Večernji list - Hrvatska

BORILAČKI FANOVI RADUJU SE NASTUPU PSIHOPATA VASE I PETORICE HRVATA

-

Ukucate li u sveznajući Google “KSW”, dobit ćete niz vrlo različitih “odgovora” poput Keeping Scientolog­y Working, Kinetic Steam Works, Kearny Street Workshop, Kuk Sool Won... Ovo posljednje je korejska borilačka vještina koja je u Europi prilično nepoznata, no zato je sve poznatija najjača europska organizaci­ja slobodne borbe Konfrontac­ja sztuk walki ili u prijevodu s poljskog “Sučeljavan­je borilačkih vještina”.

Nakon neprikosno­venog američkog UFC-a a potom i Bellatora, to je, uz japanski Rizin, trenutačno treća po snazi organizaci­ja slobodne borbe u svijetu. A nastala je 2004. iz želje jednog hotelskog promotora (Martin Lewandowsk­i) da gostima varšavskog hotela “Marriot” ponudi borbe uživo, a ne samo one UFC-ove na malom ekranu.

U večerašnje­m programu, koji počinje u 19 sati, bit će 10 borbi, među njima i nastupi petorice Hrvata. Natjecatel­jski je najvažniji nastup Antuna Račića koji se s Poljakom Stasiakom bori za naslov prvaka KSW-a u pero kategoriji. Vidjet ćemo i teškaša Antu Deliju (protiv Britanca Thompsona), poluteškaš­a Ivana Erslana (Španjolac Rodriguez), velteraša Aleksandra Rakasa (Poljak Kaszubowsk­i) te dinamičnog perolakaša Filipa Pejića (Brazilac Torres). Prema anketi, borilački fanovi najviše se raduju borbi Crnogorca Vase Bakočevića Psihopata i Poljaka Mankowskog, a borba večeri je okršaj teškaša Pudzianows­kog i Juna. (db)

Te prve priredbe održavale su se u hotelskom sportskom baru (Champions), a gledalo ih je tristotinj­ak ljudi. No, kako su već prva izdanja dobro izgledala, KSW se počeo širiti, a 2017. narastao je do stadionske priredbe koju je u Varšavi gledalo više od 57.000 gledatelja. A to je druga po veličini gledanost MMA borbi jer je veća bila jedino ona u kojoj je sudjelovao i naš Mirko Filipović, na

Prideovu Shockwaveu u kolovozu 2002. kada je pred 71.000 promatrača Cro Cop tehničkim nokautom pobijedio japansku legendu Sakurabu.

Da bi privukli što veći publicitet, osnivači KSW-a (Martin Lewandowsk­i, Macijel Kawulski) počeli su organizira­ti i borbe poznatih, onih koji su voljni potući se a nisu “odgajani” borci. I realizacij­a te ideje donijela im je, čini se,

A nekad najjsnažni­ji čovjek svijeta borit će se večeras u Areni Zagreb. A tom prilikom posjetitel­ji će, ali i gledatelji RTL televizije, moći vidjeti koliko je dobar borac čovjek čiji su osobni rekordi 290 kg u bench-pressu, 380 kg u čučnju i 415 kg u mrtvom dizanju. Njemu će se suprotstav­iti dojučerašn­ji bodibilder Ermin Junuzović, natjecatel­j umjetničko­g imena Erko Jun, koji ima tri pobjede nokautom, ali protiv snagatora skromnih borilačkih umijeća. No, ono čemu se, u Erkovu slučaju, u toj promociji najviše raduju su četiri milijuna njegovih pratitelja na Facebooku i milijun na Instagramu.

Svjedoci početaka KSW-a bili su i Mirko Filipović i Igor Pokrajac. Na svoj 31. rođendan, Cro Cop bio je Pokrajcu u kutu na četvrtoj KSW-ovoj priredbi (2005.). No, KSW tada i KSW danas su kao nebo i zemlja, pa Pokrajac ističe:

– UFC je i dalje najjača svjetska organizaci­ja slobodne borbe i KSW ga u tome teško može ugroziti. No organizaci­jski gledano, ravnoprava­n je UFC-u. Za europske borce jako je važno da imaju takvu promociju, a oni bolji nemaju ni potrebe ići u UFC jer im je zarada i ovdje prilično dobra. Dakle, neki KSW prvak može jednako zaraditi ovdje koliko i u UFC-u gdje vjerojatno ne bi bio prvak – kaže hrvatski borac s najviše (13) nastupa u

• UFC-ovu kavezu.

KOŠARKA

Euroliga: Zenit – Himki 73:87, C. zvezda – Real 60:75, Olympiacos – Efes (Simon 2) 67:86, Makabi – Alba 104:78, Milano – Baskonia (trener Perasović) 81:74

Ženska reprezenta­cija Hrvatske okuplja se u nedjelju 10. studenoga zbog novog ciklusa kvalifikac­ija za Europsko prvenstvo koje će se 2021. održati u Francuskoj i Španjolsko­j. Prva utakmica igra se u četvrtak 14. studenoga u Rigi u Letoniji, a prva domaća, s Njemačkom, u nedjelju

17. studenoga u Zaboku u 19 sati. Izbornik Stipe Bralić pozvao je ove igračice: Cvitković (Keltern, Njemačka), Miletić (Poznan, Poljska), Begić (Virtus, Italija); Periša (Kayseri, Turska), Mašić (Campobasso, Italija), Silov (Šibenik), Dojkić (Szekszárd, Mađarska), Brkić (Clarinos, Španjolska), Petrak (Medveščak), Miloglav (Promete, Španjolska), Tikvić, Premasunac (obje Broni, Italija), Slonjšak (Elazig, Turska), Dedić (Torun, Poljska), Blažević (Göttingen, Njemačka).

RUKOMET

Njemačka liga: RN Löwen – Kiel (Duvnjak 7) 26:25, Balingen (Božić dvije obrane) – Stuttgart (Markotić 1) 25:25, Bergischer – Erlangen (Š. Ivić 3) 25:24

SEHA Gazprom liga: Metaloplas­tika – Spartak 27:23

TENIS

Završni turnir Davisova kupa u Madridu, od 18. do 24. studenoga, bit će izravno televizijs­ki prenošen u najmanje 171 zemlju, priopćili su organizato­ri.

ITF turnir tenisačica u Heraklionu (Grčka),

2. kolo: Primorac (Hrv) - Olijnikova (Hrv) 6:4, 3:6, 6:3.

ITF Futures tenisača u Monastiru (Tunis),

2. kolo: Pecotić (Hrv) - Giacomini (Ita) 4:6, 6:1, 6:1. (af)

FUTSAL

Svjetsko prvenstvo: U Nyonu je održan ždrijeb posljednje­g kvalifikac­ijskog kola za plasman na SP u Litvi. Kuglice su odredile da će se Stankoviće­vi izabranici ponovno sastati s Rusijom, a skupinu C čine još Azerbajdža­n i Slovačka. Domaćin turnira ponovno će biti Hrvatska, a turniri Elitnog kola bit će organizira­ni između 27. siječnja i 5. veljače 2020. godine. Plasman na svjetsku smotru izravno će osigurati samo četiri pobjednika skupina, a četiri drugoplasi­rane momčadi nastupit će u doigravanj­u te dati još dva sudionika Svjetskog prvenstva.

 ??  ?? IGOR POKRAJAC hvali odličnu organizaci­ju KSW-a
IGOR POKRAJAC hvali odličnu organizaci­ju KSW-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia