Večernji list - Hrvatska

Ministrica: Nitko nije tražio dozvolu za snimanje filma u Hrvatskoj

Nina Obuljen Koržinek o srpskom filmu ‘Dara iz Jasenovca’ i pismu američkog izaslanika za holokaust Thomasa K. Yazdgerdij­a

- Denis Derk

Pismo koje je objavljeno u srpskim medijima nije bio nikakav službeni zahtjev američke vlade hrvatskoj Vladi, nego osobna elektronič­ka pošta diplomata SAD-a koji je više puta boravio u Hrvatskoj vezano za pitanja kulture sjećanja i holokausta – izjavila je za Večernji list hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ministriči­n je to komentar na tekst iz beogradsko­g Kurira u kojem je objavljen e-mail američkog posebnog izaslanika za holokaust Thomasa K. Yazdgerdij­a koji od hrvatske ministrice traži podršku za snimanje srpskog filma o Jasenovcu.

Upućen da se javi HAVC-u

Riječ je o igranom filmu “Dara iz Jasenovca” koji režira srpski filmski redatelj s američkom adresom Predrag Antonijevi­ć. U e-mailu koji je objavio Kurir piše: “Volio bih vam predstavit­i srpsko-američkog spisatelja i redatelja Predraga Gagu Antonijevi­ća. On je režirao velika filmska ostvarenja kao što je ‘Spasitelj’, film koji je smješten u Bosnu tijekom rata, s Dennisom Quaidom u glavnoj ulozi, a Oliver Stone njegov je producent. Gaga je zainteresi­ran za snimanje filma o Jasenovcu. Ne bi to bio dokumentar­ac, već drama”, pisao je Yazdgerdi hrvatskoj ministrici kulrure u ožujku ove godine, na što je dobio i odgovor. – Izaslaniku SAD-a za holokaust na njegovo pismo odgovorila sam i objasnila da Ministarst­vo kulture nije adresa kojoj bi se redatelj trebao obratiti, već eventualno HAVC-u ako traži dozvole za snimanje u Hrvatskoj ili JUSP-u Jasenovac ako se želi informirat­i o činjenicam­a i povijesti Jasenovca. Prema našim saznanjima, ni redatelj ni producent nikad se nisu javili HAVC-u ili JUSP-u Jasenovac, a film će se u cijelosti snimati u Srbiji – ističe hrvatska ministrica kulture. I dodaje: – S obzirom na učestale manipulaci­je u srpskoj javnosti vezano za Jasenovac, manipulira­nje brojem žrtava, ali i negiranje zločina počinjenih prema Hrvatima u Domovinsko­m ratu i stalne pokušaje povezivanj­a demokratsk­e Hrvatske s NDH, izrazila sam posebnom izaslaniku SAD-a za holokaust sumnju vezano za ovaj filmski projekt. Prateći proteklih tjedana medijske odjeke u Srbiji, ali i u dijelu hrvatskih medija, jasno je da se opet pokušava zloupotrij­ebiti tema Jasenovca što uvijek treba osuditi – rekla je ministrica kulture za Večernji list. Snimanje igranog filma “Dara iz Jasenovca” otpočelo je 4. listopada u Vojvodini, a producent filma Kuriru je potvrdio da će dio filma biti snimljen i u Hrvatskoj. Redatelj Predrag Antonijevi­ć ima gotovo tri desetljeća filmskog iskustva u SAD-u, a u Srbiji je prošle godine snimio film “Zaspanka za vojnike” na temu Prvog svjetskog rata. Film “Dara iz Jasenovca” već je dobio enorman publicitet u cijeloj regiji, a u Hrvatskoj je posebno odjeknula redateljev­a izjava u kojoj on, odgovaraju­ći na pitanje ima li u filmu glumaca iz Hrvatske, odgovara “nažalost nema hrabrih hrvatskih glumaca koji bi igrali u mojem filmu”.

Hrabri hrvatski redatelji

No u prošlosti je bilo “hrabrih” hrvatskih redatelja koji su snimali dokumentar­ne filmove o Jasenovcu, a među njima svakako treba izdvojiti Lordana Zafranović­a.

Uostalom, ove je godine hrvatska javnost mogla pogledati i film Dane Budisavlje­vić “Dnevnik Diane Budisavlje­vić” koji se bavi sudbinom srpske djece u Pavelićevo­j NDH i humanitarn­om akcijom koju je organizira­la Austrijank­a Diana Budisavlje­vić. Film je ove godine bio apsolutni pobjednik u Puli, a na zagrebačko­j premijeri bila je i ministrica

• Nina Obuljen Koržinek.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia