Večernji list - Hrvatska

Diplome drugoj generaciji polaznika edukacije za izradu videoigara u Novskoj

- Danijel Prerad

Druga generacija polaznika programa edukacije za izradu videoigara u Novskoj, njih 40 iz cijele Hrvatske, primila je diplome o uspješno završenom školovanju za programere videoigara. Edukacija je sastavni dio programa Poduzetnič­kog inkubatora PISMO, specijaliz­iranog za razvoj videoigara, a koji su osnovali Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije Simora u suradnji s Gradom Novskom.

Prepoznatl­jiv grad

– Novska je tim projektom postala nacionalno prepoznatl­jiv grad, brendirali smo se kao grad koji je otvoren za nove poglede i nove tehnologij­e – istaknuo je pri dodjeli diploma novljanski gradonačel­nik Marin Piletić. Potporu ovom programu daje i Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava.

– HZZ i Ministarst­vo u posljednje su dvije godine osigurali oko dva milijuna kuna za ovaj projekt u koji je uključeno između 60 i 70 gamera. Dobra vijest je i da je 72% vas mlađe od 29 godina, a posebice to da većina njih samostalno pokreće vlastiti posao nakon završene edukacije – rekla je državna tajnica Majda Burić. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je da je ideja da Sisačko-moslavačka županija postane središte gaming industrije u svojim začecima naišla na podsmijeh, no da su sada itekako vidljivi rezultati ostvarenja ove vizije. Rekao je da se danas razvijaju startupovi te izrađuju videoigre u Novskoj, a najavio je i izradu projekta za gradnju kampusa za gaming industriju u Novskoj.

– Pozitivno smo iznenađeni brzinom kojom se ova priča razvija. Mi danas imamo već drugu generaciju polaznika edukacije, a u Srednjoj školi u Sisku novi program tehničara za razvoj videoigara za koji je interes daleko prešao upisne kvote. Na vrijeme smo prepoznali interes za nove tehnologij­e i krenuli u priču – rekao je župan Žinić.

Među polaznicim­a edukacije bio je i Petrinjac Josip Kudlek. – Puno toga smo naučili, tako da će se mnogi od nas upustiti u osnivanje vlastitih tvrtki preko programa koje nudi Hrvatski zavod za zapošljava­nje. Ovdje u Inkubatoru planiram pokrenuti svoj posao vezan uz videoigre namijenjen­e korištenju na mobilnim uređajima – rekao je mladi Petrinjac. Edukaciju je završio i Marko Kljajić iz Siska.

Novi biznis

– Od djetinjstv­a sam želio raditi na osmišljava­nju igara, a za ovu edukaciju odlučio sam se na preporuku prijatelja koji su je završili. U ovih šest mjeseci koliko je program trajao naučili smo sve što se moglo naučiti pa sa zadovoljst­vom mogu reći da planiram pokrenuti svoj posao ovdje u Novskoj – rekao je Marko Kljajić.

 ??  ?? Edukaciju je završilo 40 polaznika iz svih dijelova Hrvatske
Edukaciju je završilo 40 polaznika iz svih dijelova Hrvatske
 ??  ?? Diplome je dijelio i župan Ivo Žinić
Diplome je dijelio i župan Ivo Žinić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia