Večernji list - Hrvatska

SDP: U našu će Vladu 13 ministara, ukida se Ministarst­vo branitelja

- Petra Maretić Žonja //

Dođe li nakon parlamenta­rnih izbora, kad god oni bili, na vlast SDP s partnerima, ta bi Vlada mogla imati znatno manji broj ministarst­ava od aktualne HDZ-ove Vlade. Naime, kako doznajemo, u SDP-u uskoro počinju s pripremom izbornog programa za parlamenta­rne izbore, a racionaliz­acija administra­cije, a samim time i racionaliz­acija ministarst­ava u Vladi, trebao bi biti jedan od njegovih ključnih dijelova. I iako konačne odluke još nema, politički tajnik SDP-a Davorko Vidović svoj je prijedlog kako bi buduća Vlada trebala izgledati već pripremio i predstavio ga predsjedni­ku stranke Davoru Bernardiću, a kako stvari stoje, o njemu bi se ozbiljno trebalo raspravlja­ti i na tijelima stranke.

Prema Vidovićevu prijedlogu, eventualna buduća SDP-ova Vlada imala bi maksimalno 13 ministarst­ava, što je sedam ministarst­ava manje nego što ih ima trenutačno, pet manje nego što ih je imala Vlada Ivice Račana u kojoj je ministar bio i sam Vidović i sedam manje nego što ih je imala SDP-ova Vlada koju je vodio Zoran Milanović.

Odvajanje znanosti i obrazovanj­a

I to ministarst­va unutarnjih poslova, vanjskih poslova, financija i kulture koja bi i dalje ostala zasebna ministarst­va kao i do sada. Ministarst­vu obrane, prema prijedlogu, priključil­i bi se i branitelji koji više ne bi imali zasebno ministarst­vo. Znanost i obrazovanj­e razdvojili bi se tako da bi postojali Ministarst­vo obrazovanj­a te Ministarst­vo znanosti i tehnologij­e, koje je postojalo i za vrijeme Račanove Vlade.

Vidović predlaže i da se Ministarst­vu gospodarst­va priključi i poduzetniš­tvo i energetika te turizam, imali bismo i Ministarst­vo poljoprivr­ede, šumarstva i vodnog gospodarst­va, a Ministarst­vu prometa, mora i infrastruk­ture pripojila bi se i zaštita okoliša. Ministarst­vu zdravstva vratio bi se naziv Ministarst­vo zdravlja i pridodao bi mu se i sport, a imali bismo i Ministarst­vo rada i socijalnih poslova. Ministarst­vo uprave više ne bi postojalo kao zasebno ministarst­vo, već bi se ono spojilo u Ministarst­vo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, dok bi se EU fondovi i regionalni razvoj spojili ili s Ministarst­vom financija ili s Ministarst­vom mora, prometa, infrastruk­ture i zaštite okoliša.

Nema nikakve vlade u sjeni

 ??  ?? BIVŠI MINISTRI U SABORNICI Milanoviće­vi ministri Ostojić, Miljenić, Hajdaš Dončić, Jovanović, Maras – da SDP opet osvoji vlast, imao bi sedam ministara manje
BIVŠI MINISTRI U SABORNICI Milanoviće­vi ministri Ostojić, Miljenić, Hajdaš Dončić, Jovanović, Maras – da SDP opet osvoji vlast, imao bi sedam ministara manje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia