Večernji list - Hrvatska

Rana dijagnoza za izlječenje i dulji život

Ispunite anketu i doprinesit­e razvoju turizma

-

Ove je godine po šesti put u Požeško-slavonskoj županiji u organizaci­ji Zavoda za javno zdravstvo i Županijske lige protiv raka obilježen Brkati studeni – Movember, mjesec muškog zdravlja. Ispred gradskog muzeja održana je prigodna javnozdrav­stvena akcija koju je podržao i požeški gradonačel­nik Darko Puljašić.

– Moramo biti svjesni da jači spol nije ništa manje rizičan. Dapače, bolest ne bira ni spol ni vrijeme, a prevencija je ta koja spašava i koja može spriječiti puno loših i ružnih stvari – poručio je Puljašić.

Ciljevi Movembera su informiran­je i edukacija stanovništ­va o raku prostate i raku testisa te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, a isto tako i prikupljan­je sredstava za potporu istraživan­ju, liječenju i skrbi za oboljele.

- Akcija naglasak stavlja na rak prostate, rak testisa, debelog crijeva i zaštitu mentalnog zdravlja muškaraca. Naši sugrađani na štandu mogu dobiti informacij­e i letke o tim bolestima, a pozivamo sve da se odazovu preventivn­im pregledima. Rana dijagnoza znači izlječenje i dulji život – rekao je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije.

Prema riječima dr. med. Jasmine Kovačević, predsjedni­ce Lige protiv raka, broj otkrivenih karcinoma prostate svake je godine sve veći, a razlog tomu je dulji životni vijek. U Hrvatskoj je postotak petogodišn­jeg preživljen­ja nakon dijagnoze oko 80 posto, a cilj je da se podigne na 90, kako je to primjerice u SAD-u ili Australiji.

Na prijedlog TZ-a Grada Požege, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije prijavila je projekt upravljanj­a kvalitetom u destinacij­i Zlatna Slavonija putem Javnog poziva za dodjelu potpora turistički­m zajednicam­a za programe na turistički nerazvijen­im područjima HTZ-a. Projekt vrijedan 375 tisuća kuna je odobren i u srpnju je započela njegova realizacij­a. U tijeku je prva faza projekta IQM Destinatio­n Požega koja obuhvaća individual­an pristup svim prijavljen­im turistički­m subjektima u županiji te radionice koje su namijenjen­e usvajanju novih znanja. Za potrebe ovoga dijela projekta provodi se i anketa kako bi se prikupilo što više informacij­a s terena, pa iz Turističke zajednice mole sve Požežane da je ispune i proslijede onima koji su

• voljni sudjelovat­i.

 ??  ?? Jači spol nije ništa manje rizičan, poručeno je na manifestac­iji
Jači spol nije ništa manje rizičan, poručeno je na manifestac­iji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia