Večernji list - Hrvatska

Vinkovački muzej otvoren prije 73 godine

I Vinkovci na forumu Dunav-Sava

-

Navršile su se 73. godine otkako je osnovan Gradski muzej Vinkovci utemeljen na zbirci kolekciona­ra Mate Medvedović­a koju su činili arheološki predmeti, a naknadno joj je pridružena i arheološka zbirka Matije Klajna kao i numizmatič­ka zbirka Benka Horvata. Gradski muzej Vinkovci rastao je iz godine u godinu i imao sve veći utjecaj na kulturna događanja u gradu i okolici. Uz to nudi i mogućnost „šetnje“kroz 8000 godina staru povijest Vinkovaca koji slove kao najstarije kontinuira­no naseljeno mjesto u Europi. Danas su u njegovu sastavu Arheološki, Etnološki, Povijesni, Galerijski i Numizmatič­ki odjel sa zbirkama, koji sakupljaju građu Vinkovaca i vinkovačko­g kraja od prapovijes­ti do danas. Isto tako u svome sastavu imaju i Pedagoški odjel, Muzejsku knjižnicu sa zbirkama, Dokumentac­ijsko-informatič­ki odjel sa zbirkama kao i Konzervato­rsko-restaurato­rski odjel. Među nalazima vinkovačko­g Muzeja nalazi se i zbirka srebrnog posuđa s početka 4. stoljeća neprocjenj­ive vrijednost­i. Vinkovci su poznati i kao mjesto gdje su rođena dva rimska cara, Valentinij­an i Valens.

– Iako slavimo 73 godine, mislimo da smo na početku jedne lijepe priče koja u budućnosti donosi novu muzejsku zgradu u kojoj će sva naša građa, uključujuć­i ostavu srebrnog rimskog posuđa i novootkriv­ena rimska kola, biti prezentira­na na najsuvreme­niji način – kažu vinkovački muzealci u povodu obljetnice Muzeja.

U organizaci­je Vlade Županije Posavske (BiH) u Orašju je održan Forum Dunav – Sava. Bila je ovo još jedna prilika za susret predstavni­ka njemačkog grada Ulma, Vukovarsko – srijemske županije kao i gradova Vinkovci, Vukovar, Novi Sad, Sombor i općine Orašje. U ime Grada Vinkovaca na forumu je sudjeloval­a pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poslove gradonačel­nika Katarina Vučić. Raspravlja­lo se o strukturi Foruma Dunav-Sava, osnivanju koordinaci­jske grupe te planiranim aktivnosti­ma tijekom 2020. vezanim za kulturu, logistiku i zaštitu okoliša, područjima na kojima su partneri već surađivali te planiraju i daljnje zajedničke aktivnosti. Mišljenja su kako područja koje pokrivaju sudionici foruma imaju velike potencijal­e.

 ??  ?? Gradski muzej Vinkovci rastao je iz godine u godinu i imao sve veći utjecaj na kulturna događanja u gradu i okolici
Gradski muzej Vinkovci rastao je iz godine u godinu i imao sve veći utjecaj na kulturna događanja u gradu i okolici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia