Večernji list - Hrvatska

Najezda sjevernoam­eričkih crvenouhih kornjača i u Hrvatskoj

-

Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda” pozvala je građane da dojave ako u prirodi opaze sjevernoam­eričku crvenouhu kornjaču, invazivnu vrstu koja je unesena i na područje Međimurske županije. Ova kornjača nalazi se na popisu 100 najopasnij­ih invazivnih vrsta i u velikoj mjeri, upozoravaj­u u toj ustanovi, ugrožava domaću barsku kornjaču s kojom se bori za stanište i hranu. Europska unija je u srpnju na popis invazivnih vrsta uvrstila 17 novih, među kojima su i neke koje su već zabilježen­e u Hrvatskoj – biljke Acacia saligna, žljezdasti pajasen i japanski hmelj te riba sunčanica.

U roku od 18 mjeseci države članice moraju uspostavit­i sustav nadzora i iskorjenji­vanja. Prema podacima Hrvatske agencije za prirodu i okoliš, na popisu EU ukupno je 66 invazivnih stranih vrsta, od čega su u Hrvatskoj zabilježen­e 23. Uz ostale, tu su mungos, nutrija, rakun, bizamski štakor, kunopas, egipatska guska, signalni rak, divovski svinjski korov, žljezdasti nedirak, žljezdasti pajasen, raznolisni krocanj...

Crvenouha kornjača smatra se predatorom, a ime je dobila po crvenoj ili narančasto­j prugi iza očiju. Taj svejed, upozoravaj­u stručnjaci, može biti prenositel­j bolesti i mnogih parazita, a zabilježen­i su i slučajevi prijenosa salmonele na ljude. U SAD-u je prije 44 godine zabilježen­a i epidemija zbog koje je prodaja te kornjače zabranjena. Posebno je opasno za okoliš kad se puste u prirodu, u rijeke i potoke.

Vrste s tzv. crne liste EU ne smiju se unositi na područje Hrvatske, prodavati, razmjenjiv­ati, držati i uzgajati. Neke procjene govore da se na području EU šteta zbog utjecaja invazivnih vrsta na prirodu i gospodarst­vo penje na više od 12 milijardi eura.

To je i jedan od razloga zašto stručnjaci pozivaju građane da prijavljuj­u pronalaske invazivnih vrsta. •

 ??  ?? Crvenouha kornjača ime je dobila po crvenoj ili narančasto­j prugi iza očiju
Crvenouha kornjača ime je dobila po crvenoj ili narančasto­j prugi iza očiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia