populizam: Pobuna protiv liberalne demokracij­a” u kojoj drži kako Britanci, pomalo elitisti, ne trpe laburistič­kog čelnika Jeremyja Corbyna, koji propovijed­a da bi pošta, željeznica i ostale usluge trebale biti državne. Protueliti­zam neće pobijediti u Velikoj Britaniji, ali autolezion­izam hoće.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia