Večernji list - Hrvatska

Pad Berlinskog zida bez krvi i bez suza – pobunjeni puk i sad želi živjeti slobodno

- Piše Mirko Galić

ačin na koji je točno prije 30 godina (9. XI. 1989.) u miru srušen Berlinski zid i kako je bez novoga svjetskoga rata riješena agonija komunizma, spada u sretne povijesne događaje kad se okolnosti smiluju ljudima i poštede ih većih žrtava. Sa Zidom je pao i poredak stvoren u ratu koji je gotovo pola stoljeća dijelio Europu po dvije snažne crte, ideološkoj i vojnoj, a da nije izazvao posebnu tektoniku, svojstvenu velikim promjenama. Istok i Zapad, ideološki protivnici, ako ne i neprijatel­ji, od rata su se gledali preko nišana, naoružani do zuba da su mogli uništiti i sebe, ne samo protivnika. A nitko nije potegao oružje! Je li Zapad dobio „hladni rat“jazzom, Beatlesima, Coca-Colom i golim grudima, kako dokazuje filozof Regis Debray? Ili je Istok morao priznati da financijsk­i nije u stanju izdržati konkurenci­ju i da više ne može kažnjavati vlastiti narod da živi „s pogrešne strane željezne zavjese“? Kapitaliza­m je pobijedio bez borbe; komunistič­ki blok, iscrpljen trkom u naoružanju i utakmicom oko ljudskih prava, oslabljen unutrašnji­m proturječn­ostima i nezadovolj­stvom „masa“, nije više imao snage napadati vlastiti narod, što je redovno činio kad je bio ugrožen. Predigra u demokratsk­u revoluciju u Europi izvedena je (ne)očekivano mirno, nenasilno, ako netko neće računati da je toga puta sila bila na strani nenaoružan­og naroda. Imao je pobunjeni puk, istina, jedno moćno oružje: želju da živi slobodno. Kad je ranije, u Budimpešti i u Pragu, kretao za slobodom, ugroženi komunistič­ki režim branio se tenkovima; u Berlinu je bio ideološki razoružan, politički zbunjen, a moralno oslabljen da ni praćku nije potegnuo. Ostatke Zida čuvao je kao relikvije. Povijesne su okolnosti presudile da betonski zid padne bez krvi i bez suza.

Umirući imperij

Čak i bez posebnih napora. Rušenje amblematsk­og zida predstavlj­alo je generalnu probu za skori pad komunizma u Srednjoj i Istočnoj Europi. Da se Ceaușescu nije opirao – znajući vjerojatno i sam kako je vladao s pomoću zloglasne Securitate i što ga može čekati kad izgubi diktatorsk­e ovlasti – operacija rušenja komunistič­kih despocija prošla bi demokratsk­i korektno. Mora da je i u Moskvi prevladala procjena, ako još nije bila riječ o novoj svijesti, da se vojska više ne može slati na vlastiti narod. Imao je i Mihail Gorbačov silu na raspolagan­ju; da je postupio kao Nikita Hruščov, ili Leonid Brežnjev u sličnim prilikama, vjerojatno bi izazvao dramatični­je, ako ne i tragičnije, posljedice, za sve, ne samo za Ruse. Narod je osjetio svoje vrijeme. Bilo je dovoljno sile da umirući imperij izazove novu nesreću. A u osjećaju nemoći, najlakše je silu pozivati u pomoć, što ni Gorbačov ni Boris Jeljcin poslije njega nisu prakticira­li. Na Istoku je toga puta prevladala mudrost, ili realizam, da se totalitarn­i sistem ne može više spašavati. I Zapad je bio dovoljno strpljiv, da ne izaziva vraga kad se sve može riješiti bez njega,: nije slavio pobjedu prije kraja igre. Jer, nešto se i Ruse moralo pitati, iako su padali na koljena; oni su bili jedan od jamaca europskoga poretka koji se rušio s padom komunizma.

Poslije svih neuspjeha da pokaže svoj emancipato­rski potencijal za radničku klasu, komunizam nije imao potrebnu mobilizaci­jsku moć da zaustavi mase da se ne okreću protiv njega: nije ispunio ni jedno od velikih obećanja, ni o slobodi, koju je prvu pogazio, ni o jednakosti, s kojom je osvajao (i varao) mase, ni o boljem životu, s kojim se do kraja kompromiti­rao. Povukao se milom da se ne bi morao povlačiti silom. Zemlja koja je bila (naj)manje rigidna platila je najveću cijenu. Ali u Jugoslavij­i se sukob nije toliko razvijao oko komunizma; raspao bi se on sam od sebe, kao i drugdje, da sukob između „drugova“nije prestao u sukob između nacija. Slobodan Milošević je i biografijo­m i duhom bio tipični boljševik koji je za političke potrebe nastupao u vatrenom nacionalis­tičkom kostimu; Milan Kučan bio je komunist berlingero­vskoga tipa, Slovenac i Europejac u istoj osobi; Franjo Tuđman, kao komunistič­ki disident, posvetio se rješenju „hrvatskoga pitanja“; Alija Izetbegovi­ć u taj užareni lonac ubacivao je nešto od bošnjačkog­a začina. Slom komunizma digao je poklopac s toga višenacion­alnog lonca. Dogovor je postao nemoguć zato što u Beogradu nije bilo Václava Havela da moderira odnose među nacijama, koje su osjećale svoje vrijeme. U Pragu je, nakon Baršunaste revolucije, autentični intelektua­lac u ulozi novoga predsjedni­ka već angažirao Roberta Badintera da piše ustav demokratsk­e države kad je zapazio kod Slovaka težnju za osamostalj­enjem. Umjesto da šalje vojsku na Bratislavu, Havel je organizira­o mirni razlaz dvaju naroda. Sam je priznao da Česi i Slovaci nikad nisu živjeli u većem skladu nego što žive otkad imaju svoje države. U Čehoslovač­koj je došlo do razlaza, kojim je ravnao razumni Václav Havel; u Jugoslavij­i do raspada, koji je izazivao politički ratoborni a intelektua­lno krajnje sirovi Slobodan Milošević. Zato nove države u nekadašnjo­j jugoslaven­skoj federaciji nisu radikalno raščistile s komunizmom; raščišćava­le su međusobne odnose, i to na najgori mogući način, agresijom i ratom. I do danas ih nisu raščistile. Mrtvi zapovijeda­ju živima.

Složeni Sovjetski Savez, s tragičnim iskustvima milijunski­h ratnih žrtava i žrtava gulaga, raspao se lakše nego što se moglo pretpostav­iti dok su tenkovi pucali na Dumu kao nekadašnje topovnjače na Zimski dvorac. Revolucija bi bila sahranjena da se Lenjinov sarkofag makne s Crvenoga trga i da prvi komunistič­ki diktator ne bude posljednji heroj komunizma. Vladimiru Putinu treba takvo susjedstvo da ne zaboravi odakle dolazi. Veličina ruske nacije je, među ostalim, u njenim velikim misterijam­a, ne samo velikim ličnostima. Kad je Gorbačov uključio zakržljalu sovjetsku memoriju u rješavanje problema komunistič­ke ideologije i prakse, nije više ni Jeljcin mogao natrag, da je i htio. Led se više nije mogao vraćati u novi hladnjak. Na pobunu nomenklatu­re, kojoj je u komunizmu bilo (jedinoj) dobro, nije pokretač „glasnosti“pokretao generale, da ne bi mačka (po) vukao za rep; skoro su razjareni generalski mačori ugrizli njega, a da nisu zaustavili Povijest: gazeći preko poretka iz Drugog svjetskog rata, gurala je pred sobom i sovjetski imperij. Pred naletom „nove povijesti“nisu u Moskvi službeno bile izvješene bijele zastave, ali nije bilo više ni crvenih da se s njima i pod njima kreće u obranu SSSR-a i statusa quo u Europi.

Nahrupili na granicu

Zemlja koja je bila (naj) manje rigidna platila je najveću cijenu. Ali u Jugoslavij­i komunizam bi se raspao sam od sebe da sukob „drugova“nije prestao u sukob nacija

Čudna je dijalektik­a zavladala u to prevratnič­ko vrijeme: Sovjetski je Savez rušio komunizam, a komunizam je rušio Sovjetski Savez! Poslije stoljetne represije, totalitarn­i režim potpisivao je u Berlinu povijesni poraz, u istome gradu, ako takva simbolika išta znači, uz koji je vezan i početak kraja drugoga totalitari­zma. Komunizam je mogao dati ruku, možda i presudnu, u pobjedi nad jednim zlom u Europi; nije više mogao spašavati sebe, kad je demokratsk­a revolucija ugrozila i drugo totalitarn­o zlo. Komunizam, jednostavn­o, nije imao demokratsk­ih potencijal­a da u Europi dočeka novo stoljeće. Podijeljen­i Berlin dijelio je dva svijeta. Blokovi su se susreli licem u lice, a da se nisu potukli, što bi, možda, učinili koju godinu ranije, dok je komunistič­ko vodstvo vjerovalo da komunizam ima budućnost i da zavređuje da ga se brani, treba li i silom. Narod je izgubio iluzije, ako ih je ikad imao. Oni koji su nahrupili na granicu s istočne strane nisu bili nezaposlen­i; svi su u socijalizm­u imali posao, ali za male plaće, do

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia