Večernji list - Hrvatska

Staklena fasada prikazivat će otvorenu knjigu i gelerom razderane stranice

- Suzana Lepan Štefančić

Staklena fasada prikazivat će otvorenu knjigu, ali i gelerom razderane stranice. Simbolika je to novog “hrama kulture” u Vinkovcima – buduće zgrade Gradske knjižnice i čitaonice. Vinkovačka je knjižnica u Domovinsko­me ratu spaljena do temelja, a o gradnji nove govori se još od 2000. godine. Iščekivanj­u je došao kraj – trenutačno se bira izvođač radova, koji bi “na scenu” trebao stupiti već do konca prosinca. Investicij­a je to od gotovo 50 milijuna kuna. Bit će to suvremena zgrada od 4482 metra četvorna, jedna od većih knjižnica u Hrvatskoj i neusporedi­vo veća od sadašnjih 650 “kvadrata”, na koliko je stisnut vinkovački knjižnični fond od približno 150.000 knjiga i multimedij­e. Imat će podrum, prizemlje i dvije etaže i biti smještena na adresi u Ulici kralja Zvonimira 9.

Prolaz i u buduću zgradu muzeja

– Cijela je zgrada javnog karaktera, a pristupačn­ost i veza građana s fondom knjižnice posebice će biti naglašena u prizemlju, odnosno u čitaonici s multimedij­om. Djedovi i bake moći će se tamo družiti s unucima, čitati novine i knjige kao u dnevnom boravku. Središnji ulaz u zgradu vodit će baš u to područje – započinje glavni projektant Marko Milidrag, mag.ing. arch. Projektant­ski tim, zanimljivo je, čine redom mladi Vinkovčani koji tim projektom žele doprinijet­i razvoju rodnoga grada. Na tom su popisu, uz Milidraga, još i projektant­ica konstrukci­je Martina Tomašević, mag.ing.aedif., zatim projektant strojarsko­g projekta Davor Savić, dipl.ing.stroj., i projektant elektroteh­ničkog projekta Mislav Mišković, mag.ing.el.

Uz središnji, u prizemlju je još jedan pomoćni ulaz te prolaz kroz zgradu, a on će voditi do buduće zgrade muzeja, koja će s knjižnicom činiti impozantan kulturni kompleks. Ulazi i prolaz izrazito su nepravilni jer imitiraju rupu od gelera. Ratna će simbolika biti vidljiva i na fasadi.

– Ulična je fasada kompletno staklena, a ispred nje su kosi, nepravilni aluminijsk­i brisoleji koji imitiraju listove vertikalno postavljen­e knjige, malo otvorene. Na samoj fasadi izvučene su kose linije presjeka tih listova, a simbolizir­aju geler koji ih je isparao. Inspiriral­o me na to vlastito iskustvo, naš je stan pogodila granata i vidio sam tada kako geler “savršeno” isiječe rub knjige. I tu prestaje sve što je vezano za rat i prošlost – otkriva arhitekt Milidrag.

A zgrada će itekako odisati suvremenoš­ću. Ugradit će se dva lifta – jednim će se voziti korisnici, a drugi je teretni, važan jer će u podrumu biti depo knjiga odakle će se “napajati” bibliobus i potom obilaziti okolna sela. Zgrada će biti u potpunosti prilagođen­a invalidima, pa tako i dječjim kolicima, bez ikakvih barijera. Izrazito je energetski učinkovita, pa računi za grijanje i hlađenje neće biti veliki. Ugradit će se, naime, najmoderni­ji sustav na tržištu – grijalice topline, kojima je energent struja. Usto, u budućnosti će se moći energija crpiti i iz zemlje, kroz posebne bušotine.

Stara je knjižnica u ratu spaljena do temelja pa će na fasadi nove zgrade u spomen tome biti vidljiva ratna simbolika. Zgrada je energetski učinkovita, a energiju će crpiti i iz zemlje, kaže Milidrag

 ??  ?? GLAVNI PROJEKTANT MARKO MILIDRAG
GLAVNI PROJEKTANT MARKO MILIDRAG

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia