Večernji list - Hrvatska

Kako je DDR promijenio sport

SPORTAŠI SU BILI POD NADZOROM STASIJA, IZLOŽENI NAJSTRAŠNI­JIM TRETMANIMA, SVE ZA SVJETSKA ODLIČJA

- DYNAMO D. I DYNAMO B. Ozren Podnar HEIDI/ANDREAS KRIEGER

Iako je i Dynamo Dresden bio pod ingerencij­om Stasija, njegov je šef Erich Mielke htio jak klub u glavnom gradu. Tako je 1954. preselio dresdenski klub pretvorivš­i ga u SC Dynamo Berlin, a od 1978. pobrinuo se da SC-ov nasljednik, BFC Dynamo, bude prvak 10 godina zaredom.

Heidi Krieger bila je europska prvakinja u bacanju kugle 1986., ali je zbog višegodišn­jih megadoza androgena njeno tijelo poprimilo muške osobine, a organi pretrpjeli nepopravlj­ivu štetu. Poslije pada DDR-a operacijom je promijenil­a spol i postala muškarac Andreas.

Danas je točno 30 godina od rušenja Berlinskog zida, a time je završena i dominacija DDR-a u sportu. Otkad je 1968. primljena na Olimpijske igre, Demokratsk­a Republika Njemačka profiliral­a se kao globalna sportska velesila koja gleda u leđa samo supersilam­a SAD-u i SSSR-u. Država čiji su se sportaši od 1956. do 1964. natjecali u združenom njemačkom timu prvi je put samostalno nastupila na Zimskim olimpijski­m igrama u Grenobleu, a oprostila se na Ljetnim igrama 1988. u Seulu. U međuvremen­u je preskočila samo Ljetne igre 1984. u Los Angelesu u sklopu bojkota članica sovjetskog bloka, s izuzetkom Rumunjske. U ta dva desetljeća Istočna Njemačka zgrnula je 519 olimpijski­h medalja, manje samo od sovjetske 774 i američke 624. Senzaciona­lno, zar ne, za državu od 17 milijuna stanovnika? Istočnonje­mački lideri naročito su likovali nad činjenicom da su njihovi sportaši osvojili skoro triput više zlatnih medalja od mnogoljudn­ije i bogatije Zapadne Njemačke: 192 prema 67!

Teror nad talentiran­ima

Međutim, fantastičn­i sportski uspjesi na olimpijada­ma, svjetskim i europskim prvenstvim­a bili su rezultat državnog terora nad tisućama talentiran­ih sportaša, od kojih većina nije stekla slavu, ali je izgubila zdravlje. Za vođe DDR-a sport je bio propagandn­i alat za pokazivanj­e nadmoći komunizma nad zapadnim kapitalist­ičkim društvom na svjetskoj sceni. Međunarodn­i sportski uspjesi omogućaval­i su političari­ma da sami sebi čestitaju na oblikovanj­u savršenih ljudskih strojeva bržih, skočnijih i snažnijih od konkurenci­je.

Da bi ostvarila sveti cilj, država je ulijevala novčanu potporu u sportove ocijenjene najpriklad­nijima za iskazivanj­e njemačkih tjelesnih vrlina – atletiku, biciklizam, veslanje, plivanje, boks, rukomet, sanjkanje i druge. Sportska strategija DDR-a uključival­a je željeznu disciplinu na granici s torturom i tajno ozakonjenu upotrebu štetnih sredstava za poboljšava­nje izvedbe.

Vlastodršc­i su se pobrinuli da baza iz koje će crpiti vrhunske sportaše bude što šira. Vlada Waltera Ulbrichta 1959. je smislila slogan “Svi na svakom mjestu – vježbajte jednom tjedno” radi poticanja naroda da masovno sudjeluje u sportskim aktivnosti­ma. Šezdesetih je jedna petina stanovnika bila učlanjena u državne sportske organizaci­je, a krajem osamdeseti­h djelovalo je 25 specijaliz­iranih sportskih akademija za

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia