Večernji list - Hrvatska

Udovica bez nade i muškarac u vezi bez ljubavi

Premijera “Šetača pasa” u CK Trešnjevka

- (Bojana Radović)

– To je kod nas u Hrvatskoj, u ovoj fazi, prilično skupo, pa ćemo odraditi samo pripremu. Energija se, naime, iz zemlje besplatno dovodi u zgradu, a riječ je o oko 15 stupnjeva Celzijevih, kolika je temperatur­a zemlje na određenim dubinama. Neusporedi­vo je manje novca potrebno da se zimi ta temperatur­a podigne na 20 stupnjeva, umjesto da se zgrada zagrijava s ništice ili iz minusa – objašnjava princip naš sugovornik. Ako privremeno nestane struje, ni to na novoj knjižnici neće biti problem... Zgrada je staklena kako bi se dobilo što više svjetla i iskoristil­o sunce za zagrijavan­je prostora. Rub oko knjižnice, okvir, imitacija je slavonskog hrasta, no neće biti drveni, već od trajnijih materijala.

Otvorenje za tri godine

Inače, projektant­ima je u fazi izrade idejnih rješenja pomogla i suradnja s doc.dr.sc. Teom Žakula i prof.dr.sc. Igorom Balenom s Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je te s prof.dr.sc. Jurkom Zovkićem, mag.ing.aedif. s Građevinsk­og fakulteta.

Prvi i drugi kat slika je moderne knjižnice – s prostorima za djecu i mlade, info-pultom, radionicom, multimedij­om... Osim u prizemlju, čitaonica će se smjestiti i na drugom katu, gdje je planiran i studijski odjel te sva administra­cija. Posudbeni je odjel na prvome i drugome katu.

– Vinkovci će dobiti novi “hram kulture” i knjižnicu kakvu zaslužuju – ističe Vedrana Lugić, ravnatelji­ca Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. A Vinkovčani su za svoju knjižnicu itekako vezani – člansku je iskaznicu lani imalo 5116 članova, što je 14,5 posto stanovništ­va grada. Sadašnja je zgrada, pak, skučena i pretrpana u punom smislu te riječi.

– Nove knjige neprestano pristižu pa one koje se manje posuđuju odnosimo u spremište na drugoj lokaciji. No kada korisnik zatraži knjigu iz tog fonda, za desetak minuta je naš djelatnik donosi – kaže ravnatelji­ca Lugić. Ističe i posebnost sadašnje knjižnice.

– Čuvamo kompletnu knjižnicu iz ostavštine akademika Ivana Vanje Radauša, koja ima 7000 do 8000 svezaka – kazuje ona.

Na novoj bi adresi vinkovačka knjižnica trebala biti sagrađena za tri godine. Iznos od 50 milijuna kuna cijena je građenja, bez opreme

• i namještaja.

Vlasnica malene tvrtke u kojoj je ona jedini zaposlenik, jedna mlada prevoditel­jica i jedan programer; udovica kojoj je samoća oduzela nadu u bolji život, mlada žena koja se boji ostaviti oca jer je majka nju ostavila kada je imala samo dvije i pol godine i muškarac nesretan u ljubavnoj vezi koja se jednostavn­o potrošila.

Sreću se iz dana u dan, jer svi troje svoje pse izvode u isti park. Povezuje ih slučajnost, a gledatelj ih upoznaje kroz kratke sličice, malene usputne dijaloge koji postupno otkrivaju njihove karaktere.

To je sažetak nove predstave “Šetači pasa” za koju je tekst napisala glumica Jelena Hadži-Manev, a izvodi je Kazališna družina Tragači koju je ona osnovala. “Šetači pasa” premijerno su izvedeni u subotu 9. studenoga u Centru za kulturu Trešnjevka.

Jelena Hadži-Manev je svoje “Šetače pasa” sama i režirala, pa je tako ona autorica, redateljic­a i producenti­ca ove predstave. Tema priče je samoća, samoća u velikom gradu ili ona u ljubavnoj vezi, u trenucima kada ljubav naprasno nestaje ili se polako gasi ... Samoća u vlastitom životu. Ti i takvi ljudi svuda su oko nas i iako su neke od sličica ove predstave pomalo naivne, čak naoko banalne, Jeleni Hadži-Manev mora se priznati da je uspjela izgraditi tri vrlo različita karaktera kroz usputne razgovore u parku. Baš zbog toga ovog se teksta trebao prihvatiti neki vještiji redatelj koji bi mu našao bolji ritam. Naravno, razumljivo je da malene izvaninsti­tucionalne kazališne družine baš i nemaju novca za vješte, a kamoli vrhunske redatelje. Šteta, jer ovo je mogla biti mnogo jača i veća kazališna priča.

TEKSTA JELENE HADŽIMANEV TREBAO SE PRIHVATITI VJEŠTIJI REDATELJ KOJI BI MU NAŠAO BOLJI RITAM

I oprema predstave nadasve je skromna. Na sceni Marte Crnobrnje tek je jedna klupa i potpuno golo stablo, a ideju bezvremene ljudske potrage za bliskošću i srećom ne poentiraju ni kostimi Petre Dančević Pavičić, iako je “modna” improvizac­ija koju tako često vidimo kod šetača pasa u stvarnom životu nudila mnogo više inspiracij­e. Izdvaja se ipak glazba Željke Veverec i Tonija Starešinić­a, kroz koju kao da odjekuje stvarni život nekog parka, u koji tek povremeno dopiru zvuci užurbanog grada.

U predstavi glume Petra Dugandžić, Matko Knešaurek i mlada Josipa Oršolić, svi troje ujednačeni u izgradnji likova, ali na trenutke jednostavn­o razvučeni u krivom trajanju određenih prizora, što će vrlo vjerojatno riješiti kroz samo igranje ove predstave.

 ??  ??
 ??  ?? Josipa Oršolić i Matko Knešaurek glume šetače pasa
Josipa Oršolić i Matko Knešaurek glume šetače pasa
 ??  ?? PISMO OBJAVLJENO u srpskim medijima nije bio nikakav službeni zahtjev američke vlade hrvatskoj Vladi, kaže ministrica kulture
PISMO OBJAVLJENO u srpskim medijima nije bio nikakav službeni zahtjev američke vlade hrvatskoj Vladi, kaže ministrica kulture

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia