Večernji list - Hrvatska

ZAŠTO SE KONGRES EPP-a SVEO NA VUČIĆA?

-

Pogrešna i nespretna odluka HDZ-a jedan je objektivno važan politički događaj, što skori kongres europskih pučana u Zagrebu nesumnjivo jest, reducirala isključivo na priču o neprimjere­nom korištenju Sabora za potrebe EPP-a i na skandal oko dolaska Aleksandra Vučića u Zagreb, što nije dobro ni za HDZ ni za Hrvatsku. I pritom je upravo neprimjere­nost održavanja stranačkog kongresa u Sabornici dokazivana i mogućnošću da bi se za saborskom govornicom mogao naći i Vučić, iako se to kasnije pokazalo netočnim. U Saboru se trebala održati samo politička skupština EPP-a, a Vučićeva napredna stranka samo je pridružena članica europskih pučana.

Međutim, odluka o unajmljiva­nju zgrade Sabora za potrebe stranačkog skupa, pa bilo to i zasjedanje vodeće europske političke grupacije, bila je nespretna i pogrešna. I kada je ta odluka izazvala buru, uslijedila su nemušta objašnjenj­a kako je iznajmljiv­anje

POGREŠNA REAKCIJA DIJELA HRVATSKE POLITIKE OMOGUĆILA JE VUČIĆU DA POENTIRA

sabornica uobičajeno i u drugim europskim zemljama, iako se i to ubrzo pokazalo netočnim jer se u pravilu nigdje ne iznajmljuj­u dvorane u kojima se održavaju plenarne sjednice. Dakle, HDZ se vlastitom nespretnoš­ću najprije sam uvalio u probleme, i sada ga spašava vodstvo EPP-a, koje je odlučilo otkazati zasjedanje u Saboru kako ne bi štetilo grupaciji. Možda se to dogodilo i na nagovor Andreja Plenkovića, iako u to ne možemo biti sigurni, ali zato sa sigurnošću možemo reći da je Plenković u ovom slučaju podcijenio snagu opozicije i medija. I kao što je Plenkoviće­va pogrešna procjena omogućila opoziciji bizarnu pobjedu u borbi “za dignitet Hrvatskog sabora”, tako je i pogrešna reakcija jednog dijela hrvatske politike na najavu Vučićeva dolaska u Zagreb omogućila Vučiću da opet poentira. Obavještav­ajući predsjedni­ka EPP-a Josepha Daula da neće sudjelovat­i na kongresu pučana, Vučić se pokušava prikazati žrtvom “hajke” koja se protiv njega digla u hrvatskim medijima, a on u takvim okolnostim­a, naravno, ne može doći u Zagreb. Vučićeva je poruka jasna: on je suzdržan i odmjeren, pogotovo u usporedbi s neljubazni­m domaćinima kongresa, iako je samo pridruženi član EPP-a, a oni su – nezaslužen­o, naravno – punopravni članovi pučke stranke i Europske unije.

 ??  ?? DENIS ROMAC
DENIS ROMAC

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia