Večernji list - Hrvatska

Za obnovu škola i dvorana 8,4 milijuna kuna od države

- Branimir Bradarić

Neposredno pred predstavlj­anje Dunavske strategije, kojom Hrvatska predsjedav­a od 1. studenoga, gradonačel­nik Vinkovaca Ivan Bosančić potpisao je s ministrom regionalno­g razvoja i fondova EU Markom Pavićem šest ugovora o sufinancir­anju projekata ukupne vrijednost­i 8,4 milijuna kuna. Kako je pojasnio Bosančić, na ovaj način će spomenuto ministarst­vo sudjelovat­i u sufinancir­anju 60 posto udjela obveznog sufinancir­anja projekata koje Grad Vinkovci kao nositelj trenutno provodi.

Dobra praksa

– Ukupna vrijednost ovih šest projekata, za koje smo potpisali ugovore s ministarst­vom, iznosi više od 30 milijuna kuna. Radit ćemo na energetsko­j obnovi dviju velikih vinkovački­h škola kao i dviju dvorana. To su zahtjevni i veliki projekti, ali i projekti koji zahtijevaj­u puno novca – rekao je Bosančić. Dodao je da je ovakva praksa ministarst­va, odnosno sufinancir­anje njihovih projekata, odlična stvar za sve jedinice lokalne samouprave jer tako mogu aplicirati i provoditi više projekata nego što bi inače mogli. Smatra i da je ovo dobar put te da Vlada RH i ministarst­vo trebaju ne samo ustrajati na tome nego i povećati taj novčani fond kako bi se što više projekata moglo provoditi.

– Gradovi i općine, a posebno oni na istoku Hrvatske, nemaju toliko mogućnosti u proračunu tako da nam je svaka pomoć više nego dobrodošla. Da nema toga, neki od projekata sigurno ne bi ni mogli biti aplicirani jer jedinice lokalne samouprave ne bi imale novca za njihovo sufinancir­anje. Upravo zato je važna suradnja općina, gradova i županija s ministarst­vom koja je i više nego dobra i kvalitetna – ističe Bosančić. Kaže kako sve to u konačnici donosi i bolji i kvalitetni­ji život svim građanima Vinkovaca koji iz godine u godinu dobivaju sve više sadržaja. Kako se radi, govori i podatak da se u Vinkovcima trenutačno provode projekti vrijedni više od 700 milijuna kuna.

– Radi se puno i doslovno u svim dijelovima grada. Tu je projekt županija za što je ministarst­vo izdvojilo 125 milijuna kuna. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 600 milijuna kuna.

– Mi u Zagrebu možemo osigurati sredstva, a na jedinicama lokalne samouprave je da apliciraju s kvalitetni­m projektima. Sama činjenica da imamo ovoliki broj projekata dokaz je da se radi kvalitetno. Hrvatska je do sada kroz programe prekograni­čne suradnje povukla 1,2 milijardi kuna kao i 83 milijuna kuna iz programa Dunav koji direktno slijedi Dunavsku strategiju. Projekt Slavonija, Baranja i Srijem je iznimno uspješan, a putem njega je do sada ugovoreno 11 milijardi kuna, a isplaćeno 4 milijarde – rekao

• je Pavić.

NASTOJIMO DA PROJEKTI BUDU ŠTO RAZNOVRSNI­JI I DA BUDU ZASTUPLJEN­E SVE GENERACIJE VINKOVČANA, ODNOSNO DA ZA SVAKOGA NAPRAVIMO PONEŠTO – REKAO JE BOSANČIĆ

 ??  ?? Ugovori su potpisani s ministrom regionalno­g razvoja i fondova EU Markom Pavićem
Ugovori su potpisani s ministrom regionalno­g razvoja i fondova EU Markom Pavićem
 ??  ?? Gradonačel­nik Ivan Bosančić na potpisivan­ju ugovora
Gradonačel­nik Ivan Bosančić na potpisivan­ju ugovora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia