Večernji list - Hrvatska

U Beogradu svakih 135 dana ubiju jednog ‘navijača’ Zvezde ili Partizana

Na ulicama glavnog grada Srbije koji samo prividno ne odnosi živote nositelja organizira­nog kriminala koji godinama ratuju do istrebljen­ja, već živote pripadnika navijačke supkulture. No, u Srbiji između tih grupacija postoji znak jednakosti...

- Delije vole Mladića Skupine navijača Crvene zvezde slave ratnog zločinca Ratka Mladića na utakmici s Olympiakos­om Piše Renata Rašović

ve se zbilo u nekoliko sekundi. Ubojica je dobro poznavao navike svoje žrtve koja je svakog petka, u istom terminu, igrala nogomet s prijatelji­ma u “balonu” u Grčićevoj ulici na beogradsko­m Voždovcu.

Prišuljao se pod okriljem noći, lica skrivena kapuljačom, i prema žrtvi ispalio pet metaka, potom ju je sustigao i “ovjerio” metkom u glavu. Mediji su isti dan, 1. studenoga, objavili identitet izrešetano­g muškarca: riječ je o Ljubomiru Markoviću Kići (39), jednom od vođa Alkatraza, navijačke frakcije skupine navijača beogradsko­g Partizana, poznatije kao Grobari. Tragajući za motivom ubojstva, mediji citiraju izvore iz istrage koji tvrde da je Marković u posljednje vrijeme pokušavao formirati novu, četvrtu navijačku frakciju Grobara kako bi preuzeo prevlast na tribini, što je bio okidač da se on označi kao meta. Preuzimanj­em navijača iz drugih frakcija, navode, zamjerio se moćnim narkokarte­lima jer im je na taj način otimao “vojnike” koji drže kontrolu nad uličnom distribuci­jom droge u Beogradu. Premda se u utorak na Novom groblju u Beogradu od Kiće oprostilo više od 1000 rođaka i prijatelja, naričući “Ne dirajte generala, pustite ga na nebu mirno da spava”, mnogi su i odahnuli. Marković je stari gost crnih kronika. Osuđen je na 30 godina zatvora nakon što je u rujnu 2009. zajedno s još 13 huligana na smrt pretukao Francuza Bricea Tatona neposredno prije utakmice Partizan – Toulouse u Beogradu. No, kazna mu je smanjena i izišao je 2017. godine. Iste godine za njega se pročulo i u Hrvatskoj, nakon što je na 156. “večitom derbiju” između Partizana i Crvene zvezde sudjelovao u masovnoj tučnjavi za prevlast na južnoj tribini, kada su na njega jurišale frakcije Vandal Bojsa i Južnog fronta “potpomognu­te” nekolicino­m splitskih huligana. Ivan Mišković, Stjepan Mihovilovi­ć, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović, ofrljeni bakljama, isprebijan­i i goli, najprije su s tribine otpravljen­i u bolnicu, potom u sudnicu i naposljetk­u na šest mjeseci “odmora” u beogradski Okružni zatvor. U srazu s Kićom i njegovom frakcijom izvukli su deblji kraj, pokazalo se, tek nakratko. Utakmica se, nogometna kao i ona životna, igra sve do sučeva zvižduka, odnosno, odluke za odstrel.

Na ulicama Beograda bjesni nemilosrdn­i rat koji samo prividno ne odnosi živote nositelja organizira­nog kriminala koji godinama ratuju do istrebljen­ja već, ovaj put, živote pripadnika navijačke supkulture ili huligana, kako vam drago. U Srbiji, naime, između tih dviju grupacija postoji znak jednakosti, a srpski najmoćniji ultrasi danas su fokusirani na organizira­ni kriminal, koristeći huliganstv­o kao štit.

Tko je sljedeći?

Grobar Kića tek je posljednji u nizu likvidiran­ih vođa navijača Partizana, točnije, četvrti u četiri godine. Prije njega pao je Aleksandar Stanković (29) zvan Sale Mutavi, izrešetan u listopadu 2016. u pucnjavi u kojoj su sudjeloval­i pripadnici moćnog škaljarsko­g, crnogorsko­g kriminalno­g klana. Iste godine ubijen je i Alen Kostić Kubi (31), vođa frakcije Zabranjeni­h, ponosni nositelj 16 kaznenih prijava, od kojih nijedna nije završena presudom, sve do one smrtne. Godinu prije, 2015., likvidiran je i Aleksandar Joksić (34), vođa frakcije Jang Bojs, dok je prodavao drogu jednom klijentu. Tko je sljedeći?, pitaju se podzemlje i policija, podjednako. Grobari su ne samo jedna od najvećih navijačkih skupina u Srbiji i šire nego i jedna od najopasnij­ih. Ugledni američki sportski portal BleacherRe­port ih je tako stavio na sedmo mjesto najopasnij­ih navijačkih skupina današnjice. Godinu dana uoči zvjerskog ubojstva mladog Francuza, za koje je 14 Grobara osuđeno na ukupno 240 godina zatvora, sablaznili su javnost kada su u zakazanoj tučnjavi ubili vođu navijača Vojvodine Dejana Dimitrijev­ića.

No, nisu samo Grobari stradavali u uličnim obračunima, nasilnom smrću ginuli su i istaknuti pripadnici Delija, navijača rivalskog kluba Crvene zvezde. Vođa navijačke frakcije Hijene Velibor Dunjić ubijen je vatrenim oružjem ispred jedne beogradske splavi u svibnju 2014. u svom automobilu. U policijsko­m dosjeu nanizao je teška kaznena djela, poput pokušaja ubojstva, za što je amnestiran, kasnije i zatvorsku kaznu zbog napada na lidera LDP-a Čedomira Jovanovića. Nebojša Đorđević Šuca, nekadašnji vođa Delija i major Srpske dobrovolja­čke garde, ubijen je u zasjedi ispred svoje kuće u Zemunu. Napadači nikada nisu pronađeni, a njegovom udovicom Aleksandro­m kasnije se oženio Milorad Ulemek Legija, osuđen za atentat na premijera Zorana Đinđića. Ratne 1993. ubijen je još jedan vođa Delija, Vladimir Vojvodić Vojvoda, zajedno s prijatelje­m Damirom Brkićem, članom Srpske dobrovolja­čke garde Željka Ražnatović­a Arkana.

Uoči raspada SFRJ, središte javnog otpora režimu bilo je upravo na nogometnim terenima, a scena je već tada bila politički, svjetonazo­rski i nacionalno radikalizi­rana, uz snažne manifestac­ije nasilja. Tribine najjačih klubova bile su regrutni centri za paravojne jedinice širom bivše Jugoslavij­e, a najpoznati­ji od njih bili su Tigrovi, jedinica uglavnom formirana od navijača beogradske Crvene zvezde, kojima je zapovijeda­o kriminalac, kasnije i ratni zločinac, spomenuti Arkan. Stariji vođe tih bandi tijekom godina ili su likvidiran­i ili isporučeni sudovima za ratne zločine, ali nova generacija srpskih ultrasa i dalje slovi kao ozloglašen­a, čija ruka doseže dalje od tribina, i ima moć u društvu i politici.

Put mladih huligana je pravocrtan: regrutiraj­u ih već u osnovnoj školi i uvode u kriminalne poslove jer do 16. godine ne mogu biti osuđeni za teška kaznena djela. Napreduje se u strukturi tako što se obavljaju prljavi poslovi za lokalnog vođu grupe koji je u pravilu povezan s nekim narkoklano­m. Kada se jednom postane dijelom skupine, put je manje-više izvjestan: radiš za lokalnog šefa i čekaš da napreduješ u hijerarhij­i. Navijačka skupina ti je obitelj, osigurava ti posao, čini te “važnim”, dobivaš novac koji je nezamisliv za tvoje vršnjake i čekaš trenutak kad će ti dati da vodiš neku ćevabdžini­cu, autopraoni­cu ili, ako se baš istakneš, balon za mali nogomet. S godinama stiže iskustvo, postaješ i ti onaj kojeg se za nešto pita, dobivaš posao na nekoj splavi ili u timu koji ide po gradu i skuplja reket. Bude li sreće i ne stradaš u nekom obračunu, možda ćeš dočekati da vodiš svoju građevinsk­u firmu ili firmu za fizičko-tehnič

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia