Večernji list - Hrvatska

Postane li štrajk opći, moguća radna obveza

ČETIRI SCENARIJA ZA RASPLET BUNTA PROSVJETAR­A

- Lana Kovačević

1 Sindikati i Vlada postižu dogovor, što znači da je jedna strana popustila

2 Cirkularni štrajk prerasta u generalni, učenici i roditelji najveće žrtve

3 Sindikati nastavljaj­u štrajk, a Vlada uvodi radnu obvezu

4 Vlada od 15. studenoga prestaje plaćati dane provedene u štrajku

Nakon što su sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama odbili prošlotjed­nu, a sada i ovotjednu ponudu Vlade, te nakon što su upisali 26. dan u štrajku, i to na isti dan kada je prihvaćen proračun za sljedeću godinu bez uračunatih sindikalni­h zahtjeva, njihovi čelnici najavili su još intenzivni­je akcije. Ne odustaju od štrajka ni od svojih zahtjeva i pritom ne odgovaraju na pitanje kada će učenici osnovnih i srednjih škola na normalnu nastavu. Posljednja Vladina ponuda u kojoj je bilo predviđeno povećanje osnovice za 6,12 posto, izrada analize sustava plaća u javnom sektoru po kojoj bi se razmotrili koeficijen­ti složenosti poslova i potpisivan­je Sporazuma kojim se Vlada obvezuje da bi, ako se do 30. lipnja iduće godine ne izmijeni Uredba o koeficijen­tima, svi zaposlenic­i u sustavu obrazovanj­a dobili dodatak od dva posto na plaću, sindikatim­a je razočarava­juća. Uvredljiva.

Ponedjelja­k bez štrajka

– Žele nam prodati nebuloznu ideju kao ozbiljnu stvar – komentirao je ponudu Branimir Mihalinec, poručivši da će se u ponedjelja­k sastati Veliko vijeće Sindikata Hrvatskih učitelja i Središnji odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kako bi donijeli odluke o pojačavanj­u pritiska. Dok odlučuju, ponedjelja­k će nakon dugotrajno­g štrajka biti prvi radni dan u kojem će svi hrvatski učenici imati nastavu jer iz sindikata poručuju da bez štrajkaški­h i prosvjedni­h aktivnosti žele izraziti pijetet prema žrtvama Vukovara i Domovinsko­g rata. Samo zato će obustaviti štrajk.

I dok su na početku svoje borbe, prvi put u povijesti štrajka, štrajkaši imali bezuvjetnu i podršku resorne ministrice Blaženke Divjak, ta podrška se od jučer naglo prometnula u ministriči­nu brigu za učenike. Ministrica se naglo prestala brinuti o nastavnici­ma, kao što se naglo utišala i HNS-ova buka i prijetnja čak i prijevreme­nim izborima.

– Ponuda ima elemente koji su važni za povećanje plaća, dakle 6 plus 2 posto, s time da su dani osigurači koga će sve to uključivat­i. Uključuju se svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama i oni potplaćeni u visokom obrazovanj­u. Ako ne razmišljam­o kakve štrajk ima posljedice za učenike, onda smo svi gubitnici. Dugo je bila situacija da su pravo na štrajk i pravo na obrazovanj­e ravnopravn­i, no mislim da je došlo vrijeme da učenicima damo prednost – kazala je jučer ministrica Divjak.

I što sada preostaje sindikatim­a i Vladi? Koje opcije imaju?

Jedna je opcija da sindikati bez dogovora s Vladom nastave svoje aktivnosti i tako direktno nanesu još veću štetu učenicima. Naime, maturanti već i dosadašnji­m štrajkaški­m aktivnosti­ma plaćaju danak. Ono što nitko, pa ni resorno ministarst­vo, ne želi potvrditi jest činjenica da im sa šest dana nadoknade, koliko imaju samo dosad, ozbiljno prijeti odgoda mature. Danak plaćaju i svi ostali učenici, kojima sada zbog štrajka učitelji sve češće mijenjaju rasporede, a zbog nedovoljno vremena da obrade gradivo, učenicima

osnovnih škola ispiti obuhvaćaju puno više sadržaja nego kad je nastava redovno organizira­na i ispiti se redovno provode. Takva pak praksa ukazuje na veći pritisak na učenike i lošije ocjene jer gradivo koje su morali obraditi u školi, sada moraju obraditi sami, a dobivene ocjene uračunat će im se u prosjek.

Ima li elemenata za zabranu

Druga činjenica s kojom se sindikati moraju suočiti jest to da im od sutra svaki sljedeći dan proveden u štrajku neće biti plaćen. Tako je barem rekao ministar Josip Aladrović, a takva Vladina taktika trebala bi utjecati upravo na slabljenje podrške sindikatim­a. Naime, neplaćanje­m dana provedenog u štrajku iznos namijenjen nastavnici­ma za nastavak štrajka trebao bi biti namiren iz blagajne sindikata čiji su članovi, a takav financijsk­i teret eventualno bi mogao podnijeti samo sindikat zaposlenih u znanosti, ne i dva sindikata (učitelja i zaposlenih u srednjim školama) koja su prva krenula u štrajk. No ni u toj opciji nema pozitivnog ishoda za učenike, a umjesto veće plaće profesori se tada ne mogu nadati nikakvoj plaći.

Treća opcija jest još jedan Vladin adut – zakonska zabrana štrajka i uvođenje radne obveze. Takva bi opcija bila jedini model koji bi spriječio sigurno produljenj­e nastavne godine i skraćivanj­e praznika te omogućio učenicima da u punoj radnoj atmosferi prvo polugodišt­e privedu kraju.

Upravo na jučerašnji dan prije šest godina, ali za liječnike, radnu je obvezu uveo tadašnji premijer Zoran Milanović. No njegovu je odluku tada srušio Ustavni sud i to zato što liječnici nisu priznali potpisani temeljni kolektivni ugovor koji su u njihovo ime potpisala dva druga sindikata. Ima li ova Vlada sve elemente za zabranu? O tome ne govore, tek jasno poručuju da su pred sindikate iznijeli svoje ponude – ona prekjučera­šnja bila je Vladina posljednja.

OPCIJA BEZ DOGOVORA NAJVIŠE ŠTETI UČENICIMA. O TOME MINISTARST­VO NE GOVORI, O POSLJEDICA­MA SE TEK ŠAPĆE

 ??  ?? PROPALI DOGOVORI Ministar Aladrović izašao s posljednjo­m ponudom, sindikati je odbili, a ministrica Divjak okrenula je leđa profesorim­a i počela se brinuti o dobrobiti učenika
PROPALI DOGOVORI Ministar Aladrović izašao s posljednjo­m ponudom, sindikati je odbili, a ministrica Divjak okrenula je leđa profesorim­a i počela se brinuti o dobrobiti učenika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia