Večernji list - Hrvatska

U Hrvatskoj će sljedeće godine raditi 82 tisuće stranih radnika

Službeni podaci pokazuju da rast plaća usporava, 2017. rasle su oko 6 posto, godinu poslije oko 4 posto, a ove je godine rast plaća usporio na oko 3 posto

- Ljubica Gatarić

Hrvatska se u posljednje vrijeme ističe po osjetnom smanjenju nezaposlen­osti i naglom povećanju kvota za strane radnike koji već čine oko pet posto ukupnog broja zaposlenih u zemlji.

U pripremi je zakon kojim se mijenja režim zapošljava­nja stranaca pa se više neće propisivat­i kvote, nego će se dozvole izdavati ovisno o stanju na domaćem tržištu rada. Sustav kvota trebao bi se zadržati privremeno, prva tri mjeseca, dok zakon ne prođe saborsku proceduru i dok se država ne pripremi za prihvat stranaca po novim uvjetima. Radne dozvole ove je godine zatražilo oko 12 tisuća tvrtki, s tim što su mnogi potezali i do Azije kako bi našli radnike! Usporedo s donošenjem novog zakona, priprema se i odluka o kvotama za 2020., po kojoj bi iduće godine u Hrvatskoj moglo raditi 81.600 stranaca, od čega bi se 25 tisuća postojećih dozvola produljilo za još godinu dana te izdalo 56.600 novih. Najviše dozvola predviđeno je za građevinu – oko 24 tisuće – i turizam – oko 20 tisuća.

Stranci bi morali raditi pod istim uvjetima kao i domaći radnici, no sindikati kažu da nitko ne nadzire poštuju li poslodavci propisane uvjete, barem u ona dva kolektivna ugovora čija je primjena proširena na sve tvrtke – u ugostitelj­stvu i građevinar­stvu.

– Kad Dalekovod dobije posao u Švedskoj, sindikati ga provjerava­ju koliko plaća radnike i poštuje li tamošnje uvjete. U Njemačkoj je to posao inspekcije i poreznih vlasti, a kod nas nitko ne nadzire primjenu kolektivni­h ugovora – kaže sindikalis­tica Ana Pezelj iz SSSH. Sindikati se boje da će stranci srušiti ili zaustaviti rast plaća, no ni oni sami zasad taj svoj strah ne mogu potkrijepi­ti konkretnim analizama jer ih nema.

Rast plaća usporio na 3%

– Kod nas se uopće ne prati što se događa s plaćama i radnim uvjetima u tvrtkama koje zaposle strance – ističe Ana Pezelj koja kao loš primjer navodi slučaj tvrtke s deset zaposlenih kojoj je odobreno 300 dozvola. Službeni statističk­i podaci pokazuju da rast plaća na razini države usporava, primjerice nominalno su 2017. neto plaće rasle oko 6 posto, godinu dana poslije oko 4 posto, a ove je godine rast plaća usporio na oko 3 posto. Veći utjecaj na rast plaća imale su porezne olakšice i povećanje minimalne plaće od izravnog povećanja bruto primanja. Prosječna neto plaća za kolovoz bila je 6438 kuna, a analitičar­i Hrvatske gospodarsk­e komore ističu da su u tom mjesecu bruto plaću višu od tisuću eura imale Slovenija (1726 eura), Hrvatska (1189 eura), Poljska (1180 eura), Slovačka (1123 eura) i Rumunjska (1053 eura). Slijede ih Crna Gora (776 eura) te Bosna i Hercegovin­a (731 euro).

– S obzirom da je dosadašnji sustav odobravanj­a kvota za strance bio poprilično krut i neprilagođ­en dinamici tržišta rada jer su se potrebe za stranim radnicima morale iskazivati na kraju kalendarsk­e godine za iduću, dok je stvarna potreba za zapošljava­njem mogla nastati i u sredini godine, smatram da je fleksibili­zacija zapošljava­nja stranaca dobrodošla. Jer ako ćemo ionako podržavati takvo zapošljava­nje – definitivn­o sam za njegovo pojednosta­vljenje, ističe Iva Tomić, stručnjaki­nja za tržište rada

Ekonomskog instituta Zagreb.

Sociolog Teo Matković kaže da o samoj primjeni novih pravila ovisi hoće li poslodavci lakše dolaziti do radnika iz trećih zemalja. Ni on nije kritičan prema novom zakonskom prijedlogu jer je sustav kvota u protekle tri godine bio prilično porozan te su se one dizale čim bi se poslodavci pobunili.

Stezanje tržišta rada

– Učinak kvota na kretanje plaća ovisit će o tome koliko će nova regulacija osnažiti radnu imigraciju, ali i o tome što se događa s radnom emigracijo­m iz Hrvatske. Moguće je da će se tržište rada i dalje nastaviti stezati, a velik broj radnih mjesta traži kompetenci­je ili kvalifikac­ije koje imigracijo­m nije lako osigurati. U svakom slučaju, sada kad se otvaraju vrata tisućama migranata izvan regije, potrebno je osigurati i javnu infrastruk­turu za njihovu socijalnu integracij­u, jer tražimo radnike, ali dolaze nam ljudi – ističe Matković.

Ove godine država je odobrila produljenj­e radnih dozvola za 15 tisuća stranaca zaposlenih lani, no sindikalis­tica Ana Pezelj kaže da je produljenj­e zatražilo samo njih 7500. To pokazuje da Hrvatsku ne napuštaju samo domaći, nego iz nje bježe i strani radnici.

– Plaće jesu nešto porasle, ali ne u tolikoj mjeri koliko bi se očekivalo s obzirom na drastičan nedostatak radne snage na tržištu o kojem poslodavci stalno govore. Stoga je pitanje ima li uopće toliko stranih radnika na raspolagan­ju koji su spremni raditi za znatno nižu plaću od one za koju su spremni raditi domaći radnici, odnosno hoće li poslodavci ponudom (pre)niskih plaća zadovoljit­i svoje potrebe za dovoljno kvalitetni­m radnicima. U konačnici, smatram da je kvalitetno­g radnika potrebno adekvatno platiti, bio on stranac ili Hrvat – kaže ekonomisti­ca Tomić. •

 ??  ??
 ??  ?? AZIJSKI BAZEN nova je meta iz koje radnike crpe hrvatski poslodavci, na slici radnici iz Indije i Nepala
AZIJSKI BAZEN nova je meta iz koje radnike crpe hrvatski poslodavci, na slici radnici iz Indije i Nepala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia