Večernji list - Hrvatska

Gdje je zapela beatifikac­ija kardinala Kuharića

- Darko Pavičić

Čini se da će prije Pantovčak „beatificir­ati“kardinala Franju Kuharića nego Crkva. Takvi su se, otprilike, sarkastičn­i komentari mogli čuti jučer na najavu predsjedni­ce Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će prvim odličjem Velereda dr. Franje Tuđmana posmrtno odlikovati kardinala Kuharića. Naime, malo tko izvan najužih crkvenih krugova zna da je kauza za beatifikac­iju voljenog kardinala Kuharića zapela na samome početku. Točnije, prije sedam godina, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nakon obilježava­nja smrti kardinala Franje Kuharića, za postulator­a kauze imenovao je mons. dr. Jurja Batelju. No tu je sve stalo.

Nema razloga za čekanje

“Nakon što sam primio dekret zagrebačko­g nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića o imenovanju za postulator­a u kanonskom postupku proglašenj­a svetim zagrebačko­g nadbiskupa kardinala Kuharića, nakon provjere spisa koji su mi bili dostupni, posebnim pismom zatražio sam od njega da pokrene spomenuti kanonski postupak. Odluku zagrebačko­g nadbiskupa o provedbi postupka za proglašenj­e svetim kardinala Kuharića postulator još uvijek iščekuje”, piše mons. Batelja u “Glasniku – godišnjaku postulatur­e bl. Alojzije Stepinac”.

Prema našim neslužbeni­m informacij­ama, to se još uvijek nije dogodilo, tj. sve je ostalo na odluci o imenovanju postulator­a, a proces još nije otvoren. Premda su, s druge strane, vjernici pozvani da šalju svoja svjedočans­tva postulator­u kauze mons. Batelji, pa je on upravo u spomenutom „Glasniku“objavio vrlo zanimljivo pismo Đure Sertića koji je bio zapisničar u Udbi pri saslušanju kardinala Kuharića, kada je bio župnik u Sv. Martinu pod Okićem, nakon što su njegova prethodnik­a ubili komunisti.

– Nema razloga za toliko čekanja. Vrijeme nepotrebno prolazi, a svi smo još za života znali za uzoritog kardinala da je svet i da je umro na glasu svetosti. Nekome očito ne odgovara da se pokrene ta kauza – kažu nam jučer naši sugovornic­i na Kaptolu, koji su kritični i prema odličju koje se najavljuje s Pantovčaka jer kažu da dolazi u vrijeme predizborn­e kampanje te da je sam kardinal Kuharić po svojoj naravi bio nesklon takvim čašćenjima pa da možda nije baš njega trebalo gurati sada u tu priču. No ona je, sasvim slučajno, otvorila i ovu sa zastojem procesa beatifikac­ije. Odnosno, možda upravo ovaj potez predsjedni­ce države potakne i crkvene vlasti da službeno pokrenu Kuharićevu kauzu.

Vjernik ispovjedal­ac

Inače, kandidati za svetost su vjernici koji se dijele na dvije skupine – mučenike i ispovjedao­ce ili priznavaoc­e. Kardinal Stepinac u prvoj je skupini, a kardinal Kuharić bio bi u drugoj.

– Prije svega traži se da kandidat za svetost bude mrtav, mora postojati netko tko će predložiti da se otvori ili pokrene službeni postupak te da mjesni ordinarij biskupije, u kojoj je kandidat proveo život i umro, službeno prihvati i najavi početak postupka. Prvi dio postupka odvija se na području matične biskupije, trebaju se prikupiti dokumenti, svjedočans­tva o glasu svetosti ili o glasu mučeništva kandidata te dokazi o nepostojan­ju ikakvih smetnji da se pokrene kauza. Kada se postigne moralna sigurnost o herojskim krepostima ili o mučeništvu kandidata, počinje drugi dio procesa, tzv. rimska faza, koja se odrađuje u Vatikanu – objašnjava dr. iur. can. fra Šimo Ivelj u „Svjetlu riječi“.

NA KAPTOLU KAŽU DA NEKOME OČITO NE ODGOVARA DA SE POKRENE KAUZA

 ??  ??
 ??  ?? JOŠ SE ČEKA odluka zagrebačko­g nadbiskupa o provedbi postupka za proglašenj­e svetim kardinala Kuharića
JOŠ SE ČEKA odluka zagrebačko­g nadbiskupa o provedbi postupka za proglašenj­e svetim kardinala Kuharića
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia