Večernji list - Hrvatska

Gore društvene mreže u Japanu: tvrtke ženama zabranjuju naočale

-

Poplave ne muče samo stanovnike siromašnih zemalja, jedna je ovih dana pogodila i Bentley u Velikoj Britaniji. Izlila se rijeka Don, imenjakinj­a slavne ruske rijeke, a vlasti su naredile evakuaciju

Mnogim radnicima koji imaju probleme s vidom nošenje naočala uvjet je za osnovno obavljanje posla. No, što ako sama tvrtka nauštrb kvalitete obavljenog rada zabrani radnicima da naočale nose na poslu? To se, naime, dogodilo nekim radnicama u Japanu kojima je nekoliko tvrtki poručilo da je bolje da na svojem radnom mjestu ne nose naočale, piše BBC. Za to su nabrojeni različiti razlozi, a pojedini su trgovinski lanci ženama rekli da na posao dođu bez naočala jer tako ostavljaju “hladan dojam”. U nekim drugim tvrtkama žene ne smiju nositi naočale iz sigurnosni­h razloga, poput zaposlenik­a u zrakoplovn­oj industriji. BBC piše da nije jasno jesu li te takozvane zabrane bile odraz politike tvrtke ili su se ticale društveno prihvatlji­vih normi u poduzeću. No one su potaknule rasprave na društvenim mrežama, posebno među aktivistim­a koji su kritiziral­i općenito stroga pravila odijevanja i ponašanja za žene na poslu. U Japanu se tako na društvenim mrežama počeo pojavljiva­ti hashtag “zabranjene naočale”. Kumiko Nemoto, profesoric­a na Sveučilišt­u u Kyotu, rekla je da ljudi u Japanu reagiraju na “zastarjele” politike tvrtki.

– Razlozi zašto žene ne bi trebale nositi naočale nemaju nikakvog smisla. To se tiče samo spola i prilično je diskrimini­rajuće. Nije riječ o kvaliteti obavljenog posla. Tvrtka cijeni ženstvenu pojavu, a nošenje naočala je narušava – dodala je profesoric­a. U Japanu su nedavno ženske aktivistic­e pokrenule kampanju i protiv obveze da žene na poslu nose cipele s visokim potpeticam­a što propisuju mnoge tvrtke. Glumica i autorica Yumi Ishikawa pokrenula je peticiju koja je pozvala tvrtke da prekinu s tom praksom. I ta je kampanja bilo vrlo popularna na društvenim mrežama. Aktiviste je posebno naljutilo kad je ministar rada Takumi Nemoto u lipnju rekao da je “nužno” da tvrtke i dalje zahtijevaj­u od žena da nose štikle te je tu praksu nazvao društveno prihvatlji­vom.

Uz sve veći broj tema koje se tiču klimatskih promjena širom svijeta, Collins Dictionary kao svoj izbor za riječi godine za 2019. proglasio je sintagmu “klimatski prosvjedi”, ističući da se upotreba pojma ustostruči­la u odnosu na prijašnje godine. Tvrtka sa sjedištem u Glasgowu analiziral­a je internetsk­e stranice, tisak i društvene medije da bi provjerila koja je engleska riječ zabilježil­a najveći rast u korištenju. Pojam je povezan s globalnim klimatskim pokretom mladih koji predvodi 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, a opisuje učeničke prosvjede u kojima sudjeluju djeca koja taj dan ne idu u školu i odrasli koji ne idu na posao kako bi potaknuli bržu akciju u borbi protiv klimatskih prijetnji. Mladi aktivisti kazali su da je taj izbor za riječi godine pokazatelj da njihovi napori da se poveća svijest o globalnim klimatskim rizicima daju rezultata. Pojam “klimatski prosvjed” prvi se put pojavio u nekom dokumentu 2015. kao opis masovnih prosvjeda koji su se poklopili s UN-ovom konferenci­jom o Pariškom klimatskom sporazumu.Lani je pobjednik bio pridjev koji označava • jednokratn­u upotrebu.

BINGO/44. kolo

 ??  ?? EVAKUACIJA U BRITANIJI
EVAKUACIJA U BRITANIJI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia