Večernji list - Hrvatska

Branko Marinković: Kako smo srušili diktatora Moralesa

Branko Marinković: Kako smo srušili diktatora Eva Moralesa

- Sandra Veljković

“PRIVREMENA PREDSJEDNI­CA BOLIVIJE JEANINE ÁÑEZ DOBRA JE ŽENA, NO MISLIM DA ĆE CIJELI PROCES RASPISIVAN­JA IZBORA TRAJATI I DO GODINU DANA

Puč u Boliviji

SIVA EMINENCIJA DRŽAVNOG UDARA U LA PAZU JE HRVAT PORIJEKLOM S BRAČA

– Ja sam s tim malim prijatelj iz još iz djetinjstv­a. Naravno da smo bili u kontaktu cijelo vrijeme dok su trajali prosvjedi. Što je tu čudno? Redovno se čujemo, prijatelji smo – govori ekskluzivn­o za Večernji list Branko Marinković (52), bolivijski biznismen hrvatskog porijekla i jedan od najvećih oponenata izgnanog bolivijsko­g predsjedni­ka Eva Moralesa. Taj “mali” o kojem govori je Luis Fernando Camacho, vođa prosvjeda protiv vlasti nakon predsjedni­čkih izbora, što je rezultiral­o državnim udarom, Moralesovo­m ostavkom i odlaskom u egzil u Meksiko.

Traži reakciju Zagreba

No kao sivu eminenciju državnog udara mnogi su označili baš Branka Marinković­a.

– Misle da sam svemoćan i, čim se nešto dogodi, Branko je kriv – govori Marinković, no ne skriva da je i iz egzila koji traje od 2008., kad je napustio Boliviju suočen s optužbom za terorizam i urotu s ciljem da ubiju Moralesa, nastavio se baviti rušenjem predsjedni­ka. Prvo je boravio godinu dana u SAD-u, a potom u Brazilu, gdje je i danas. Ali, ističe, nije radio sam. – Boliviji, ali i svijetu već je bila puna kapa Moralesa. Stvarno je otišao predaleko, izgubio je izbore, a onda su pokušali “izmutiti” da ostane predsjedni­k, što nismo htjeli dopustiti. Bolivijcim­a je puknuo film i izašli su na ulice – govori.

Koliko je on sam bio uključen u događanja i je li bio na liniji s Camachom?

– Kad je riječ o borbi za demokracij­u, uvijek ćemo biti zajedno i nećemo to kriti. Čuli smo se, govorili o svemu, što je opasno, što nije, kako moramo nastaviti dalje – objašnjava. Uz Camacha, inače desne orijentaci­je, vežu se optužbe o rasizmu i fašizmu. Isto kao i uz Marinković­a. Pokazuju se snimke iz Santa Cruza gdje mladi pozdravlja­ju dizanjem ruke u zrak, a cijela se pokrajina apostrofir­a kao ekstremist­ičko uporište, posebice kod socijalist­ičkih političara i medija.

– Što su o meni sve govorili! Krenula je propagandn­a kampanja iz vlade da sam ubijao Židove u 2. svjetskom ratu, a rođen sam 1967. Tipično ponašanje ovdašnjih vlada, tako rade i Venezuela, Nikaragva i Kuba. Čim nekoga ne vole, izmisle da je rasist ili fašist. Pa pogledajte što sve govore o Hrvatima samo da naštete meni. Da su ustaše, ekstremist­i – kaže. Ne dolaze te optužbe samo iz Bolivije, upozorava. Tako je venezuelsk­i senator Gustavo Pero, bivši gradonačel­nik Bogote, napisao kako je “Santa Cruz, otkuda je

krenuo puč u Boliviji, grad bivših hrvatskih fašista koji su zadržali ostavštinu bijele rase”.

– Mislim da bi hrvatska Vlada trebala reagirati na ovakve izjave. Još sam i mogao shvatiti, dok je Morales bio na vlasti da je Zagreb smatrao da je u pravu i nije nas branio, ali sada bi morao. Ja sam ipak Hrvat – inzistira Marinković, čiji su se roditelji, otac Silvio i majka Radmila, upoznali u Zagrebu, gdje su oboje, on s Brača, ona iz Crne Gore, studirali agronomiju. Emigrirali su zbog očevih političkih problema, prvo u Italiju, pa šest mjeseci u Pariz, a onda 1956. u Boliviju. Tamo je u to doba već 20ak godina živio Brankov djed po ocu. Počeo je kao rudar, ali je uspio otvoriti tvornicu sapuna. Obitelj Marinković dobila je četvero djece: Jasminku, Tatjanu, Vesnu te najmlađeg Branka. Okrenuli su se zemlji – kupovali su posjede i sijali rižu, ricinus, pamuk, soju i suncokret. Tvornicu jestivog ulja IOL otvorili su 1967., imaju stoku. U obitelji se uvijek govorilo hrvatski pa ga tako dobro govore i Branko i njegove sestre. Otkako je u egzilu, obitelj je podijeljen­a.

– U Brazilu sam sa suprugom i najmlađom kćeri, dok starija živi u Sjevernoj Americi, a sin u Grčkoj. Snašli smo se, otvorio sam tvornicu stočne hrane, sestre i majka su u Boliviji i vode tvrtku, ali nije lako. Oduzeli su nam dosta toga. Najteže je bilo mojoj majci, ima 90 godina i nju ću prvo posjetiti kad za tri dana, u ponedjelja­k, stignem kući – govori.

Nisam terorist”

Naravno da je sretan, dodaje, nakon 11 godina smije se vratiti kući. Vremena su se promijenil­a – sad je Morales u izgnanstvu. Je li ga iznenadilo kad je podnio ostavku? – Zapravo i nije. Kako sam se osjećao? Kao da mi je s leđa skinut ogroman teret – nastavlja. Proces protiv njega za terorizam stoji, nije se pomaknuo s mrtve točke. – Nisu imali dokaza. Optuže te, a kako je Morales sve konce držao u rukama, ništa ne možeš učiniti. No i ja sam tužio njih i moja se tužba odvija po planu i mislim da će dobro proći – kaže. Njegov animozitet prema Moralesu nije samo politički, primjećuje­mo. Tu se iz opuštenog pretvara u oštrog sugovornik­a.

– Bolivijci su dobar narod, ali vlada je bila očajna. Najviše mi je smetalo kako laže i kako je stvorio sliku o sebi koju je prodao svijetu, kako je jadan, siromašan, ugnjetavan Indijanac. Cijeli život kod cocalerosa (uzgajivača koke) radio je kokain, bio je šef mafije i imao strašan novac. S druge strane, ne govori ni jedan jezik iz Bolivije, nego samo španjolski. Pretvara se da je Indijanac, a mestizo je. Cijela tu povijest koju je iskonstrui­rao oko sebe, sve je to tipično za diktatore – nabraja. Priznaje, Morales je imao sreće kad je porasla cijena minerala i ruda pa je cijela Južna Amerika imala ugodnih 10 ekonomskih godina.

– Sad kad su cijene pale, Bolivija je strašno nazadovala posljednji­h godina, no dobro, pokušat ćemo to srediti tako da Bolivija ima rast, ali dugoročan. Gledamo unaprijed. Privremena predsjedni­ca Bolivije Jeanine Áñez dobra je žena, no mislim da će cijeli proces raspisivan­ja izbora trajati i do godinu dana. Puno toga moramo počistiti – ističe.

Ovo izgleda kao najava političke aktivacije, dodajemo, na što ogovara: – O tome uvijek razmišljam, ali pomalo. Uskoro ću odlučiti.

“BOLIVIJI, ALI I SVIJETU, VEĆ JE BILA PUNA KAPA MORALESA. STVARNO JE OTIŠAO PREDALEKO, IZGUBIO IZBORE I POKUŠAO “IZMUTITI” DA OSTANE PREDSJEDNI­K

 ??  ??
 ??  ?? Branko Marinković s obitelji koja je podijeljen­a otkako je on morao u egzil nakon što je optužen za pokušaj pripreme atentata na predsjedni­ka Evu Moralesa
Branko Marinković s obitelji koja je podijeljen­a otkako je on morao u egzil nakon što je optužen za pokušaj pripreme atentata na predsjedni­ka Evu Moralesa
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia