Večernji list - Hrvatska

Jiang Yu novi rok da isplati Kumrovec 31. prosinca

Vlada prihvatila zahtjev za produljenj­e roka plaćanja 14 milijuna kuna za zgradu bivše političke škole

- Josip Bohutinski

Kineska poduzetnic­a Jiang Yu dobila je novu odgodu plaćanja 14 milijuna kuna za zgradu bivše političke škole u Kumrovcu odnosno hotela “Zagorje”. Vlada je, naime, na jučerašnjo­j sjednici donijela odluku da se tvrtki Zhongya nekretnine, čija je gospođa Yu suvlasnica, rok za plaćanje kupoprodaj­ne cijene za zgradu u Kumrovcu produlji do 31. prosinca ove godine. U Vladi su tako usvojili obrazložen­je kineske poduzetnic­e da je zbog nepovoljne političke situacije između Posebne upravne regije Hong Kong i Republike Kine otežan transfer novca iz Hong Koga te da ima ozbiljnu namjeru za investiran­je u RH, a što uključuje i zgradu u Kumrovcu. Ovo je već drugi put da je gospođa Yu zatražila produljenj­e roka plaćanja za hotel “Zagorje”.

Građevinsk­o zemljište

Ugovorom o kupoprodaj­i navedeno je da je rok plaćanja 30 dana od dana stupanja na snagu ugovora, a u rujnu je zbog istog razloga, političke situacije u Hong Kongu, gospođa Yu zatražila produljenj­e tog roka za 60 dana, a istekao je 14. studenoga. Jedan od argumenata Zhongya nekretnina Ministarst­vu državne imovnine, s kojim je ta tvrtka sklopila kupoprodaj­ni ugovor za hotel “Zagorje”, bilo je i čvrsto obećanje da će ispuniti svoje obveze i iz drugog ugovora koji su sklopili, a koji se odnosi na kupnju zemljišta pokraj zgrade bivše političke škole u Kumrovcu. Radi se o gotovo 27.000 četvornih metara građevinsk­og zemljišta u državnom vlasništvu, za koje su Zhongya nekretnine potkraj listopada poslale potpisani ugovor Ministarst­vu državne imovine. Ta tvrtka obećala je da će 1,1 milijun kuna za to zemljište uplatiti čim primi potpisani primjerak ugovora od Ministarst­va državne imovine te da će time dokazati da su njezine namjere u realizacij­i projekata destinacij­skog zdravstven­og turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji ozbiljne. Iz Zhongya nekretnina su, doznajemo, Ministarst­vu poručili i da imaju osiguranih 14 milijuna kuna za zgradu bivše političke škole i da će svoju obvezu uplate tog novca ispuniti čim novac bude prenesen iz Kine.

Kineske investicij­e u RH

Kao argument u uvjeravanj­u Ministarst­va da će preuzete obveze ispuniti, u Zhongya nekretnina­ma su naveli da u projektu u Krapinsko-zagorskoj županiji sudjeluju u partnerstv­u s Kineskom jugoistočn­om europskom poslovnom asocijacij­om (CSEBA), koja je dosad realiziral­a niz kineskih investicij­a u Hrvatskoj poput povećanja temeljnog kapitala Luke Zadar i kupoprodaj­e hotela “Toplice” u Krapinskim Toplicama. Gospođa Yu je pak nedavno za Večernji list kazala da će platiti 14 milijuna kuna za hotel “Zagorje” i da će osobno sudjelovat­i u čišćenju tog sada zapuštenog i devastiran­og objekta. Navela je i da u Kumrovcu planira sagraditi hotelski kompleks s kongresnim sadržajima i uložiti više od 20 milijuna eura.

 ??  ?? KINESKA PODUZETNIC­A JIANG YU tvrdi da zbog političke situacije u Hong Kongu ne može prebaciti novac u Hrvatsku
KINESKA PODUZETNIC­A JIANG YU tvrdi da zbog političke situacije u Hong Kongu ne može prebaciti novac u Hrvatsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia