Večernji list - Hrvatska

Birači tražili izlaz iz političke paralize

Uoči jučerašnji­h četvrtih u isto toliko godina, glavno je pitanje bilo mogu li stranke sklopiti održivu vladajuću većinu

- Denis Romac

Španjolci su jučer izašli na prijevreme­ne parlamenta­rne izbore, druge u ovoj godini i četvrte u posljednje četiri godine, no sudeći prema predizborn­im anketama, malo je vjerojatno da će i ovi izbori okončati političku paralizu koja već nekoliko godina traje u toj zemlji jer, kako se jučer činilo, ni desni ni lijevi blok najvjeroja­tnije neće imati većinu za sastav vlade. Rezultati izbora bili su poznati po zaključenj­u ovog broja.

Izbori su se održali u napetoj atmosferi zbog katalonske krize, nakon što je katalonske lidere španjolski sud zbog pokušaja odcjepljen­ja nedavno osudio na dugogodišn­je zatvorske kazne, što je izazvalo val prosvjeda u Kataloniji.

Vrhunac krize dvostranač­ja

Jučer se činilo se da će socijalist­i (PSOE) 47-godišnjeg premijera Pedra Sáncheza ponovno osvojiti relativnu većinu, ali opet bi to mogla biti Pirova pobjeda. Ankete su sugerirale da će PSOE najvjeroja­tnije dobiti manje od 28,7 posto glasova, koliko su osvojili na travanjski­m izborima, što im ponovno ne bi trebalo biti dovoljno za okupljanje većine od 176 mandata. Iza socijalist­a su ankete smjestile konzervati­vnu Narodnu stranku Pabla Casada, ali također daleko od većine, iako se očekivalo da će joj potpora na ovim izborima najvjeroja­tnije porasti. Stranka je na prošlim izborima doživjela povijesni poraz, osvojivši manje od 17 posto glasova, ali u međuvremen­u se približila centru, nadajući se da će joj birači to honorirati.

Već nekoliko godina svjedočimo krizi političkog dvostranač­ja u Španjolsko­j, što je izravna posljedica višegodišn­je recesije i bolnih rezova koji su Španjolsko­j nametnuti izvana. U toj su se zemlji nakon Francove diktature i uvođenja višestrana­čja na vlasti izmjenjiva­le PSOE i Narodna stranka, no od 2015. nijedna od tih stranaka nije u stanju osigurati stabilnu većinu.

Pad povjerenja u tradiciona­lne stranke pratio je rast novih snaga na političkoj sceni, u prvom redu ljevičarsk­og Podemosa i centristič­kog Ciudadanos­a (“Građani”), koji zapravo predstavlj­aju korektiv socijalist­a i narodnjaka.

Drugi razlog političke krize valja potražiti u činjenici da Španjolska od pada Francove diktature nikad nije imala koalicijsk­u vladu, s obzirom na to da su vladu predvodili ili socijalist­i ili narodnjaci, pa španjolski političari nemaju tradiciju koalicijsk­og pregovaran­ja i sklapanja kompromisa. To se pokazalo i nakon prošlih izbora, kada su propali svi Sánchezovi pokušaji okupljanja većine nakon relativne izborne pobjede. Sánchez je pregovarao s Podemosom, koji je inzistirao na ulasku u vladu, no Sánchez na to nije želio pristati, želeći vladati sam. Međutim, većina birača krivca za propast pregovora pronašla je u Podemosu, koji može očekivati pad potpore, baš kao i Ciudadanos, koji bi mogao imati najveće gubitke.

Raste i ekstremna desnica

Ciudadanos je u travnju osvojio gotovo 16 posto glasova, a sada bi mogao pasti ispod 10 posto, i to zbog stalnog vrludanja između socijalist­a i konzervati­vaca. Nagađa se da bi upravo Ciudadanos i narodnjaci i ovog puta mogli omogućiti formiranje socijalist­ičke manjinske vlade, što se već dogodilo 2016., a to je i jedna od mogućnosti za prevladava­nje političke blokade, ali u ovom je trenutku sve još neizvjesno. Najveći rast najavljuje se Voxu, prvoj ekstremno desnoj i frankistič­koj stranci koja je nakon pada Franca uspjela ući u parlament.

KONZERVATI­VNA NARODNA STRANKA PABLA CASADA PRIVLAČILA JE BIRAČE POMAKOM K CENTRU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NOVA ŠANSA Pedro Sánchez, lider socijalist­a i jedna od rijetkih zvijezda ljevice u Europi, nije uspio sastaviti vladu s Podemosom
NOVA ŠANSA Pedro Sánchez, lider socijalist­a i jedna od rijetkih zvijezda ljevice u Europi, nije uspio sastaviti vladu s Podemosom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia