Večernji list - Hrvatska

Radionica za bolju komunikaci­ju

-

Važnost komunikaci­je u izgradnji odnosa povjerenja naziv je radionice koja je održana u Obrovcu u organizaci­ji Odsjeka za gospodarst­vo i društvene djelatnost­i Grada Obrovca i podršku Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije. Radionicu je vodila Valentina Cindori, supervizor­ica psihosocij­alnog rada. Jedna od socijalnih usluga je usluga pomoći i njege u kući. Kvaliteta pomoći ovisi o odnosu povjerenja između dvije osobe, one koja pomoć treba i one koja pomoć pruža te je komunikaci­ja kao posebna vještina i temelj tog odnosa bila u fokusu ove tematske radionice. Radionica je bila namijenjen­a medicinski­m sestrama, njegovatel­jicama i socijalnim radnicama uključenim­a u program pomoći i njege u kući koji se provodi na području Grada Obrovca i pripadajuć­ih naselja Kruševa, Karina Gornjeg, Muškovaca, Zelengrada,

Bilišana, Žegara, Krupe, Golubića, Rovanjske, Maslenice, Jasenica i Zatona Obrovačkog. Navedeni program provodi se uz financijsk­u potporu Grada Obrovca i Zadarske županije kontinuira­no već desetu godinu, a u njega je trenutačno uključeno 70 stanovnika, uglavnom starijih i nemoćnih osoba.

O njima skrbi sedam njegovatel­jica i medicinski­h sestara koje ovu uslugu pružaju u domovima korisnika. Ovo je vrlo specifična usluga i kao kod svih zanimanja u kojima dominira rad s ljudima, poput učitelja ili socijalnih radnika, od osoba zaposlenih na takvim poslovima traži se nešto više. To nešto više odnosi se na vještinu komunikaci­je koju treba prilagodit­i potrebama i mogućnosti­ma korisnika i koja je uvjetovana različitim psihofizič­kim ograničenj­ima s obzirom na njihovu visoku kronološku dob.

Na Sveučilišt­u u Zadru održani su 12. Dani elektronič­kih medija,

25. Dani radija, 12. Dani televizije i 12. Dani interneta. Okupljanje u Zadru organizira­la je Agencija za elektronič­ke medije, a suorganiza­tori su Hrvatska udruga radijskih nakladnika, Nacionalna udruga televizija, udruga Hrvatski radijski forum i Sveučilišt­e u Zadru.

– Koliko god je čitanje novina ritual od kojeg mnogi neće nikada odustati, moramo priznati da se danas vijesti uglavnom ipak najviše čitaju na mreži ili, pak, u skladu s izrekom da slika govori više od tisuću riječi, gledaju na televiziji – istaknuo je zamjenik župana Šime Mršić posebno naglasivši važnu ulogu elektronič­kih

• medija u društvu.

 ??  ?? Radionica je bila namijenjen­a medicinski­m sestrama, njegovatel­jicama i socijalnim radnicama
Radionica je bila namijenjen­a medicinski­m sestrama, njegovatel­jicama i socijalnim radnicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia