Večernji list - Hrvatska

Njemačka oštro o Macronovoj ocjeni da je NATO u stanju ‘moždane smrti’: Europa se bez SAD-a nije kadra obraniti

- Denis Romac

Njemački šef diplomacij­e Heiko Maas jučer je neuobičaje­no oštro odbacio tvrdnje francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona da je NATO u stanju “moždane smrti”, ocijenivši da je pogrešno potkopavat­i NATO i da se ni Njemačka ni Europa bez SAD-a nisu kadre djelotvorn­o obraniti. Tako je nastavljen­a polemika o NATO-savezu, koja zapravo traje sve od pada Berlinskog zida i trenutka kada je taj savez izgubio svog glavnog suparnika. Raspadom komunistič­kog bloka počela je kriza identiteta NATO-saveza, koji u protekla tri desetljeća pokušava pronaći smisao svog postojanja, pa je u tom procesu lutao od Afganistan­a do Ukrajine. Upravo u zaoštravan­ju odnosa s Rusijom mnogi pronalaze opravdanje za jačanje NATO-a i ponovno naoružavan­je Europe, iako ima i onih koji smatraju da je u ovom slučaju svojim agresivnim širenjem sam NATO izazvao protureakc­iju Rusije, baš kako bi opravdao svoje postojanje. Predsjedni­k Macron u ulozi spasitelja Europe u apokalipti­čnom tonu zaključuje da se Europa ne može više osloniti na SAD ni očekivati da će SAD skrbiti za sigurnost europskih članica NATO-saveza. Trumpova Amerika okrenula je leđa Europi, a Trump je prvi američki predsjedni­k koji ne podupire ideju ujedinjene Europe, smatra Macron i dodaje da je vrijeme da se Europa probudi i svoju sudbinu uzme u svoje ruke. Njegove ocjene o NATO-u, i to samo nekoliko tjedana uoči summita u Londonu, analitičar­i svode na tri riječi: NATO je mrtav. U kolumni koju je objavio Der Spiegel Maas pak upozorava da se EU i NATO ne smiju okrenuti jedni protiv drugih. Potrebno je graditi snažnu i suverenu Europu, ali u snažnom NATO-u. Maas podržava Macrona kad on poziva na jačanje europskih obrambenih kapaciteta, podsjetivš­i na zajedničke europske napore u jačanju europske obrane i pozivajući pritom na stvaranje europskog sigurnosno­g vijeća u kojem bi bilo mjesta i za Veliku Britaniju, bez obzira na skori izlazak Britanije iz EU. Velika Britanija i Francuska, naime, jedine su europske vojne i nuklearne sile pa je to njemački pokušaj da se Britaniju, barem kada je sigurnost Europe u pitanju, zadrži za zajednički­m europskim stolom.

Prije Maasa i kancelarka Angela Merkel poručila je da je Macron reagirao “pretjerano”, jasno kazavši da se njezin pogled na NATO razlikuje od Macronova. Zanimljivo je da Macronove ocjene o NATO-u ne dijeli ni američki državni tajnik Mike Pompeo, jasno uzimajući u obranu NATO-savez i tvrdeći da je NATO i dalje relevantan, premda je predsjedni­k Trump u više navrata tvrdio da je “zastario”.

Očekivano, potpora Macronovoj kritici NATO-saveza stiže jedino iz Rusije, koja već godinama aktivno radi na potkopavan­ju jedinstva zapadnog vojnog saveza koji smatra glavnom prijetnjom. Glasnogovo­rnica ruskog ministarst­va vanjskih poslova Marija Zaharova poručuje da Macronova izjava jasno odražava sadašnji položaj NATO-a. “Točno je o tome riječ. Macronova izjava odražava istinu. NATO je u stanju moždane

• smrti”, likuje Zaharova.

MACRONOVE OCJENE O NATO-u ODGOVARAJU JEDINO RUSIJI. GLASNOGOVO­RNICA RUSKOG ŠEFA DIPLOMACIJ­E LIKUJE: TOČNO JE O TOME RIJEČ, NATO JE U STANJU MOŽDANE SMRTI!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia