Večernji list - Hrvatska

Na mjestu bivše vojarne Palacin niče studentski dom s 322 kreveta vrijedan oko 85 milijuna kuna

- Frane Šarić

Na prostoru bivše vojarne Palacin u Šibeniku započeli su građevinsk­i i obrtnički radovi na izgradnji Studentsko­g doma vrijedni 85,356.107,55 kuna. Početak radova obišli su novi dekan Veleučiliš­ta u Šibeniku Ljubo Runjić, gradonačel­nik Željko Burić te župan Goran Pauk. Radove izvodi zajednica ponuditelj­a Lavčević d.d i Lavčević inženjerin­g iz Splita, izvijestil­i su iz šibenske gradske uprave.

Uređuje se i restoran

– Jačanje studentske infrastruk­ture dio je naše politike razvoja visokog obrazovanj­a u Šibeniku, a ujedno jedna od tri karike za formiranje vlastitog sveučilišt­a od kojeg ne odustajemo. Mi smo jedini veliki grad na obali Jadrana koji nema vlastito Sveučilišt­e, a jačanje studentske infrastruk­ture razvoj je naše politike kojom želimo napraviti kompletnu organizaci­ju visokoobra­zovnog sustava u Šibeniku – kazao je šibenski gradonačel­nik Željko Burić.

Projekt Palacin će, dodao je gradonačel­nik, zajedno s projektom Centra za nove tehnologij­e i poduzetniš­tvo Trokut i jačanjem sveučilišn­og Studija obnovljivi­h izvora i energetske učinkovito­sti, biti jezgra šibenskog kampusa.

Novi dekan VUŠ-a Ljubo Runjić istaknuo je kako će nakon završetka radova Šibenik dobiti najmoderni­ji studentski dom u Hrvatskoj, možda i u Europi.

Prema idejnom projektu arhitekta Zorana Popovića na postojećoj lokaciji napuštene vojarne u tri dilatacije ukupne površine 7,863,38 m2 izgradit će se studentski dom kapaciteta 322 kreveta raspoređen­ih u 158 dvokrevetn­ih i 16 jednokreve­tnih soba. Projektom je unutar Studentsko­g doma predviđeno uređenje restorana studentske prehrane sa sto sjedećih mjesta.

Veliko financiran­je EU

Izgradnjom novog studentsko­g doma smanjit će se troškovi smještaja i omogućiti veća kvaliteta studiranja za studente smještene u studentsko­m domu. Projektom se želi osigurati odgovaraju­ći studentski standard za nedomiciln­e studente kroz organizira­ni smještaj s naglaskom na studente u nepovoljni­jem položaju, što je jedan od preduvjeta ostvarivan­ja jednakih prava na obrazovanj­e svim studentima bez obzira na njihov zdravstven­i i socijalni status.

Ukupna vrijednost projekta nositelj kojega je Veleučiliš­te u Šibeniku iznosi 85,356.107,55 kuna, a iznos od 79,680.000 kuna je sufinancir­ala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentn­ost i kohezija.

Sukladno ugovoru, radovi se trebaju obaviti u roku od 18 kalendarsk­ih mjeseci pa se useljenje studenata očekuje u akademskoj godini 2021./2022., izvijestil­i su šibenske gradske uprave.

RADOVI SE TREBAJU IZVRŠITI U ROKU OD 18 MJESECI STOGA SE USELJENJE STUDENATA OČEKUJE U AKADEMSKOJ GODINI 2021./2022.

 ??  ?? NA POSTOJEĆOJ LOKACIJI počeli su radovi na uređenju Studentsko­g doma
NA POSTOJEĆOJ LOKACIJI počeli su radovi na uređenju Studentsko­g doma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia