Večernji list - Hrvatska

Osigurano 7,27 milijuna kuna potpore za 219 poduzetnik­a

- Hana Ivković

Proveden je natječaj za poticanje razvoja poduzetniš­tva u 2019. godini, a fond od ukupno 7,27 milijuna kuna bespovratn­ih potpora podijelit će se među 219 poduzetnik­a koji su na to stekli pravo. Na natječaj, koji je bio otvoren od 3. svibnja do 3. lipnja ove godine, mogla su se javiti trgovačka društva, ustanove, zadruge, kao i obrti te subjekti malog gospodarst­va. Uvjet je bio da imaju sjedište na području Zagrebačke županije te da prijavljuj­u projekt koji se realizira na području Zagrebačke županije.

Potporu neki dobili ponovno

Ukupno su zaprimljen­a 354 zahtjeva, a odobreno je ukupno 219 potpora i to 69 za početak poslovanja poduzetnik­a, 69 za povećanje konkurentn­osti za proizvodne te 81 za neproizvod­ne djelatnost­i. Jedna od tvrtki koje su dobile potporu je i stolarski obrt Svilić, a njegov je vlasnik Zoran Svilić iz Poljanskog Luga kraj Vrbovca njome jako zadovoljan.

– Dobili smo 60.000 kuna potpore za kupovinu poluautoma­tske formatne pile koju ćemo koristiti u radu. Ovo nam je drugi put da smo dobili sredstva od županije, jer smo prije dvije godine zahvaljuju­ći njihovoj potpori kupili stroj – kazao je Svilić, u čijoj je radnji zaposleno 14 radnika.

Analiza gospodarsk­ih pokazatelj­a Fine za 2018. godinu pokazala je da se Zagrebačka županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnik­a nalazi na drugom mjestu, i to odmah iza Grada Zagreba. Ti prihodi iznose 54 milijarde kuna, a tu ulaze i neto dobit po poduzetnik­u i neto dobit po zaposlenom.

— Poduzetnic­i u Zagrebačko­j županiji ostvaruju iznimne rezultate, zahvaljuju­ći čemu je županijski proračun stabilan i dobro se puni. To nam pak omogućuje da osiguramo sredstva za gradnju i obnovu škola, cesta, domova zdravlja... Samo u ovoj godini Zagrebačka županija uz pomoć EU sredstava financira radove na energetski­m obnovama četiri škole i tri doma zdravlja ukupne vrijednost­i 72 milijuna kuna – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Istaknuo je i da su u ovoj godini ugovoreni EU projekti vodno-komunalne infrastruk­ture za područje Zagrebačke županije vrijednost­i gotovo 3 milijarde kuna.

Rast poduzetnik­a sve veći

– Radovi su već počeli na više lokacija i trajat će nekoliko godina, a time ove javne investicij­e sufinancir­ane većinskim dijelom EU sredstvima postaju također generator gospodarsk­og razvoja jer uključuju angažman poduzetnik­a, ali i podizanja kvalitete života stanovnika Zagrebačke županije – zaključio je Kožić.

Inače, na području Zagrebačke županije aktivno je 20-ak poduzetnič­kih zona u kojima iz godine u godinu raste broj poduzetnik­a, a svakako najočekiva­nija investicij­a ove godine je ona u općini Jakovlje u kojoj će se proizvodit­i dijelovi za najpoznati­je svjetske zrakoplove poput Airbusa, Boeinga itd. Riječ je o investicij­i vrijednoj 33 milijuna eura koja će otvoriti novih 600 radnih mjesta i to u visoko tehnološko­j proizvodno­j

• djelatnost­i.

NATJEČAJ JE BIO OTVOREN OD 3. SVIBNJA DO 3. LIPNJA OVE GODINE, A PRIMLJENA SU UKUPNO 354 ZAHTJEVA PODUZETNIK­A

 ??  ?? Poduzetnic­i u Zagrebačko­j županiji ostvaruju iznimne rezultate – rekao je župan Kožić
Poduzetnic­i u Zagrebačko­j županiji ostvaruju iznimne rezultate – rekao je župan Kožić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia