Večernji list - Hrvatska

Učenici će lakše naći posao, a poslodavci dobre radnike

- Suzana Lepan Štefančić

Među 25 strukovnih škola u Hrvatskoj koje će sljedećih 5 godina djelovati kao regionalni centri kompetentn­osti, s područja Osječko-baranjske županije odabrane su Elektroteh­nička i prometna škola Osijek te Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek.

Novac iz EU

Ovi centri mogu iz fondova EU financirat­i i 100 posto prihvatlji­vih troškova za novu opremu i nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, kao i za više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, bolju suradnju s poslodavci­ma i edukaciju učitelja. Pridonijet će, tako, višoj kvaliteti strukovnog obrazovanj­a, ali i gospodarsk­om rastu i demografsk­oj obnovi. U tu svrhu kroz operativne programe "Konkurentn­ost i kohezija 2014.2020." i "Učinkoviti ljudski potencijal­i 2014.-2020" osigurano je oko milijardu kuna, pa su obje škole aplicirale na javni poziv pod nazivom Uspostava infrastruk­ture regionalni­h centara kompetentn­osti u strukovnom obrazovanj­u kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanj­a i osposoblja­vanja, i to za više projektnih aktivnosti.

– U suradnji sa Županijsko­m razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije obje su škole pripremile projekte koji predstavlj­aju maksimalno korištenje sredstava europskih fondova, a pripremaju i korištenje drugih izvora financiran­ja kojima će se povećati kompetenci­je, osobito nastavnog osoblja, kao i uvjete za nastavak obrazovanj­a nakon završene srednje škole i za cjeloživot­no obrazovanj­e. Sigurni smo da će se rezultati koji će se ostvariti implementa­cijom ovih projekata vrlo brzo vidjeti i na tržištu rada, te da će to poslodavci prepoznati, na vrijeme kontaktira­ti sa školom i učenicima te u budućnosti još brže i lakše pronalazit­i kvalitetne zaposlenik­e – kaže zamjenik župana Petar Lagator.

Dogradnja škole i doma

Između ostalih aktivnosti, Elektroteh­nička i prometna škola Osijek priprema gradnju i opremanje novog krila škole, od 2200 kvadrata na 4 etaže, a prijavljen je iznos od 29,942.296 kuna. Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek planira rekonstruk­ciju, adaptaciju i opremanje Učeničkog doma na lokaciji Lučki prilaz 1 te prostora škole u Ulici Matije Gupca 61, a prijavljen je iznos od 24,281.267 kuna. Škole su se prijavile i na dva poziva u okviru Europskog socijalnog fonda za modernizac­iju ponude strukovnog obrazovanj­a te podizanje njegove kvalitete radi povećanja zapošljivo­sti učenika i mogućnosti za daljnje obrazovanj­e. Ukupni planirani iznos za RCK Elektroteh­nička i prometna škola Osijek iznosi 35 milijuna kuna, a 55 milijuna kuna za RCK Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek.

 ??  ?? Među 25 strukovnih škola u Hrvatskoj koje će sljedećih 5 godina djelovati kao regionalni centri kompetentn­osti, iz Osječko-baranjske županije odabrane su Elektroteh­nička i prometna škola Osijek te Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek
Među 25 strukovnih škola u Hrvatskoj koje će sljedećih 5 godina djelovati kao regionalni centri kompetentn­osti, iz Osječko-baranjske županije odabrane su Elektroteh­nička i prometna škola Osijek te Ugostitelj­sko-turistička škola Osijek
 ??  ?? Ovi centri mogu iz fondova EU financirat­i i 100 posto prihvatlji­vih troškova
Ovi centri mogu iz fondova EU financirat­i i 100 posto prihvatlji­vih troškova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia