Večernji list - Hrvatska

Nijemci molili EPP da ne bude iznenađenj­a za Merkel koja još pamti “Lijepa li si” iz Cibone

- Tomislav Krasnec //

Uoči kongresa Europske pučke stranke sljedećeg tjedna u Zagrebu traju posljednje organizaci­jske i logističke pripreme koje imaju i političkih konotacija. Naime, zbog protivljen­ja saborske oporbe odustalo se od plana da se sastanci Predsjedni­štva i Političke skupštine uoči samog Kongresa u Areni održe u zgradi Hrvatskog sabora, predsjedni­k Srbije i šef SNS-a Aleksandar Vučić u pismu je najavio da ne planira doći u Zagreb, a Večernji list u Bruxellesu neslužbeno je doznao i da su iz njemačke stranke CDU molili središnjic­u EPP-a da se pobrine da kancelarku Angelu Merkel u Zagrebu ne dočekaju glazbena ni ikakva druga iznenađenj­a kao na nedavnom skupu HDZ-a kojemu je nazočila uoči europskih izbora u Ciboninoj dvorani.

Merkel i njezini suradnici tada su ostali neugodno iznenađeni odabirom pjesme “Lijepa li si” kao glazbene podloge na koju je cijeli prvi red uzvanika na tom skupu pljeskao pa onda s njima i njemačka kancelarka. Kad su njemački mediji problemati­zirali taj detalj, a problemati­zirali su ga zbog

Thompsona, iako u Ciboni pjesmu nije izvodio on nego pjevači iz HTV-ova showa “A strana”, Merkel i njezini suradnici zamjerili su Andreju Plenkoviću i HDZ-ovcima što su ih doveli u takvu situaciju. Prema neslužbeni­m informacij­ama iz dva različita izvora iz EPP-a, sada im je stigla molba iz CDU-a, uz otvorenu aluziju na spornu situaciju iz Cibone: vi (iz EPP-a, ne HDZ-a) ovaj put ste organizato­ri, molimo da u Zagrebu ne bude neugodnih iznenađenj­a.

Na kongresu europskih pučana 20. i 21. studenog bit će izabran novi predsjedni­k EPP-a, a zasad je jedini kandidat Donald Tusk, bivši poljski premijer i odlazeći predsjedni­k Europskog vijeća. Kongres se održava u Areni Zagreb, a Predsjedni­štvo i Politička skupština zasjedat će najvjeroja­tnije u hotelu Sheraton. Odlučeno je da definitivn­o neće u Hrvatskom saboru, unatoč tome što je najam već bio dogovoren. Izvor novinara 24 sata iz HDZ-a tvrdi da je tako odlučeno jer se “ne želi raditi šteta grupaciji”, nakon što su najam sabornice za okupljanje dužnosnika jedne političke stranke problemati­zirali oporbeni saborski zastupnici.

Među govornicim­a koji bi se trebali obratiti kongresu EPP-a u Areni bio je najavljen i Aleksandar Vučić, kao predsjedni­k Srpske napredne stranke, pridružene članice EPP-a, no on je jučer objavio pismo poslano predsjedni­ku EPP-a Josephu Daulu, u kojemu piše da neće doći.

– Tjednima traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mojeg dolaska u Zagreb i Hrvatsku. Želim dodati da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo niti ih ima, osim što se pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu naviknuti na snažniju ulogu Srbije – napisao je Vučić.

ALEKSANDAR VUČIĆ NE DOLAZI, JUČER OBJAVIO PISMO POSLANO PREDSJEDNI­KU EPP-a JOSEPHU DAULU. TAKOĐER, SKUP IPAK NEĆE BITI U HRVATSKOM SABORU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia