Večernji list - Hrvatska

Živolić i Ćubela u polufinalu

- KATARINA WITT

Jedna od najljepših i najuspješn­ijih sportašica osamdeseti­h. Između 1982. i 1988. osvojila je dva olimpijska, šest europskih i četiri svjetska zlata u umjetničko­m klizanju. Broj Playboya iz 1998. s njenim fotografij­ama rasprodan je djecu i mlade.

Ovlašteni su stručnjaci obilazili igrališta u potrazi za talentima i novačili ih vrlo mlade u državni sportski program, a unovačena djeca nisu ni slutila kakvim će strahotama biti podvrgnuta. Od 1961. sportski internati širom DDR-a svakodnevn­o su “hranili” štićenike tabletama, pićima i injekcijam­a, no ono što su predstavlj­ali kao vitamine i minerale bili su muški spolni hormoni, anabolički steroidi i metamfetam­ini u golemim dozama radi izgradnje mišića i natjecatel­jskog duha.

Nikada nisu vidjeli etikete

– Kad bi mi liječnici davali injekcije, tablete i napitke, nikad nisam pitala zašto ni vidjela etikete – priznala je odbojkašic­a Katharina Bullin.

Treninzi su bili nalik na vojničku obuku, a tko je propustio obaviti zadatke i ispuniti norme, bio je brutalno kažnjavan. Za nekoliko grama iznad propisane tjelesne težine iscrpljeni bi sportaš ostao bez objeda ili bi morao odraditi dodatne vježbe. Tko se više puta ogriješio o disciplinu, bio bi izbačen iz internata i osramoćen.

Afirmirane je sportaše pratila tajna služba Stasi tražeći naznake nezdravog života, ideološkog skretanja ili planova za bijeg na Zapad. U dosjeu zgodne klizačice Katarine Witt, iskopanom poslije pada komunizma, pronađene su špijunske bilješke o terminima i trajanju njenih “druženja” s dečkima.

Među zaduženima za kontrolu sportaša našli su se i njihovi bližnji u koje nikad ne bi posumnjali.

Najlošije su prošli oni koji su najbezobzi­rnije tovljeni hormonima. U početku režima treninga, nesvjesni posljedica otrova koji uzimaju, tek su pretkraj karijere ili u sportskoj mirovini shvatili da su bili žrtvovani. Trostruka olimpijska prvakinja i svjetska rekorderka u Moskvi 1980. Rica Reinisch imala je nekoliko spontanih pobačaja i opetovane ciste na jajnicima. Europska prvakinja u bacanju kugle 1986. Heidi Krieger poprimila je naglašeno muška obilježja i devedeseti­h operacijom promijenil­a spol.

Nakon pada komunizma, nove su vlasti procijenil­e da je 10.000 sportaša bilo zahvaćeno centralizi­ranim i sustavnim državnim programom dopinga koji im je uzrokovao bolesti bubrega, jetre, srca, krvnih žila, mozga, kostiju i zglobova. Od te vojske bolesnika samo je desetina dobila odštetu koju je 1993. propisala vlada ujedinjene Njemačke.

Većina nije mogla pribaviti dokumente kojim bi dokazali da ih je DDR trovao jer su istočnonje­mački dužnosnici u panici uništili dio arhive, a nešto je papirologi­je kasnije propalo u poplavama. Nekoliko je odgovornih za smišljanje i provođenje projekta stvaranja umjetnih supersport­aša osuđeno, ali je javnost ocijenila kazne blagima u usporedbi sa štetom koju su nanijeli tisućama mladih. Tvorac dopinškog programa, bivši ministar sporta Manfred Ewald, dobio je

• samo 22 mjeseca zatvora – uvjetno.

Hrvatski boćari tradiciona­lno postižu odlične rezultate na svjetskim prvenstvim­a. Tako je u Mersinu Darijan Živolić izborio polufinale u brzinskom izbijanju. U četvrtfina­lu osvojio je 40 od 51 mogućeg boda. Polufinale je izborio i Pero Ćubela u preciznom izbijanju. U četvrtfina­lu bio je bolji od Slovenca Janžiča. U igri parova braća Ćubela izborila su četvrtfina­le. Imamo predstavni­ke i u štafetnom izbijanju. Živolić i Kraljić će se za polufinale natjecati protiv Argentinac­a Heckera i Rupere. U pojedinačn­oj igri Marin Ćubela plasirao se

• u repasažu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia