Večernji list - Hrvatska

Svi pogoci koji su Hrvatsku odveli na velika natjecanja

Strijelci važnih pogodaka U gotovo svakom ciklusu kvalifikac­ija Hrvatska je imala jedinstven­og junaka

- Edi Džindo

Hrvatska u subotu protiv Slovačke ima priliku osigurati odlazak na 11. veliko natjecanje od 13 mogućih. Nastupili smo na po pet europskih i svjetskih prvenstava, a donosimo vam pregled igrača koji su odlučujući­m pogocima znatno pomogli Hrvatskoj u kvalifikac­ijama za tih deset natjecanja.

1. DAVOR ŠUKER Europsko prvenstvo 1996.

Nekoć omiljeni čovjek hrvatskog nogometa bio je prvi strijelac kvalifikac­ija za Euro 1996. godine. Šuker je u samo deset utakmica postigao 12 zgoditaka i doveo nas do prvog mjesta skupine 4 ispred Talijana. Danas, naravno, Šuker obnaša dužnost predsjedni­ka HNS-a, a popularnos­t mu više nije velika kao što je to bilo u igračkim danima.

2. ALEN BOKŠIĆ Svjetsko prvenstvo 1998.

U uzvratnom susretu doigravanj­a za Mundijal protiv Ukrajine imali smo 2:0 iz Zagreba. Andrij Ševčenko u 5. minuti zabio je za 1:0, ali Hrvatska nije dugo strepila jer je Bokšić u 27. minuti zabio važan gostujući pogodak s kojim smo otišli na povijesno SP. Danas taj 49-godišnjak živi u rodnoj Makarskoj. Više nije u nogometnom svijetu, već sa suprugom Jadrankom (ex. Fržop) i najmilijim­a uživa u zasluženoj mirovini u koju je otišao 2003.

3. BOŠKO BALABAN Svjetsko prvenstvo 2002.

”Bole Top” je golovima protiv Latvije (hat-trick na Maksimiru i odlučujući pogodak u gostima) donio Hrvatskoj šest važnih bodova na putu do prvog mjesta u skupini, a i bio je najbolji strijelac Hrvatske s pet pogodaka. Balaban je u mirovini od 2012., posljednji klub za koji je igrao jest malezijski Selangor, a u posljednje vrijeme više je punio medijski prostor zbog privatnog života negoli zbog nogometa. Na Instagramu se može vidjeti kako uživa u čarima golfa, a i u društvu svoje djece.

4. DADO PRŠO Europsko prvenstvo 2004.

Najpopular­niji rep reprezenta­cije u doigravanj­u protiv Slovenije svojim dvama pogocima vatrenima je omogućio prolazak s ukupnim rezultatom 2:1, a što radi danas? Sa zetom Đanijem je otvorio agenciju i surađuje s brojnim igračima iz Monaca, Nice i ostalih klubova. Dado Pršo u mirovini je još od 2007. kad se oprostio u dresu Rangersa.

5. DARIJO SRNA Svjetsko prvenstvo 2006.

Imali smo priliku prošlog tjedna vidjeti Darija na njegovoj službenoj funkciji i u Zagrebu kao pomoćnog trenera svojeg Šahtara. Klupska ikona ukrajinsko­g kluba postigavši dva pogotka protiv Švedske u pobjedama 1:0 te ukupno pet pogodaka u kvalifikac­ijama (najbolji strijelac Hrvatske) znatno je pripomogla vatrenima u pohodu na prvo mjesto skupine 8.

6. EDUARDO DA SILVA Europsko prvenstvo 2008.

Dudu je otvorio mrežu protiv Engleza na Maksimiru, zabio hat-trick u ludoj gostujućoj pobjedi 4:3 u Izraelu, zabio za pobjedu protiv Makedonije u 88. minuti, ali i još jednom protiv Izraela te dva puta protiv Estonije. S 10 pogodaka bio je najbolji strijelac skupine E, a Hrvatska je bila prva ispred Rusa i Engleza. Od prvog siječnja da Silva je bez kluba, a prema našim izvorima živi u Riju s obitelji.

7. IVICA OLIĆ Europsko prvenstvo 2012.

Sadašnji pomoćnik Zlatka Dalića je jedan od najpožrtvo­vnijih reprezenta­tivaca u povijesti, a reputaciju junaka dobio je kada je načeo mrežu protiv Turaka u gostima i odigrao briljantnu utakmicu za pobjedu 3:0 u doigravanj­u. Brzo nakon odlaska u igračku mirovinu 2017., kad je igrao za München 1860, Olić je postao član Dalićeva stožera i od tada je u reprezenta­ciji.

8. MARIO MANDŽUKIĆ SP 2014./SP 2018.

Super Mario je u objema utakmicama sa Srbijom u skupini zabio važne pogotke za ulazak u doigravanj­e, a tamo je protiv Islanda u Zagrebu postigao ključni, prvi pogodak za odlazak na SP u Brazilu. Također, s pet pogodaka bio je najbolji golgeter vatrenih u kvalifikac­ijama za SP 2018. Mario danas u Juventusu nije u planovima trenera Sarrija te čeka siječanj kako bi pronašao novu sredinu.

9. IVAN PERIŠIĆ Europsko prvenstvo 2016.

Perišić je bio najbolji strijelac skupine H sa šest pogodaka, idući na ljestvici su zabili tek tri. Da nije bilo Ivana, tko zna bismo li otišli na prvi Euro s 24 reprezenta­cije. Sadašnji igrač Intera na posudbi u Bayernu tada je bio u životnoj formi igrajući u dresu s kvadratići­ma.

 ??  ??
 ??  ?? PERIŠIĆ uvjerljivo najbolji strijelac u kvalifikac­ijama za EP ‘16.
PERIŠIĆ uvjerljivo najbolji strijelac u kvalifikac­ijama za EP ‘16.
 ??  ?? BALABAN u kvalifikac­ijama za SP 2002. zabio pet pogodaka
BALABAN u kvalifikac­ijama za SP 2002. zabio pet pogodaka
 ??  ?? OLIĆ načeo Turke u povijesnoj osveti za 2008.
OLIĆ načeo Turke u povijesnoj osveti za 2008.
 ??  ?? EDUARDO bez njega ne bi bilo Eura 2008. za Hrvatsku
EDUARDO bez njega ne bi bilo Eura 2008. za Hrvatsku
 ??  ?? PRŠO zabio odlučujuće golove protiv Slovenije
PRŠO zabio odlučujuće golove protiv Slovenije
 ??  ?? MANDŽUKIĆ ključan u odlascima na dva SP-a
MANDŽUKIĆ ključan u odlascima na dva SP-a
 ??  ?? SRNA jedini branič koji je bio najbolji strijelac u kvalifikac­ijama
SRNA jedini branič koji je bio najbolji strijelac u kvalifikac­ijama
 ??  ?? BOKŠIĆ pomogao u odlasku na povijesno SP ‘98.
BOKŠIĆ pomogao u odlasku na povijesno SP ‘98.
 ??  ?? ŠUKER zabio 12 golova u 10 nastupa pred Euro 1996.
ŠUKER zabio 12 golova u 10 nastupa pred Euro 1996.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia