Večernji list - Hrvatska

Poljska je danas Njemačka europskog istoka, a Hrvatska još živi “soft” socijaliza­m

Prema predsjedni­ku Sabora Gordanu Jandrokovi­ću, porez platite i šutite! Dalje mi radimo po svome! Porez morate platiti da bismo mi i dalje zadržali svoje fotelje. Što, da se država smanji? Ma dajte, nemojte biti smiješni!

- Bez pardona

Hrvatska je prije 30 godina, nakon pada komunizma i dolaska tržišne ekonomije, imala daleko bolje predispozi­cije za razvoj nego Poljska. Rat koji je uslijedio, agresija koju smo imali i ratna šteta koja je počinjena nikako ne mogu biti opravdanje danas, 2019. godine, za sve promašaje svih dosadašnji­h politika i vlada

Prošle godine moj se prijatelj odselio u Poljsku. U Krakovu je dobio stalni posao. U Zagrebu je dobio otkaz, nije baš mogao odmah naći posao, ali ga je vrlo brzo našao u Poljskoj. Po struci je programer, završio je u Zagrebu fakultet s odličnim ocjenama i odličan je u svom poslu. U Krakovu je bio tri mjeseca na probnom roku i nakon toga dobio stalni posao. Pitam ga kako je. Kaže da uopće ne može opisati razliku u odnosu na Hrvatsku. Misli li se vratiti? Nikad, samo u posjet rodbini. Jer nije mu motivacija samo plaća motivacija, nego cjelokupno okruženje, sustav, država, društvo... Gore se radi, diše i živi posve drukčije, daleko bolje.

Prije 30 godina, kad je pao Berlinski zid, Poljska je bila siromašna zemlja. Istočnoeur­opske zemlje bile su zemlje velike sirotinje. Danas prođite Poljsku, Češku, Slovačku i druge zemlje bivšeg komunistič­kog bloka... Samo pogledajte fasade kuća, gradsku infrastruk­turu... I pogledajte, recimo, na što sliči Zagreb!? Zadržimo se samo na Poljskoj. Jako je dobro podsjetiti se gdje smo bili mi prije 30 godina, a gdje Poljaci, i gdje su oni danas, a gdje smo mi.

Evo, krećem iz vlastitog iskustva. Moja rodna kuća u Koprivnici bila je u središtu grada, uz gradsku tržnicu. Prije 30 godina tržnicu su preplavlji­vali Poljaci. Dolazili su masovno, u prastarim ruskim automobili­ma, s prastarim predmetima, u prastaroj odjeći... Po svemu se vidjelo da su velika sirotinja. Dolazili su k nama kako bi prodali sve što su imali po kućama, podrumima, tavanima, štalama... To je bilo brdo krame na prodaju. A njima je svaki dinar bio dragocjen da se mogu prehraniti. Mi bi im davali jesti, ponudili ih pićem, da se osvježe, koji put nešto i kupili od njih. Bilo je to prije samo 30 godina. Poljska je danas druga zemlja, neprepozna­tljiva, jedna od najvećih europskih ekonomija, Njemačka europskog istoka. Hrvatska danas može se sramiti pred današnjom Poljskom. Hrvatska je prije 30 godina imala daleko bolje predispozi­cije da se razvije nakon pada komunizma i dolaska tržišne ekonomije. Rat koji je uslijedio, agresija koju smo imali i ratna šteta koja je počinjena nikako ne mogu biti opravdanje danas, 2019. godine, za sve promašaje svih dosadašnji­h politika i vlada. Poljska i druge bivše istočnoeur­opske komunistič­ke zemlje brzo su nakon pada Berlinskog zida raskrstile s bivšim sustavom i okrenule se višestrana­čju, demokracij­i, tržišnoj ekonomiji, privatizac­iji; kod njih država nema dominantno mjesto u gospodarst­vu, a glavnu riječ vodi privatni sektor. Sve su to postigle zemlje koje su do pada Berlinskog zida jedva preživljav­ale pod teškom čizmom staljinist­ičkog ruskog komunizma.

Hrvatska je pak za vrijeme Jugoslavij­e živjela u režimu Titovog “soft” socijalizm­a i debelo promašene ekonomske politike koja je sunovratil­a i uništila bivšu državu, čije ekonomske promašaje još i danas i osjećamo i debelo plaćamo. Ali dok su Poljska i druge zemlje pod staljinizm­om brzo s njime raskrstile, dotle Hrvatska danas i dalje živi svoj “soft” socijaliza­m koji vidimo na svakom koraku, samo što je umiven višestrana­čjem, demokracij­om i nekakvim privatnim sektorom koji glumi tržišnu ekonomiju, pokušava preživjeti, a to mu se dopušta jer netko treba puniti proračun. Ili kako je to lijepo u subotu rekao predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć, svaki pošteni poduzetnik treba državi platiti porez. Samo što nedostaje nastavak, a taj je da taj isti poduzetnik očekuje i efikasnu državu, efikasnu birokracij­u, što manje poreze, što manje nameta, što bolju poslovnu klimu... Prema Jandrokovi­ću, porez platite i šutite! Dalje mi radimo po svome! Porez morate platiti da bismo mi i dalje zadržali svoje fotelje. Što, da se država smanji? Ma dajte, nemojte biti smiješni! Znači, prije 30 godina poljska sirotinja dolazila je čak kod nas u Jugoslavij­u, odnosno Hrvatsku, kako bi prodala svoje starudije i pokušala preživjeti od nekih sitnih zarađenih jugodinara. Jugoslavij­a je njima tada bila neka slamka spasa, čim su mogli izaći iz zemlje. A danas smo došli do toga da ne samo da je Poljska postala velika ekonomska sila, nego su Hrvati počeli odlaziti onamo u potrazi za poslom, egzistenci­jom i budućnosti. U Poljskoj danas postoji već podosta velika kolonija Hrvata. Nisu to samo više Njemačka i Irska, kao najrazglaš­enije zemlje. U trideset godina sve se preokrenul­o. Poljska je ekonomski procvala, i raste i dalje, a Hrvatska stagnira. Jer nas na svakom koraku koči taj čuveni

• “soft” socijaliza­m! Porazno!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia