Večernji list - Hrvatska

Počele pripreme za 2020. turističku godinu

-

Otvorenjem velikog međunarodn­og turističko­g sajma World Travel Market (WTM) u Londonu, početkom studenoga službeno su počele promotivne aktivnosti i predstavlj­anje Hrvatske na sajmovima za 2020. turističku godinu. Kako je dio te priče i otok Vir, na čuvenom londonskom turističko­m sajmu u sklopu hrvatske turističke ponude i štanda Zadar region, turizam i ljepote otoka predstavil­i su direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina, izvijestil­i su iz virske lokalne uprave.

– Ostvarili smo kontakte s velikim turoperato­rima i drugim predstavni­cima turističke djelatnost­i u Londonu, uz dobro predstavlj­anje našeg otoka. Naša su iskustva s ovako važnih sajmova uvijek pozitivna – prenio je Čulina Virskom listu aktivnosti virske agencije sa sajma u britanskoj metropoli. Prethodno su, navodi se, voditelj Čulina i direktor Liverić sudjeloval­i na radionici Hrvatske turističke zajednice Sell Croatia u Budimpešti u društvu direktoric­e budimpešta­nskog ureda HTZ-a Ivane Herceg. – Iako su mađarski turisti ove turističke sezone na Viru među tri najuspješn­ije nacije po turističko­m prometu izraženom noćenjima (167.892), a po dolascima uvjerljivo najbolji (22.098), njihove su trenutačne brojke ispod razine prošlogodi­šnje rekordne statistike, i to za 6,1 posto u dolascima te 8,3 posto u noćenjima – ističu s Vira.

– Mađari su prošle godine bili veliki hit na našem turističko­m tržištu, ali ove su godine u nešto manjem broju ostvarili dolaske i noćenja. Zato smo na radionici

HTZ-a posebnu pažnju posvetili našim starim i novim mađarskim partnerima. Potencijal daljnjeg razvoja na mađarskom tržištu svakako postoji – kaže Liverić.

Isti je posao odrađen i na radionici u Pragu, gdje su Virani bili u društvu hrvatske veleposlan­ice Ljiljane Pancirov i direktora HTZova ureda za Češku i Slovačku Dubravka Miholića. Brojke su u slučaju čeških i pogotovo slovačkih gostiju u stalnom rastu, što su primijetil­i veleposlan­ica Pancirov i direktor Miholić. Slovaci i Česi su po turistički­m dolascima i noćenjima četvrto i peto virsko emitivno tržište, uz činjenicu da su Slovaci ovogodišnj­i rekorderi po rastu turistički­h dolazaka (8,8 posto) i noćenja (9,3 posto). Vir je pored toga slovačkim turistima treća najdraža destinacij­a u Hrvatskoj,

• nakon Vodica i Crikvenice.

 ??  ?? Virani u društvu ministra Garija Cappellija u Londonu
Virani u društvu ministra Garija Cappellija u Londonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia